Ajoneuvot Matkailuajoneuvot Uutinen 10.8.2023

Käytettyjen matkailuautojen kaupassa selvää piristymistä – myös uusissa ajoneuvoissa reippaampi heinäkuu

Matkailuajoneuvojen, sekä uusien että käytettyjen kauppa on käynyt kesällä selkeästi pirteämmin kuin pitkiin aikoihin.

Matkailuajoneuvojen kauppa on ollut jonkun aikaa alamaissa. Koronavuodet toivat siihen runsaasti kasvua, mutta vuonna 2022 kauppa kääntyi inflaation kasvun ja korkojen nousun vuoksi laskuun. Esimerkiksi vuonna 2022 käytettyjen matkailuajoneuvojen rekisteröintimäärän laski 9,1 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Tänä vuonna käytettyjen matkailuajoneuvojen rekisteröintimäärät ovat kääntyneet uudestaan kasvuun, tammi-kesäkuussa käytettyjen matkailuajvoneuvonen rekisteröinnit ovat olleet 0,9 prosenttia suuremmat viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden.

Jopa 20 prosentin kasvua

Joillakin matkailuajoneuvojen myyjillä kasvulukemat ovat olleet hyvin runsaita. Esimerkiksi Caravanlandia Oy, joka on yksi Suomen suurimpia matkailuajoneuvojen myyjiä, on nostanut myyntiään tammi-kesäkuun aikana 20,6 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan nähden.

– Meillä oli loistava kevät-kesä kaupallisesti ja rikoimme myyntiennätyksemme kolmena kuukautena peräkkäin, Caravanlandian toimitusjohtaja Mikko Sinisalo sanoo.

Caravanlandia Oy on vuonna 2005 perustettu matkailuajoneuvojen myyntiin ja huoltoon keskittynyt yritys. Caravanlandian toimipisteet sijaitsevat Kokkolassa ja Lempäälässä.

– Käytettyjen matkailuajoneuvojen markkina on ollut pienessä kasvussa viime vuoteen verrattuna, mutta uusien matkailuajoneuvojen rekisteröinnit ovat laahanneet reilusti miinuksella vuoteen 2022 verrattuna, Sinisalo sanoo.

Heinäkuu viime vuotta parempi

Uusien matkailuajoneuvojen kauppa on kärsinyt nimenomaan korkeasta inflaatiosta sekä kohonneista koroista. Monet matkailuajoneuvoa halajavat siirtävät uuden matkailuajoneuvon hankintapäätöstä myöhempään ajankohtaan odottaen parempaa tulevaisuutta.

Matkailuajoneuvojen myyjiä ja maahantuojia edustava Matkailuajoneuvotuojat ry näkee kuitenkin lähitulevaisuudessa positiivisia signaaleja. Juuri hyvä käytettyjen matkailuajoneuvojen kauppa tasapainottaa tilannetta. Heinäkuu oli pitkästä aikaa myös pirteämpi myös uusien ajoneuvojen kaupassa.

Suomessa ensirekisteröitiin heinäkuussa 2023 uusia matkailuajoneuvoja 214 kappaletta. Matkailuautoja rekisteröitiin lähes saman verran kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta matkailuvaunuja sen sijaan rekisteröitiin selvästi enemmän kuin vuosi sitten. Luvut osoittavat heinäkuulta selvää kasvua ja piristymistä viime vuoteen nähden.

Kaikkiaan uusia matkailuajoneuvoja on tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä rekisteröity 1 182 kappaletta, joka on noin 250 ajoneuvoa vähemmän kuin viime vuonna.

Lähde: Caravanlandia, Matkailuajoneuvotuojat ry

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat