radio koodi

Ajoneuvot Ford Mondeo Käytetyt autot Käyttötesti käytetyllä 1.2.2022

Käyttötesti käytetyllä: Mondeon radio meni lukkoon

Akun vaihdon jälkeen rytmimusiikin pauhu Mondeossa loppui. Onneksi kuitenkin vain hetkellisesti.

Aiemmin kerroimme käytetyn Mondeomme saaneen uuden akun edellisen energiavarannon poismenon johdosta.

Akun irti käyttäminen johtaa siihen, että auton erilaiset ohjainlaitteet sammuvat kokonaan. Autoissa kun on useita ohjaimia, jotka ovat jatkuvasti ainakin jossain määrin päällä. Uudemmissa autoissa akun vaihto suositellaankin usein tekemään niin, että auto pidetään kokoajan virrassa, sillä pahimmassa tapauksessa jotkin ohjainlaitteet voivat tarvita uudelleen ohjelmoinnin. Lisäksi yhä useampi auto vaatii uuden akun tietojen syöttämisen auton järjestelmään.

Mondeollamme on kuitenkin ikää jo viitisentoista vuotta, joten siihen akun voi vaihtaa varsin huoletta ihan itsekin. Tässä tapauksessa akun vaihtaminen johti kuitenkin siihen, että radio vaati nelinumeroista koodia sen käyttämiseksi. Tämä ominaisuus on useista automerkeistä tuttu, ja käytännössä sillä pyrittiin aikanaan ehkäisemään stereojärjestelmien varkauksia.

Koodi tallessa, mutta kaukana

Usein radiokoodi on kirjoitettu esimerkiksi omistajan käsikirjaan ylös, mutta tällä kertaa kyseinen opus oli tietysti unohtunut toimituksen pöydälle. Usein koodi on myös päässyt hukkumaan vuosien varrella – onneksi hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen.

Yksi tapa radiokoodin saamiseksi on kilauttaa merkkiliikkeelle, joka yleensä pystyy selvittämään radiokoodin esimerkiksi rekisterinumeron, tai radion sarjanumeron perusteella. Tästä veloitetaan yleensä noin muutaman kymmenen euron maksu. Meidän tapauksessamme radion tarvitsemisen aikaan oli kuitenkin jo niin myöhä, ettei merkkiliikkeet olleet auki, musiikille ja podcasteille oli kuitenkin akuutti tarve seuraavan 300 kilometrin matkalle.

Ford Mondeo kokemuksia

Niinpä tässäkin tapauksessa turvauduttiin internetin apuun. Hetkessä löytyi sivusto fordradiocode.eu, jossa oli yksinkertaiset ohjeet radion sarjanumeron selvittämiseksi. Tämän jälkeen sarjanumero syötettiin sivulle, joka generoi meille radiokoodin, jolla puolestaan stereot saatiin taas toimintaan. Kaiken lisäksi prosessiin meni vain pari minuuttia!

Palveluita myös muille merkeille

Usein vastaavanlaisia generaattoreita löytyy myös muun merkkisille autoille, joskus ne ovat myös maksullisia, eikä oikean koodin saaminen tietysti ole aivan satavarmaa. Varminta onkin soittaa omalle merkkihuoltamolle ja kysäistä sieltä ohjeistusta tilanteessa toimimiseen. Summassa koodia ei kannata ruveta kokeilemaan, sillä esimerkiksi Mondeon kohdalla tarpeeksi monta väärää yritystä laittaa järjestelmän vielä syvempään lukkoon, jonka selvittäminen meneekin jo astetta haastavammaksi.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Ford

Kaikki koeajot

Uusimmat