Ajoneuvot | Uutinen | 27.7.2019

Daimlerin ja kiinalainen BAIC lujittavat yhteistyötään osakekaupalla

Daimler ja BAIC (China’s Beijing Automotive Group Co Ltd) vahvistavat yhteistyötään, kun BAIC ostaa viisi prosenttia saksalaisen pörssijätin osakkeista. Daimlerilla on ennestään kiinalainen yhteistyökumppani Geely, mutta jatkossa kiinalaiset yhteistyöt tapahtuvat ainoastaan BAIC:n hyväksynnästä.

Jaa artikkeli

Muun muassa autovalmistaja Mercedes-Benzin omistama saksalainen pörssiyhtiö Daimler siirtyy osittain kiinalaisomistukseen. Kiinalainen BAIC on ollut Daimlerin pääyhteistyökumppani kiinassa jo vuosia ja operoinut Mercedes-Benzin Pekingin tehtaita, nyt yhteistyötä lujitetaan entisestään kun BAIC ostaa 5 prosenttia Daimlerista.

BAIC ei suinkaan ole Daimlerin ensimmäinen kiinalaisomistaja. Vuonna 2018 kiinalaisen Geelyn, joka omistaa muun muassa erään ruotsalaisvalmisteisen automerkin, keulamies Li Shufu osti itselleen 9,69 prosenttia Daimlerin osakkeista siirtyen samalla yhtiön suurimaksi yksittäiseksi omistajaksi.

Sähköautojen akkujen valmistamisen suurien kulujen takia autonvalmistajat ovat lyöttäytyneet yhteen kiinalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Daimler on aiemmin ilmoittanut valmistavansa seuraavan sukupolven Smartin kaupunkiautot yhteistyössä Hangzhoussa päämajaansa pitävän Geelyn kanssa.

Daimler on vakuuttanut BAIC:lle, että kaikki Mercedes-Benzin uudet teolisuusliitot kiinalaisten kumppaneiden kanssa tapahtuvat ainoastaan BAIC:n hyväksymisestä.

Geely ei antanut lausuntoa Daimlerin ja BAIC:n sopimuksesta, mutta viittasi aiempiin lausuntoihinsa joissa se sitoutuu Daimlerin kanssa pitkäaikaisiin investointeihin ja tervehenkiseen yhteistyöhön.

Lisäksi Daimler solmi 2018 akkuyhteistyösopimuksen kiinalaisen CATL:n kanssa, joka taasen omistaa osan Valmet Automotivesta.

Yhtiön sisällä eripuraa

Daimlerin osaomistaja Deka on ilmoittanut vastustavansa BAIC:n tai Geelyn ottamista mukaan Daimlerin hallintoneuvostoon mahdollisen eturistiriidan vuoksi.

– Huolimatta kaikesta ilosta pitkän tähtäimen osakkeenomistajista, me haluamme silti nähdä konepellissä Mercedeksen tähden, emmekä kiinalaista lohikäärmettä, Ingo Speich Deka Investmentistä totesi.

BAIC puolestaan pitää osakkuuttaan luonnollisena osana yhteistyötä Daimlerin kanssa.

­– Tarkoituksenamme on ollut vahvistaa suhdettamme Daimlerin kanssa sijoituksen myötä. Tämä askel täydentää yhteistyötämme ja edesauttaa Daimlerin johdon ja strategian yhteensovittamista, BAIC:n puheenjohtaja Heyi Xu kertoo.

Teksti: Eetu Kokkonen Lähteet: Reuters, Bloomberg, Daimler Kuvat: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu