Ajoneuvot Koeajo 7.7.2014

Koeajo: Can-Am Spyder

Can-Am Spyder ei ole auto, eikä moottoripyörä, eikä mönkijä. Se on hauska, mutta erikoinen kulkuneuvo. Hyvää: Säilytystilat, saa ajaa A-kortilla, vakiovarusteiden kattavuus. Huonoa: Kate suojaa liikaakin helteisellä ilmalla.

Can-Am Spyder on erikoinen kulkuneuvo. Se ei ole auto, eikä moottoripyörä, eikä mönkijä, vaan moottoripyörän ja moottorikelkan risteytys – ja hauska ajettava!

Mikä ajokortti riittää sen ajamiseen? Miten paljon se on uudistunut? Kysymyksiä riittää kun puhutaan Can-Am Spyderin Roadster-mallista.

Kulkupelin valmistaja BRP tekee myös mönkijöitä ja moottorikelkkoja. Spyder muistuttaa ulkonäkönsä puolesta hieman molempia.

Spyder esiteltiin suurelle yleisölle vuonna 2007. Ensimmäinen versio, Can-Am Spyder Roadster RS-S, on koeajossa olevaa RT Limited -mallia pelkistetympi kaupunkirassi.

RS-S on lähes muuttumattomana vieläkin tuotannossa, mutta koeajossa oleva RT Limited on uudistunut täysin.

RT:n edellinen malli keräsi omistajiltaan paljon kehuja. Toiset, vähän tarkemmat kuljettajat, moittivat sen polttoaineenkulutusta. Yli kahdeksan litran kulutuslukemat ovat arkipäivää.

Yksi vaihde lisää, kiitos!

Vanhan mallin V-2 moottori on suunniteltu alun perin moottoripyörään. Kun moottori sijoitettiin kolmipyörään, otettiin kuudes vaihde pois. Puuttuvan vaihteen tilalle sijoitettiin tuiki tarpeellinen peruutusvaihde.

Yhtä kaikki, muutokset aiheuttivat sen, että Can-Am huusi matka-ajossakin koko ajan taistelukierroksilla. Jokainen kampiakselin kierros syö polttoainetta. Nyt valmistaja on päättänyt pienentää kulutuslukemat järkevälle tasolle.

Uuden, 86 kW:n tehoisen kolmisylinterisen rivimoottorin vääntö on kasvanut mukavasti.

Ajossa yhden lisäsylinterin ja 340 lisäkuution tuoman edun huomaa. Valmistaja on ulosmitannut lisääntyneen väännön hyödyn muuttamalla toisiovälityksen paljon pidemmäksi ja lisäämällä vaihdelaatikkoon kuudennen vaihteen.

Kun vanha Can-Am huusi 110 km/h nopeudessa 5 000 r/min, uusi moottori kiertääkin samassa nopeudessa vain 3 600 r/min. Valmistaja lupaa keskikulutukseksi 6,4 litraa satasella. Mittauksemme mukaan Can-Am kulutti 7,2 litraa, joskin koeajolenkillä ajettiin melkoisesti moottoritiellä.

Hauska ajettava

Ajossa Can-Am osoittautuu yhtä hauskaksi kuin edeltäjänsä. Boschin valmistama ajonvakautusjärjestelmä toimii esimerkillisesti eli se on erittäin turvallinen. Lukkiutumattomat jarrut ja luistonestojärjestelmä ovat vakiovarusteena.

Uudet etuiskunvaimentajat ovat parantaneet ohjaustuntumaa, eikä uutukainen kallistele mutkissa yhtä paljon kuin edeltäjänsä.

Kulkupeli on tarkka eturenkaiden ilmanpaineista. Niissä kuuluu pitää painetta 1,34 +– 0,14 barin verran. Mikäli renkaat paineistaa kahteen kiloon, muuttuu ohjaus vaarallisen nopeaksi.

Ajoasento on leppoisa ja tilava. Vakiovarusteiset stereot kuuluvat hienosti. Iso kate suojaa kuljettajaa ja matkustajaa ajoviimalta.

Can-Am Spyderilla ajaa väsymättä matka-ajoa. Ajotuntuma vastaa sitä, että moottoripyörä ja moottorikelkka olisi risteytetty. Huonoa on se, että meidän uraisella tiestöllä aina joku renkaista on urassa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Can-Am

Kaikki koeajot

Uusimmat