Volkswagen Passat

Ajoneuvot Koeajo 21.7.2019

Koeajo: Päivitetty ja hienosäädetty Volkswagen Passat

Volkswagen Passat ei uudistu radikaalisti, mutta pienistä älylisistä kertyy kohtuullinen kasvojenkohotus.

Volkswagen Passat on saksalaisvalmistajan suosituin malli heti ikivihreän Golfin jälkeen, ja erityisesti farmariversio on kovassa vedossa segmenttinsä sisällä. Kaavaa ei siis kannata hienosäätää ilman harkintaa.

Volkswagen Passat

B8-mallipolven kasvojenkohotus ei olekaan radikaali, mutta pieniä uudistuksia on ripoteltu sinne tänne. Suurin osa löytyy tietoviihteen ja verkottumisen saralta, ovathan ne nopeimmin kehittyvät alueet autoalalla.

Enemmän ja paremmin hallintaan

Yhä lisääntyvien ajoavustimien viidakossa Volkswagen on tehnyt töitä selkiyttääkseen järjestelmiä ja valistaakseen kuljettajaa niiden tarkoista tehtävistä. Passatissa onkin käytössä uusi havaintoruutu, josta voi suoralla kosketuksella vaikuttaa esimerkiksi perävaunuavustimeen tai nopeusrajoitusten käyttöön vakionopeudensäätimessä.

Volkswagen Passat

Avustinruutu havainnollistaa ja selventää eri järjestelmien vastuualueita.

Uusista ajoavustimista mielenkiintoisin on mukautuvan vakionopeudensäätimen, ruuhka-avustimen ja kaistallapitoavustimen yhteen keräävä Travel Assist, joka antaa Passatille kyvyn ajaa omalla kaistalla aina 210 km/h nopeuteen asti. Autonomiataso on tuolloin kaksi, joten kuljettajalta vaaditaan edelleen täysi huomio. Uudet kapasitiiviset anturit mittaavat milloin kuljettajan kädet ovat ohjauspyörällä, joten pakollisesta ratinheiluttelusta on päästy eroon. Kaista-avustin puolestaan hyödyntää etukameraa tunnistaakseen nyt myös ruohoreunat ja pientareet.

Volkswagen Passat

Periaatteessa järjestelmä kykenee selviytymään myös mutkateistä, kiitos alati paranevan navigaatiotiedon. Käytännössä järjestelmä yllättää joka kerta valitsemalla joko turhan varovaisen tai turhan reippaan vauhdin mutkaa lähestyttäessä.

Kuljettajalle annettava tietomäärä pysyy nyt paremmin hallinnassa, sillä Passat siirtyy ensimmäisenä Volkswagenina MIB3-sukupolven tietoviihdejärjestelmään. Keskikonsolin ruudun lisäksi järjestelmät integroituvat päivitetyn virtuaalimittariston kanssa entistä tiiviimmin.

Volkswagen Passat

MIB3 tuo mukanaan myös kattavamman verkottumisen. Nettiradiot ja Apple Music soivat suoraan, ja käytössä ovat myös Volkswagen We -pilvipalvelut. Tiettyjä Samsung-puhelimia voi jatkossa käyttää Passatin digitaalisena avaimena. Muiden MIB3-järjestelmien tavoin erot aiempaan tulevat esiin lähinnä käytön myötä, sillä lisäominaisuudet on upotettu tuttuun käyttöliittymään.

Moottoripuolella tapahtuu

Moottoripuolella varsinaiset uutuudet koostuvat kahdesta voimalinjasta. Näistä maltillisempi on Škoda Superbissakin nähty 150-hevosvoimainen uudistettu 2,0-litrainen TDI EVO.

Volkswagen Passat GTE

Passat GTE -lataushybridi on puolestaan teemaan sopivasti saanut kattavan joukon pieniä viilauksia. Akuston energiatiheyttä on kasvatettu noin kolmanneksella, joten 13 kilowattitunnin yksikkö vie saman verran tilaa kuin aiemmin. Lopputuloksena Passat GTE kulkee pelkällä sähköllä noin 55 kilometriä uudella WLTP-syklillä mitattuna. Vanhan NEDC-normin mukaan sähköinen toimintamatka on kasvanut peräti 20 kilometriä aiempaan malliversioon verrattuna.

Volkswagen Passat GTE

Lyhyellä koeajolenkillä hybridi vakuuttaa voimalinjan saumattomuudella. Volkswagen on uudistanut hybridin hallintaruutuja, joten akun varaustason ylläpitäminen esimerkiksi keskusta-ajoa varten on aiempaa helpompaa. Jos navigaattoriin on ohjelmoitu reitti, hybridi suunnittelee sähköenergian käytön sen mukaisesti.

Volkswagen Passat GTE

Eikä tässä vielä kaikki

Pieniä uudistuksia on tehty muuallekin. IQ.Light-ledimatriisivalot esiintyvät Touaregin jälkeen myös Passatissa. Turvavarusteisiin on lisätty hätäväistöavustin, ja uusi sähkömekaaninen jarrutehostin toimii aiempaa ripeämmin. Uutta puhtia on annettu myös vakiovarusteluun, ja Discover Media puhuu nyt ajo-ohjeet suomeksi.

Volkswagen Passat

Farkun ja sedanin lisäksi mallistossa on edelleen korotetun maavaran Alltrack, joka saa samat päivitykset.

Uudet Passatit saapuvat jälleenmyyjille alkusyksystä. Mielenkiintoisimmat TDI Evo ja GTE seuraavat hiukan muuta mallistoa perässä.

Volkswagen Passat

Myös korotetun maavaran Alltrack liittyy päivitettyjen mallien joukkoon.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volkswagen

Kaikki koeajot

Uusimmat