22.8.2019

Kahdeksan miljoonan euron kunnianosoitus: Bugatti Centodieci

Bugatti Centodieci

Bugattin huippukallis erikoismalli kunnioittaa perustajan yhtiön 110-vuotisjuhlan lisäksi 1990-luvun superautoa.


1990-luvulla Bugatti heräsi hetkeksi henkiin. Tähdenlento oli lyhyt, ennen konkurssia syntyi vain automalli EB110 muutamine variaatioineen.

Bugatti Centodieci
EB110 SS, Centodieci ja Chiron.

Tahti oli hieman toinen kuin nykyisin. Kun yhtiö heräsi toistamiseen henkiin Volkswagenin toimesta, syntyi 1001-hevosvoimainen Veyron. Autoa valmistettiin vuosia, ja matkalla syntyi joitakin erikoisversioita ja muunnelmia. Sitten Veyron kehittyi Chironiksi, ja yhtiön johtoon astui Lamborghinilta ja Audi Sportilta tuttu Stephan Winkelmann. Bugatti sai kunnolla vauhtia: viime vuonna esiteltiin ratakäyttöön tehty Divo, tämän vuoden maaliskuussa La Voiture Noire ja nyt paljastettiin Centodieci.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Toinen kerta Italiassa

Mallitulvan viimeinen kunnioittaa juuri 1990-luvun EB110-mallia: centodieci on italiaksi 110. Osa uutuuden kuvista on jopa otettu Campagallianon tehdasraunioilla Italian superautokaupunki Modenan liepeillä: kun Romano Artioli herätti Bugattin henkiin vuonna 1990, se perustettiin Italiaan.

Italiasta yhtiön alkujaan perustanut Ettore Bugattikin oli kotoisin, vaikka autotehtaan hän perustikin Alsacen alueelle Ranskan ja Saksan rajamaalle. Kunniakas merkki ei kuitenkaan selvinnyt perustajansa kuolemasta vuonna 1947: toiminta kääntyi alamäkeen, ja lopulta Bugattin toiminta päätti vuonna 1952.

EB110 SS IMSA:n moottori.

Romano Artiolin suuri suunnitelma herättää Bugatti henkiin kunnioitti juuri Ettore Bugattia: malli EB110 julkaistiin päivänä, jolloin perustajan syntymästä oli kulunut 110 vuotta.

Vuosina 1991–1995 valmistettu Bugatti EB110 oli riemastuttava ylistys aikansa huipputeknologialle: 3,5-litrainen V12 hengitti peräti neljän turboahtimen paineistamana, ja 560-hevosvoimaa vietiin tiehen nelivedon kautta. Auton kehityksestä vastasi alkuun Lamborghini-taustainen Paolo Stanzani, jonka erottua vastuun otti muun muassa Ferrari F40:n isänä pidetty Nicola Materazzi.

Kelpasi Schumacherillekin

Vuonna 1992 julkaistiin kevennetty tehoversio EB110 SuperSport. 603-hevosvoimaisen auton 355 km/h huippunopeus keräsi huomiota, ja kelpasipa auto myös Michael Schumacherille.

1990-luvun alkupuolen heikko talous yhdistettynä liian kunnianhimoiseen Lotus-merkin ostoon koituivat kuitenkin Bugattin kohtaloksi. Yhtiö hakeutui konkurssiin vuoden 1995 loppupuolella.

Jälleen 110 vuotta

Bugatti Centodieci

Vaikka 1990-luku ei mennyt Bugattilla suunnitellusti, on 139-kappaletta valmistetulla EB110-mallilla silti tärkeä paikka yhtiön historiassa. Siksi Volkswagenin toimesta uudelleen Ranskassa perustettu nyky-Bugattikin haluaa aihetta kunnioittaa, ja juuri nyt siihen on sopiva heti: Bugattin perustamisesta tulee täyteen 110 vuotta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viittauksia menneeseen

Bugatti Centodieci

Bugatti Centodiecin kerrotaan olevan kunnianosoitus historiaan, joka ei kuitenkaan liiaksi tukeudu menneeseen. Yhtiön päämuotoilija Achim Anscheidt kertoo EB110:n yhdeksänkymmentälukuisen muotokielen olevan hyvin erilaista kuin nykyajan Bugatit, mikä ennestään lisäsi haasteita Centodiecin muotoilussa. Merkittävimmät yhtäläisyydet liittyvätkin keulan pieneen maskiin ja sivuikkunoiden jatkeena oleviin ilmanottoaukkoihin, joiden pyöreät aukot muistuttavat EB110 SuperSportista. Autosta myös puuttuu Veyronin ja Chironin kylkiä hallitseva C-muoto.

8 miljoonaa euroa

Bugatti Centodieci

Bugatti Centodiecin tekniset arvot ovat huimat: 8-litraisen moottorin huipputeho on kasvanut EB110 SuperSportista peräti tuhannella hevosvoimalla! 1600 hevosvoiman teho saavutetaan 700 kierroksella minuutissa, ja satasen nopeuteen auto yltää 2,4 sekunnissa. 0–200 km/h vie 6,1 sekuntia, ja 300 kilometrin tuntinopeuden auto saavuttaa vain 13,1 sekunnissa. Huippunopeus on tällä kertaa rajoitettu 380 kilometriin tunnissa.

Suorituskyky kuulostaa järjettömältä, mutta se sopii kokonaisuuteen: Bugatti Centodieciä valmistetaan vain loppuunmyyty 10 kappaleen erä, ja veroton hinta autolle on huimat 8 miljoonaa euroa.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde ja kuvat: Bugatti

Luetuimmat