Lexus RX 450h+ phev lataushybridi

Ajoneuvot Koeajo 14.5.2023

Koeajo: Lexus RX 450h+ – koe ällistyttävä(n ärsyttävä)

Uuden polven Lexus RX kärsii uusien määräysten lisäksi merkin kolmenkympin kriisistä. Lataushybridiluksuskatumaasturi jää samalla hiukan sähkösisarensa RZ:n varjoon.

Lexus RX on koko historiansa ajan ollut erityisesti Yhdysvaltojen markkinoiden vetonaula. Eurooppalaisittain kookas luksusluokan katumaasturi on kuitenkin nauttinut tasaista kannatusta ominaisuuksiensa ansiosta. Erityisesti Toyotan hybriditekniikka on otettu vastaan polttoainekuluja alentavana ratkaisuna.

Lexus RX 450h+ phev lataushybridi

Nyt esitelty viidennen sukupolven Lexus RX muuttaa hiukan reseptiä. Seitsemänpaikkaista versiota ei olla näillä näkymin tuomassa mallistoon, mutta viisipaikkaisessa on enemmän sisätilaa kiitos paremman tilankäytön. Toyotan GA-K-perusrakenne on samalla keventänyt autoa merkittävästi. Uudet hybridit perustuvat aina nelisylinterisiin moottoreihin ja valikoima on täydentynyt lataushybridioptiolla.

Lexus RX 450h+ phev lataushybridi

Keulalla uutta on hulppean seittimaskin rauhoittuminen Lexuksen uudella ratkaisulla, jossa säleikkö tiivistyy hiljalleen kiinteäksi. Alati röyhkeämpien vuosien jälkeen ratkaisu on ainakin naapurisopuisampi. Muuten RX:n linjoissa on kosolti tuttuja piirteitä ja esimerkiksi erikoinen C-pilarin linja on säilytetty.

Tilaa hiljaisuudelle

Etuistuimilla tilasta ja säädöstä ei ole moitittavaa, joskin digimittariston suojamuovi luo heijastuksia kurjasti kirkkaan valon aikaan. Panoraamakatto ei helpota tilannetta. Kojelaudan ja ovien materiaalit ovat perusvarmaa työtä. Ovien kahvat ovat sähköiset, joten painaminen on muodissa vetämisen sijaan. Takaistuimilla tilaa on hyvin ja tavaratila on sopivan kookas.

Sisällä on käynyt suuri modernisointi, jonka kunniaksi lähes kaikki keskikonsolin painikkeet on raivattu uuden suuremman tietoviihdejärjestelmän näytön taakse. Ilmastoinnin toimintoihin on onneksi nopea pääsy ja huurteenpoistoille löytyy myös oikeat pikanäppäimet. 14-tuumainen kosketusnäyttö on reilu parannus käytettävyydeltään erityisesti edelliseen RX:ään verrattuna, mutta hiukan Toyota-konsernin hengessä järjestelmän valikoissa on panostettu määrään.

Lexus RX 450h+ phev lataushybridi

Lexukselle on kuitenkin iskenyt jonkinlainen keski-iän kriisi, johon liittyy ilmeisesti pelko miellyttämisestä. Niinpä jokaista asiaa kysytään ja usein. Tietoviihdejärjestelmä vaatii tietosuoja-asetusten hyväksymisen jokaisella käynnistyksellä. Erilaisia ilmoituksia ja piippauksia tulee lähes loputtomana tulvana vireystilavalvonnalta, kaistavahdilta, nopeusvahdilta, peruutusvaihteelta, peruutustutkalta ja eteen ja taakse havainnoivalta risteävän liikenteen varoitukselta. Pahimmillaan autossa soi kolme eri blongia samaan aikaan.

Lexus RX 450h+ phev lataushybridi

Oman osansa piippauksista aiheuttaa EU:n uudistunut General Safety Regulation -säädöspaketin edellyttämä “älykäs” nopeusavustin. Käytännössä jokainen nykyisin tyyppihyväksytty auto piippaa jo 1 km/h nopeusylityksestä (mittarin mukaan) ja ominaisuus kytkee itsensä takaisin käyttöön jokaisella käynnistyksellä. Ongelma ei siis kohdistu vain Lexukseen tai RX:ään, mutta nopeusavustimen toteutuksessa ja poiskytkennässä on eroja. Lexus on valinnut haudata nopeusavustimen poiskytkennän kahdeksan kosketuksen taakse tietoviihdejärjestelmässään. 

Lexus RX 450h+ phev lataushybridi

Eikö Lexuksen ideana ollut joskus täydellisyyden tavoittelu, jossa valmistaja tietää miten asiakasta vaivataan mahdollisimman vähän?

Nyt myös ladattavana 

Liikenteessä Lexus RX 450h+ kulkee vaivattomasti, kiitos 227 kilowatin järjestelmätehon. 2,5-litrainen neloskone pitää satunnaisesti metakkaa, mutta suurimman osan ajasta se toimii hiljaisesti. Sähkömoottorit ovat 134 kW edessä ja 40 kW takana. 

Lexus RX 450h+ phev lataushybridi

18 kilowattitunnin akku antaa lataushybridille 68 kilometrin WLTP-toimintamatkan, mihin saatetaan yltää taajamahenkisessä ajossa. Latausteho on 6,6 kilowattia yhdessä vaiheessa, joten akun täyttämiseen kannattaa varata kourallinen tunteja. Akun loppumisen jälkeen RX etenee ripeässä maantie- ja moottoritieajossa yli 6 litran kulutuksella, mikä on kohtuullinen suoritus auton kokoon nähden. 

Ohjaukseltaan Lexus RX 450h+ on perustasoa. Alusta on perusnapakka ja alemmas painetusta painopisteestä huolimatta auton korkeus tuntuu hillitsevänä tekijänä. Rengasmelua on reiluhkosti maantienopeuksissa.

Entäs RZ?

Muutama vuosi sitten Lexus RX 450h+ olisi ollut lataushybridinä mielenkiintoinen lisäys RX:n mallistoon. Nyt koko malli on uudistunut hiukan haaleasti ja vanha RX pärjää odotettua paremmin vertailussa uutta autoa vastaan. Uudistuneiden digitoimintojenkin vastapainoksi luvassa on lähinnä enemmän kuljettajan huomiota vaativia avustimia ja toimintoja.

Lexus RX 450h+ phev lataushybridi

Lexus RX:n kanssa markkinoille saapuu täyssähköinen RZ, joka on toki kompaktimpi auto, mutta myös autojen käytettävyydessä on tuntuvia eroja. Ei voikaan täysin välttyä ajatukselta, että kehitystyön painopiste on ollut jo RZ:ssa. Mutta se jääköön toiseen kertaan.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Lexus

Kaikki koeajot

Uusimmat