Fordin sähköpyöräpatentti

Ajoneuvot Uutinen 30.12.2015

Ford haluaa auton takarenkaasta sähköskootterin

Hyvä idea odottaa vielä tekniikan kypsymistä.

Kesäkuussa 2015 haetun patentin mukaan Ford haluaa muuttaa auton takarenkaan sähkökäyttöiseksi yksipyöräiseksi. Patenttihakemuksessa kuvaillaan miten pysäköity auto nostetaan automaattitunkilla ylös takarenkaan irroittamiseksi ja auton tavaratilasta löytyvät tarpeelliset komponentit renkaan motorisoimiseksi. Fordin visio kuulostaakin erinomaiselta tavalta hyödyntää ajoneuvon renkaita ja latausvoimaa, jotta matkaa voi jatkaa vaikkapa hiukan kaukaisemmastakin parkkihallista.

Yksipyöräinen sähköskootteri ei sinänsä ole mullistava uutuus. Teknologiablogit huomauttavatkin, että patenttihakemuksessa kuvailtu kulkuväline muistuttaa huomattavan paljon esimerkiksi prototyyppivaiheessa olevaa Ryno-sähköskootteria. Gyroskooppien ja kiihtyvyysantureiden avulla tasapainoileva yksipyörä tarjoaa nykyversiossaan noin 16 kilometriä ajomatkaa. Patenttiuneksijoiden harmiksi Ryno tosin painaa noin 72 kiloa, mikä tarkoittaisi nykyisillä komponenteilla melkoista kasaamisurakkaa autosta poistuttaessa.

Patentissa kuvailtua liikkumiskonseptia ei nähdä tuotantoajoneuvoissa vielä aikoihin, mutta ratkaisu näyttäytynee konseptiautossa piakkoin.

Lähde: The Verge, kuva: Ford/United States Patent and Trademark Office

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Ford

Kaikki koeajot

Uusimmat