Kia Optima Plug-in

Ajoneuvot Koeajo 2.5.2019

Koeajo: Pihi ja tarvittaessa väkivahva – Kia Optima 2.0 GDI Plug-in Hybrid

Kia Optiman hybrid-farmari on pätevä käyttöauto, jonka valtit ovat pihiys, voimalinja ja pitkä takuu, kaupunkiajossa miellyttää myös meluttomuus. Hyvää: toimintamatka sähköllä, vääntö kaupunkiajossa, muotoilu, pitkä takuu. Huonoa: ohjaustuntuma, melutaso maantievauhdissa, kontin koko.

Kian ylemmän keskiluokan farmarikorinen hybrid-Optima – koko nimeltään Kia Optima 2.0 GDI Plug-in Hybrid Business Luxury SW A/T – on sutjakaksi muotoiltu ja perushyvä käyttöauto, jonka valtit ovat sähköisessä etenemisessä.

Tosin sillä varauksella, että tietyissä olosuhteissa polttomoottori herää omia aikojaan käyntiin, vaikka EV-ajoasetus olisikin kytkettynä. Etenkin kun ulkolämpötila laskee nollaan ja sen alle, tarvitaan polttomoottorin apua matkustamon lämmitykseen ja muihin sähkötarpeisiin, vaikka itse etenemisen vaatima energia otetaankin akustosta.

Kia Optima Plug-in

Ajaminen on mukavan äänetöntä ja vaivatonta, toisaalta ohituskiihdytyksiin ja liikkeellelähtöihin löytyy tarvittaessa suoraviivaista rivakkuutta. Ja jos pääosa ajosta hoituu sähköllä, on auto myös pihi tapaus.

Uutta autotekniikkaa aprikoiville kerrottakoon yksi Kian valteista. Se on pitkä seitsemän vuoden tai 150 000 kilometrin takuu. Yksityiskäytössä ilman kilometrirajaa takuu on kolme vuotta.

Ajoasento löytyy

Ajoasennon saa säädettyä mieleiseksi, siihen istuimen säätövarat ovat hyvinkin riittävät. Kaikki kytkimet ovat hyvin käsillä ja näkyvyys ulos on sekin kunnossa.

Istuin tukee reisiäkin, ja on sopivantanakka sivutuen osalta. Istuin saisi olla hieman pehmeämpi, jos toivoa saa.

Mittaristo on erittäin selkeä, joten yhdellä silmäyksellä on helppo havaita milloin auto ottaa energiaa talteen, milloin ollaan raskaamman kaasujalan alueella. Haluttaessa näkyville saa samanaikaisesti toimintamatkan sähköllä, bensiinillä sekä näiden yhdistelmänä.

Keskinäyttö kojelaudan yläreunassa on näkymiltään sinänsä selkeä, mutta varsin pienikokoinen.

Rauhaton ohjaustuntuma

Ohjaustuntuma ei saa minusta ystävää. Ohjaus on tunnoton ja turhan kevyeksi tehostettu, rauhaton. Tuntuu, että autoa on alituiseen hieman paimennettava.

Kia Optima Plug-in

Äänieristyksen puolesta Optima tarjoaa vain kohtalaista mukavuutta hiljaisessa vauhdissa ja sähköajossa. Nopeuden kasvaessa häiritseväksi piirteeksi nousee matkustamoon saakka kantava renkaiden rallatus.

Kahden kauppa

Koeajetulla Optimalla on oiva markkinarako, sillä vastaavankokoista hybridifarmaria etsivän se toinen vaihtoehto on kolmisen tonnia tyyriimpi Volkswagen Passat, joka farmarikorisena maksaa 47 583 euroa (Passat Variant GTE Plug-In Hybrid 160 kW DSG).

Jos kaksikon kuljetuskykyjä verrataan, pesee Passat Optiman litraluvuin 483–440. Akusto syö tilaa: tavaratilan lattia on hieman korkeammalla kuin perus-Optimassa, jonka kontti on 112 litraa väljempi. Vaikka Optiman tavaratila on muodoiltaan selkeä, on se varsin matala. Tilavuutta on uhrattu auton ulkoisen sutjakkuuden alttarille.

Valmistajan lupaaman sähköisen toimintamatkan suhteen puntit ovat varsin tasan kilometriluvuin 50 (Passat) ja 53 (Optima). Uudistuva Passat GTE tulee ennakkomyyntiin kesällä, tarjolle syksyllä. Päivitettynä Passatin toimintamatka kasvaa 55 kilometriin.

Farmarikoriselle hybrid-Optimalle sähköajoa on luvassa viitisen kilometriä enemmän kuin hybrid-sedanille. Eroa selittää litiumionipolymeeri-akuston kapasiteettiero: farmarissa se on 11,26 kilowattituntia, sedanissa 9,8 kilowattituntia.

Akusto latautuu tyhjästä täyteen 3–6 tunnissa kahdesta eri lataustehosta riippuen.

Kaupungissa kotonaan

Optima on jouheva tuttavuus erityisesti kaupunkiajossa, jossa vaivattomuutta takaa sähkömoottorin muhkea vääntö.

Hybridi-Optiman kanssa käy kuten on käynyt aiemminkin ladattavien hybridien ja täyssähköautojen koeajoissa. Mittaristoa tulee vilkuiltua vähän väliä, ja omaa ajotapaa tulee mukautettua sellaiseksi, että energiaa kerääntyy talteen mahdollisimman paljon.

Auton ratissa harjaantuu yhä pihimmäksi kuskiksi, ilman että kuitenkaan tulisi jäätyä muun liikennevirran jalkoihin. Kehitys on suotuisaa niin kulutuksen kuin kukkaronkin kannalta.

Moottoritieajossa voi sielläkin edetä sähkön voimin. Auton huippuvauhti on 192 km/h, sähköllä ajettaessa 120 km/h.

Jos on kuormaa päällä tai tulee ylämäki, käy polttomoottori apuun.

Kia Optima Plug-in

Optiman luvattu yhdistetyn ajon toimintamatka, kasvaa kaupunkiajossa valmistajan mukaan 64 kilometriin saakka. Ja tätä lupausta seuraa aiheellinen muistutus ajotavan ja olosuhteiden vaikutuksesta: kiihdyttely ja kova vauhti syövät sähköajon kilometrejä, samoin talven pakkaset vähentävät kilometrejä.

Koeajon perusteella auto yltää sähköajolupauksensa. Usea esimerkiksi Uudellamaalla asuva ja työtä tekevä ajaisi tällä autolla hyvinkin todennäköisesti arkiset edestakaiset työmatkansa sähköllä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Kia

Kaikki koeajot

Uusimmat