Koeajo: Lexus ES 300h – Erilainen, mutta onnistunut
Lexus ES 300h haastaa Audi A6:n, BMW 5-sarjan ja Mercedes-Benzin perusmallit – ja ensivaikutelma on erittäin positiivinen. Hyvää: tilat, mukavuus, ajettavuus, vastine rahalle. Huonoa: tietoviihdejärjestelmä.
Etuvetoinen suuri sedan. Sellaisiahan oli markkinoilla jonkin verran vielä vuosikymmen sitten, mutta nyt jäljellä ovat vain isommat perus-Volvot ja Audit. Suuret sedanit tehdään useimmiten BMW:n ja Mercedes-Benzin tyyliin lähtökohtaisesti takavetoisiksi, ja perusrakenteet mitoitetaan kaikkeen nelisylinterisen dieselin ja tuplaturboahdetun V8-voiman välillä – aivan kuten Audikin tekee A6-mallistaan kaikkea aina RS 6:een saakka.
Lexus ES ei haasta saksalaismallien hinnastojen unelmaosastoa. Mutta myydyimpään päähän, perusdieseleitä kohtaan, se heittää mielenkiintoisen haasteen.
ES:ää valmistetaan vain etuvetoisena, eikä maailmallakaan keulalle asenneta poikittain mitään V6-moottoria hurjempaa. Sen ansiosta matkustamoa on voitu viedä lähemmäs auton keulaa, eikä keskitunnelia ole tarvinnut mitoittaa kardaaniakselille tai voimamoottorin urheilupakoputkistolle. Lopputuloksena ES tarjoaa hulppeat sisätilat.
Seitsemäs kerta
ES saapuu ensimmäistä kertaa Eurooppaan nyt seitsemännen sukupolvensa myötä; mallin tarina alkoi alkuperäisen LS-edustusauton rinnalla vuonna 1989. Euroopassa ES korvaa mallistossa takavetoisen GS:n, mutta maailmalla molempia myydään rinnakkain. Erilaisia tuotteita erilaisille asiakkaille.
Lexuksen edustajat painottavat hiljaisuuden ja mukavuuden eteen tehtyä työtä. Äänieristemattoa on käytetty runsaasti, iskunvaimentimiin on lisätty venttiili pehmentämään suuria töyssyjä ja etuistuimia kehitettiin kolme vuotta.
Espanjan Malagan ympäristössä ajettujen ensikoeajojen perusteella lopputulos vakuuttaa. Tilat ja istuinmukavuus ovat erinomaisia niin edessä kuin takanakin, ja ES tarjoaa korkeatasoisen kyydin. Värinät ja tärinät on kitketty pois, ja tienpinnan epätasaisuudet tasoittuvat tehokkaasti. Rengasmeluun otamme kantaa vasta Suomessa, mutta tuulensuhinat ja muut äänihaitat pysyvät miellyttävästi taustalla.
Aina hybridi
Eurooppaan ES:ää tuodaan vain 300h-hybridivoimalinjalla. On omista mieltymyksistä kiinni, onko tämä suuri vahvuus vai heikkous. Bensiinikäyttö, matala kulutus ja sulava portaaton vaihteisto ovat isoja plussia, toisaalta dieselin vääntöön tottuneelle tasakierroksilla työskentelevän ja täyskaasulla vielä hieman raakaäänisen moottorin kuuntelu voi tuntua ainakin alkuun rasittavalta. Portaattoman vaihteiston vuoksi kiihtyvyyttä ei aisti niin selvästi, vaikka 218 hevosvoiman yhteisteho riittääkin vaivattomaan etenemiseen.
Sinänsä voimalinja pelaa hienosti ja täysin huomaamattomasti. Hybridiratkaisu noudattaa Toyota-konsernin malleista tuttua perusperiaatetta, mutta pakettia on lyhennetty ja kevennetty vaihtamalla planeettapyörästö kahteen rinnakkaiseen akseliin. Uusi kehitysversio vähentää voimalinjan kuminauhamaista luonnetta.
Mukava ja kyvykäs
Lexuksen ajettavuutta leimaa vaivattomuus. Ohjausvaste on luonnollinen ja keskialue selkeä. Alusta on mukavuuspainotteinen, mutta suoriutuu silti mainiosti reippaammastakin mutka-ajosta. Parhaimmillaan auto on silti pitkässä matka-ajossa, jossa hyvät istuimet ja kokonaisvaltainen vaivattomuus korostuvat. Viihtyvyyttä voi parantaa ruksaamalla varusteluettelosta Mark Levinsonin äänentoiston, jonka soinnista noin 1 500 euroa on pikkuraha.
Listat kuin katanat
Lisää sporttisuutta kaipaavat voivat tilata autonsa kahdella F Sport -varustelulla. Autot erottuvat maskeillaan tai esimerkiksi japanilaismiekkojen innoittamilla alumiinilistoillaan. 19-tuumaiset vanteet ja sähkösäätöiset iskunvaimentimet jämäköittävät kyytiä jonkin verran – ainakin allekirjoittaneen mielestä perusmallit tarjosivat paremman kumppanin vaivattoman, mutta epäurheilullisen hybridivoimalinjan kanssa.
Kulttuurieroja
Lexuksen pikkuseikat voivat toki häiritä saksalaisuuteen tottuneita: tietoviihdejärjestelmän käyttö on edelleen kankeaa, jo vakiovarustein kattavan avustinjoukon löytää mittaristosta kryptisten kirjainten takaa ja niin edelleen.
Tottumista vaatinee myös ostoprosessi: Lexuksen räätälöinti on omista tarpeista riippuen joko miellyttävän suoraviivaista tai rasittavan rajoitettua. Mallisto jakautuu viiteen varustetasoon, jotka pääosin määräävät varusteet. Hinnat alkavat Comfortin 49 218 eurosta ja päättyvät Luxuryn 67 955 euroon. Myyntimalliksi odotetaan 56 184 euroa maksavaa Executivea, joka tarjoaa jo pitkän listan herkkuja. Se onkin joustamattoman mallipolitiikan suuri etu: saman arvoisiin saksalaisautoihin nähden Lexuksen varustelu on erittäin kattava. Kattoluukkukin on vakiovaruste.
On mielenkiintoista nähdä, kuinka markkinat ottavat Lexus ES:n vastaan. Se on täysin omanlaisensa auto, joka kuitenkin tarjoaa ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan kilpailukykyisen vastineen suosituille saksalaisille arvoautoille.
Lisätietoja: www.lexus.com/ES-hybrid