Ajoneuvot Uutinen 29.5.2023

BMW Z4 Concept Touring Coupé on 2020-luvun klovninkengän malli

Villa d’Esteen suunniteltu shooting brake -henkinen Z4 saattaa olla saamassa pienimuotoisen tuotantoerän.

Z4 Coupen liikanimi ”Klovninkenkä” ei ole tässä tapauksessa mitään vinoilua, vaan puhdas kunnianosoitus 25 vuoden takaista esikuvaa kohtaan. Alkuperäinen klovninkenkä oli Z3:sta vuosina 1998 – 2002 valmistettu kovakattoinen shooting brake -näkemys, joka herätti BMW-yleisössä monenlaisia tunteita, ja jonka Z4 Concept Touring Coupé toi 2020-luvulle.

Z3 Coupé oli alkuperäinen klovninkenkä.

Toisin kuin esimerkiksi Mazda MX-5 RF, jossa kangaskatto on korvattu kovalla ja keskeltä avattavalla näköispainoksella, BMW:n näkemys coupé-mallisesta roadsterista oli/on pitkäkattoinen shooting brake.

Istuinpaikkaluku ei sen myötä ole kasvanut kummassakaan polvessa, mutta tavaratila senkin edestä. Villa d’Estessä konttiperään onkin soviteltu malliksi tuntuva määrä vaippakasseja merkkilaukkuja.

Luksusta painottaen

Z4 Concept Touring Coupé näyttää erittäin ahnaalta urheiluautolta, mutta todellisuudessa kyse on enemmän tyyli edellä nautittavaksi tarkoitetusta luksusautosta, jolla on toki ominaisuutenaan roadsterin keveys sekä BMW:n 350-heppaisen rivikuutosen voimavarat.

Voimansiirrosta huolehtii kahdeksanvaihteinen automaatti ja alustassa kaikki on samaa kuin Z4 Roadsterissa. Sen sijaan vaaleaa ja ruskeaa yhdistelevä sisusta viestii ylellisyydestä.

Keula on suoraan Roadsterista, mutta B-pilarista taaksepäin kaikki on erilaista avomalliin verrattuna. Touring Coupé’ssa on lyhyt peräylitys, mutta siitä huolimatta muhkea perä on muotoiltu kovin atleettiseksi. Näin ollen tavaratilan luukku on melko kapea ja näkyvyys takaviistoon todennäköisesti lähempänä nollaa.

Tällaisilla käytännön yksityiskohtiin puuttumisilla saattaa lähitulevaisuudessa olla merkitystä, sillä sinänsä täysin show-perustaisen, mutta kuitenkin siitä huolimatta tuotantovalmiin Touring Coupé’n on huhuttu etenevän pienimuotoisesti tuotantoon. Valmistusmäärien osalta voitaisiin tässä tapauksessa puhua ehkä kymmenistä tai sadoista, tuskin tuhansista yksilöistä.

Concorso d’Eleganza Villa d’Este Como-järven rannalla Pohjois-Italiassa on eräs arvostetuimpia autotapahtumia koko maailmassa. Sen lisäksi, että BMW käyttää tapahtumaa alustana Z4 Concept Touring Coupé’n kaltaisille näyttäville konseptiautoilleen, on BMW Group itse asiassa nykyään tapahtuman isäntä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: BMW

Kaikki koeajot

Uusimmat