8.5.2023

Karavaanarin ABC: Matkailuautojen erilaiset korimallit on hyvä selvittää heti alussa

Karavaanariksi aikovan on hyvä tehdä itselleen selväksi alussa matkailuautojen korimallit, ja miten ne palvelevat parhaiten omaa käyttötarkoitustaan.

Matkailuautot ja vaunut voivat olla karavaanarille alussa täysin uusi ja outo maailma. Puhutaan integroiduista ja puoli-integroiduista autoista sekä alkovi-malleista, kaikesta sellaisesta, mistä ei ole ennen kuullut välttämättä mitään.

Kun harrastus alkaa kuitenkin viehättää ja omaa vaunuakin jossain vaiheessa tekisi mieli, on hyvä selvittää ihan ensiksi esimerkiksi se, mitä mikäkin matkailuauton korimalli oikein tarkoittaa, ja ennen kaikkea se, kuinka eri korimallit soveltuisivat omaan käyttötarkoitukseen parhaiten.

Vuosittain Suomessa järjestetään kolmet Caravan-messut, Lahdessa syksyllä, Helsingissä talvella sekä Turussa keväällä. Näillä messuilla on esillä kaikkien suurimpien matkailuajoneuvomyyjien kalusto, joten messut ovat yksi paikka aloittaa kalustoon perehtyminen. Kun kiertää tarpeeksi eri vaihtoehtoja messuilla, omat mieltymykset ja tarpeet alkavat vähitellen hahmottua.

Yksi hyvä tapa selvittää itselleen oma tarve, on kuvitella itsensä asumaan asuntoautoon tai -vaunuun ja miettiä, kuinka juuri se palvelisi omassa käytössä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Retkeilyauto

Retkeilyauto on matkailuautomalleista se kaikkein ketterin, johtuen siitä, että retkeilyautot ovat rakennettu suoraan pakettiauton koriin ilman matkailuosan levennyksiä.

Retkeilyauton pienemmästä koosta voi olla myös paljon hyötyä, se on helpompi pysäköidä esimerkiksi kaupungeissa ja myös lauttamaksut voivat olla pienempiä auton pienemmän koon vuoksi.

Retkeilyautojen mukavuuksiin kuuluu kuitenkin lähes aina kaikki samat mukavuudet, mitä muissakin matkailuautoissa. Retkeilyautoista löytyy yleensä aina suihku, wc, keittiö ja makuutilat, mutta pienemmässä koossa, kuin muissa matkailuautoissa. Retkeilyautossa tilat ovat usein niukemmat kuin muissa matkailuautoissa ja retkeilyautot ovatkin usein suunniteltu kahdelle henkilölle.

Retkeilyautoissa myös pakettiauton takaovet on säilytetty, joten esimerkiksi pitkien tavaroiden, kuten surffilautojen ja purjelaudan mastojen mukaan ottaminen voi olla niihin helpompaa kuin muihin matkailuautoihin.

Alkovimallinen matkailuauto

Etrusco

Alkovimallinen auto on ehkä yleisin Suomen teillä liikkuva matkailuautomalli. Alkovimallisessa autossa on kirjaimellisesti alkovi, eli nukkumatila tai säilytystila auton ohjaamon päällä. Alkovi tuo luonnollisesti muuta tilaa hyvin matkailuautoon, kun nukkumatila on nostettu auton ohjaamon päälle. Alkovimallinen auto mahdollistaa myös usein nukkumapaikat isommalle katraalle, kaksi perälle, kahdelle taittuu makuutilat oleskelutilasta ja kaksi alkoviin – suurimpiin alkovimallisiin matkailuautoihin voi siis majoittua jopa kuusi henkilöä. Alkovimallinen ratkaisu mahdollistaa myös sen, että makuutilat saadaan mahdutettua kokonaispituudeltaan kohtuullisen mittaiseen auton koriin.

Auton polttoaineen kulutukseen vaikuttaa merkittävästi sen otsapinta-ala sekä ilmanvastuskerroin. Alkovimallisten autojen otsapinta-ala sekä ilmanvastuskerroin on monesti puoli-integroituja tai integroituja malleja suurempi, joten niiden polttoaineenkulutus on usein myös suurempi kuin muunlaisten matkailuautojen.

Ilmanvastuskertoimesta puhuttaessa täytyy muistaa, että se ei yksinään ratkaise, mikä on auton ilmanvastus, mutta se kertoo siitä, että mitä pienempi luku, sitä sulavalinjaisempi auto. Varsinainen ilmanvastus on auton otsapinta-alan ja ilmanvastuskertoimen tulo. Auton otsapinta-ala määräytyy auton koon mukaan. Ilmanvastus puolestaan korostuu, mitä kovempaa autolla ajetaan, joten matkailuautossa polttoaineen kulutukseen voi olla suurikin merkitys, ajetaanko autolla 80 kilometriä tunnissa, vai 90 kilometriä tunnissa.

Puoli-integroitu matkailuauto

Hymer ML-T 580 4X4

Puoli-integroidun auton nimitys on myös hyvin looginen. Matkailuauton matkustusosa sekä auton alusta on intergoitu puoliksi toisiinsa – auton keulasta, kuten myös alkovimallisen matkailuauton keulasta, näkee selvästi, että mistä pakettiautomerkistä ja -mallista auton alustassa on kysymys.

Puoli-integroidussa mallissa myös alkovi on tipahtanut ohjaamon päältä pois. Alkovin tarjoamia matkustuspaikkoja puoli-integroiduissa malleissa on korvattu viimeisinä vuosina alas laskettavilla vuoteilla. Auton ohjaamon yllä on siis vuode, joka nostetaan ajon ajaksi ylös ja leirissä nukkumisen ajaksi lasketaan alas – tällaisella ratkaisulla puoli-integroituun matkailuajoneuvoon on saatu myös lisää makuupaikkoja, mutta vastaavasti auton ilmanvastusta on saatu pienemmäksi poistamalla alkovi. Puoli-integroitujen automallien suosio on kasvanut paljon ja tätä nykyä se ollee eniten rekisteröidyin matkailuautomalli Suomessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Integroitu matkailuauto

Integroidut matkailuautot ovat selkeästi kaikkein kalliimpia ja se johtuu yksinkertaisesti niiden valmistuskustannuksista, kokonaisen korin integrointi alustaan maksaa enemmän. Integroidussa autossa auton ohjaamo on osa yhtenäistä auton koria, joten lämpöeristys integroidussa autossa on myös yhtenäinen ja monesti parempi koko auton osalta. Lisäksi integroitu auto tarjoaa parempaa tilankäyttöä, koska ohjaamo on integroitu tehokkaasti ja parhaalla mahdollisella tavalla auton matkustamon kanssa.

Integroiduissa autoissa keulan lasipinta on myös monesti suurempi kuin muissa matkailuautomalleissa, joten auton ”olohuoneesta” on yleensä paremmat näkymät kuin mistään muusta matkailuautomallista.

Integroiduissa matkailuautoissa ohjaamon yläpuolella voi myös olla alas laskeutuva vuode, joten joihinkin integroituihin matkailuautoihin saadaan majoittumaan myös isompikin porukka.

Teksti Manu Tuppurainen Lähde Moottorin arkisto, Liikkuvakoti.fi Kuvat Moottorin arkisto

Karavaanarin ABC -juttusarjassa perehdytään matkailuautojen -ja vaunujen sekä karavaanielämään harrastusta aloittavan harrastajan näkökulmasta.

Lisää aiheesta

Luetuimmat