Ajoneuvot Koeajo 31.10.2014

Koeajo: Iveco Daily

Ivecon kevyenä kuorma-autona ja raskaana pakettiautona saatava Daily on uusiutunut perusteellisesti. Hyvää: laaja mallisto, ohjaamon ergonomia, varustelu. Huonoa: ronkeli vaihteensiirto.

Dailyn kolmannen sukupolven aloitusta siivittää sen valinta Vuoden Pakettiautoksi 2015 Hannoverin hyötyajoneuvomessuilla syyskuussa. Myös edeltävä malli voitti saman kilpailun vuonna 2000, kilpailua ei vielä järjestetty Dailyn ensimmäisen sukupolven nähdessä päivänvalon vuonna 1978.

Perinteinen tikapuurunko

Italialainen Iveco on tunnettu kuorma-autoistaan ja niinpä Dailykin on rakennettu raskaan kaluston tapaan tikapuurungolle. Vankka ja simppeli rakenne on eduksi päällirakentajille. Etujousitusta on uusittu kantavammaksi, mutta samalla kevyemmäksi. Takajousituksen geometriaa on muutettu madaltamaan lastauskorkeutta.

Moottoreita on jo uusittu taloudellisemmiksi ja tehokkaammiksi vuosien saatossa, joten 2,3- ja 3,0-litraiset nelisylinteriset suoraruiskutteiset dieselit jatkavat nokalla. Tehovaihtoehtoja on viisi 106–205 hevosvoimaa.

Kevyt kalusto saa jatkaa vielä hetken EuroV -moottoreilla, seuraava uudistus tulee sitten EuroVI -määräysten tullessa ensi syksynä. Kuusivaihteisen manuaalivaihteiston sijaan on mahdollista valita kahdeksanvaihteinen automaatti.

Laaja mallisto

Daily-mallisto on tuttuun tapaan laaja. Uudet akselivälivaihtoehdot pienentävät takaylitystä ja vähentävät takapainoisuutta. Peltikorisessa umpipakussa akselivälejä ja kattokorkeuksia on kolme, koripituuksia viisi. Suurimmillaan tilavuutta on lähes 20 kuutiota.

Alustamallissa akselivälejä on kuusi ja pisimmillään kori voi olla kuormapituudeltaan yli kuusi metriä. Hyötykuorma vaihtelee päällirakenteista ja ajoneuvoluokasta riippuen 800–4700 kg välillä. Painavimmissa kuorma-autoissa on pääsääntöisesti paripyörät taka-akselilla.

Mallistosta löytyy lisäksi myös pidempi miehistöohjaamo, asuntoautoalusta, minibussi ja nelivetoversiot. Korien ja moottorien lisäksi huomioimalla eri ovi-, perävälitys-, vaihteisto- ja jousitusvaihtoehdot, erilaisia tehdasversioita on noin 8 000. Maakaasuversion lisäksi myös täyssähkö-Daily on tulevaisuuden suunnitelmissa.

Uudistuksia ohjaamossa

Dailyn ohjaamo on miellyttävä toimisto jakelukuskille. Mukavamman jousituksen lisäksi myös äänieristystä on lisätty. Kojelaudan materiaalit ovat aiempaa laadukkaammat.

Ajoasentoa on viilattu henkilöautomaisempaan suuntaan, istuin on matalammalla ja pienempi ratti pystymmässä. Hallintalaitteet ovat hyvin käsillä, radiota joutuu hivenen kurottelemaan, mutta käyttö onnistuu myös ratin puolista.

Säilytyslokeroita on runsaasti kojelaudassa, katossa ja ovissa. Apukuskin penkin alla on lisäksi pikkuauton tavaratilan kokoinen laari sekä läppärille ja kuormakirjoille on paikkansa selkänojassa. Kojelautaan saa lisävarusteena seitsentuumaisen kosketusnäytön navigoinnilla ja telematiikkapalveluilla.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Iveco

Kaikki koeajot

Uusimmat