Kia Niro

Ajoneuvot Koeajo 21.10.2017

Koeajo: pistokehybridi viehättää tavallisuudellaan – Kia Niro 1.6 GDI Plug-in hybrid

Hienovarainen pistokehybridi Kia Niro jättää kuljettajalleen ison valinnan. Bensiininkulutus nolla tai jopa seitsemän litraa sadalla kilometrillä. Hyvää: tavallisuus, muotoilu, vetokyky. Huonoa: vaatimaton toimintasäde sähköllä.

Kia Niro 1.6 GDI Plug-in hybridiä markkinoidaan kuten kilpailijoitaankin: ympäristöystävällisenä ja vähän polttoainetta kuluttavana mallina. Keskimääräiset hiilidioksidipäästöt saadaan myös virallisina lukuina pieniksi, kun laskelmissa oletetaan autolle tietty erikseen määritelty osuus ajoa sähkömoottorilla. Käytännössä polttoaineenkulutus ja siten myös ajonaikaiset hiilidioksidipäästöt voivat vaihdella suuresti.

Kia Niro

Koeajossa jatkuvasti Eco-ajotilalla ajettuna ajomatkojen kulutus vaihteli yhdestä litrasta liki seitsemään litraan sadalla kilometrillä.

Kaunein suoritus, ajotietokoneen mukaan yhden litran keskikulutus, saavutettiin, kun Kia Nirolla ajettiin hiukan yli 40 kilometrin matka ja akut oli ladattu täyteen ennen matkaa. Reitti kulki tällöin pääsääntöisesti maantietä pitkin, kaupunkiajon osuus jäi alle neljään kilometriin.

Vaikka autolle luvataan jopa 58 kilometrin toimintasäde sähköllä, on tuo 40 kilometriä käytännössä lähempänä todellista maksimia.

Kia Niro

Kulutus kasvaa

Kun matka pitenee ja reitti kulkee moottoriteitäkin pitkin, keskikulutus luonnollisesti nousee. Noin 100 kilometrin matka täydellä latauksella ja pääasiassa moottoritieajoa hyvissä olosuhteissa nosti kulutuksen neljään litraan. Sekään ei ole paljon ja jos akut ehtivät latautua ennen seuraavaa etappia niin hybridi kyllä täyttää tehtävänsä.

Kia Niro

Jos laiskuus valtaa kuljettajan ja lataus jää tekemättä, se näkyy kulutuksessa. Ajotietokoneen mukaan keskikulutus oli 5,7 litraa sadalla kilometrillä, kun matkaan lähdettiin lataamattomalla autolla ja seka-ajoa kertyi reilut 100 kilometriä.

Puuskittaisessa tuulessa ja sateessa pääasiassa moottoritieajossa koettiin koeajon korkeimmat kulutuslukemat: 6,5 litraa sadalla kilometrillä. Tällöinkin matkaan oli lähdetty lataamattomalla autolla.

Kia Niro

Kuljettaja valitsee

Vaihteen valitsimen vierestä löytyvällä painikkeella kuljettaja voi valita Nirolle käyttövoimaksi sähkön tai hybriditilan. EV-tilassa, esimerkiksi kaupunkiajossa, Niro käyttää vain sähköä. Kun akun varaus ei ole riittävä, järjestelmä vaihtaa automaattisesti hybriditilaan. Tässä tilassa Niro käyttää samanaikaisesti sekä bensiini- että sähkömoottoria.

Kia Niro

Pistokehybridin täysi hyöty ympäristölle toteutuu vain, jos kuljettaja on viitseliäs ja kytkee auton lataukseen aina, kun akut sitä vaativat.

Sopii kenelle vaan

Kia Niro Plug-in hybridi on kaikilta ominaisuuksiltaan ensi sijassa tavallinen auto. Nykyaikaisen näköinen, hyvä ajettava ja tilava. Vetokykyäkin Nirolta löytyy 1 300 kiloon asti.

Kia Niro

Niro sopii kuljettajalle, joka haluaa vähitellen omaksua uudenlaisen ajamisen latauspistokkeineen. Se sallii perinteisen bensiinillä ajamisen, mutta antaa mahdollisuuden tavoitella mahdollisimman suurta osuutta sähköllä ajamiseen.

Kia Niro

Lataus onnistuu tavallisesta kotitalouspistorasiasta tai julkisista latauspisteistä. Ohjaimen värinäytöstä voi seurata latauksen etenemistä.

Lue lisää: www.kia.com/niro

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Kia

Kaikki koeajot

Uusimmat