Koeajo: Škoda Octavia Combi – suosikkiperheauton uudesta sukupolvesta on vaikea löytää moitittavaa
Myyntimenestys Škoda Octavia uudistuu varmalla reseptillä: kuorrutetaan entiset vahvuudet lisäteknologialla. Hyvää: Tilat, selkeys, Golfia parempi käyttöjärjestelmä, hyvä perusajettavuus, alustan mukavuus. Huonoa: Uutuudenviehätys puuttuu.
Škoda Octavia tuntuu heti uudelta, mutta myös tutulta. Mallin neljäs sukupolvi – sivuutetaan nyt kuusikymmentäluvun malli – on täysin uusi, mutta kaiken perustana oleva kori on vain muokattu versio edeltäjästään. Octavian uudistuminen siis noudattaa samaa kaavaa, kuin Volkswagen Golfin.
Kreikan sijaan Espoossa
Suomen myydyimmän auton tittelistä erinomaisella menestyksellä taisteleva Octavia on huipputärkeä tuote. Kreikkaan suunnitellun kansainvälisen koeajotilaisuuden peruunnuttua koronakriisin takia Škoda järjesti Moottorille auton Suomeen lyhyttä ensikoeajoa varten. Nyt tehdyt havainnot tarkentuvat, kun saamme auton pidempään kotimaan koeajoon.
Positiivinen ensivaikutelma tuskin pidemmälläkään ajamisella muuttuu: uudistusresepti keskittyy säilyttämään edeltäjän vahvuuksia modernimmassa paketissa.
Näytön paikka
Kuljettajalle muutos on suurin. Mittaristo on aina digitaalinen 10,25-tuumainen näyttöruutu: perusnäkymä on selkeä, ja muokattavuutta tarjotaan kohtalaisesti. Ohjauspyörä on nyt kaksipuolainen ja painikkeiden käyttölogiikka on uudistunut – kaikki kunnossa tottumisen jälkeen.
Suurin uudistus on keskikonsolin päälle nostettu tablettimainen kosketusnäyttö, perusmallissa 8,25-tuumainen, Style-varustelun myötä kymppituumainen. Käyttöjärjestelmä on uudesta Volkswagenista tuttu, muttei aivan identtinen.
Golfia parempi?
Kritisoin Golfin ensikoeajossa (Moottori 1/20) Volkswagenin järjestelmää muun muassa lämpötilansäädön vahinkopainalluksista ja turhankin voimakkaan näyttökeskeisyyden vaatimasta opettelusta. Kuten jo maistiaisjutussa totesin, Škoda Octavian toteutus on myönteisesti konservatiivisempi: lämpötilaa säädetään kömpelöiden hipaisupintojen sijaan näytön alapalkin plus- ja minuuspainikkeista, mikä on helppokäyttöisempi ratkaisu. Näytön alla oleva painikerivistö on myös helppokäyttöisempi kuin Golfin hipaisupinta.

Lämpötilaa hallitaan näytön alarivin painikkeista. Näytön alla oleva leveä liukupinta on Octaviassa varattu vain äänenvoimmakuudensäätöön.
Takalasin lämmityskin löytyy Octaviasta tästä rivistöstä, kun Golfissa se on vaeltanut ohjauspyörän vasemmalle puolelle valokatkaisimeen. Pientä totuttelua Škodakin vaatii, mutta vähemmän kikkaileva toteutus miellyttänee useimpia.
Järjestelmään kuuluu vakiovarusteena langaton Apple CarPlay -tuki ja langaton älypuhelimen lataus.
Lisätilaa ja -tekniikkaa
Octavian kojelaudan linjat ovat uudet, mutta edelleen konstailemattomat. Koeajoyksilössä ilmettä piristää kangaspinta kojelaudassa. Octavian automaattivaihteistoa hallitaan nyt kätevällä sähköisellä vivulla, ja käsijarrukin on vaihtunut sähköiseen.
Uusia lisävarusteherkkuja ovat heijastusnäyttö, matriisiajovalot (vakiona Stylessä), sähköinen takaluukku sekä viisiovisessa Liftbackissä että Combi-farmarissa, kolmialueilmastointi, takaovien verhot, ergonomiaistuimet reisituella ja runsaasti uusia ja monipuolisemmin toimivia ajoavustimia.
Vaikka Octavian ulkomitat ovat entisellään, kertoo Škoda auton olevan hieman edeltäjäänsä tilavampi. Combi-farmarin tavaratila on kasvanut 30 litraa (640l) yksinkertaisesti nostamalla suojaverhoa ylöspäin.
Takatilojen lisämittoja on vaikea havaita ilman suoraa vertailua, mutta keskimittaiselle miehelle tilaa on yltäkylläisesti ja istuma-asento on erinomainen.
Nopeaa laajenemista
Octavian myynti alkaa pelkistetyllä mallistolla: bensiinivaihtoehtona on 150-hevosvoimainen 1.5 TSI manuaalivaihteistolla, dieselpuolella on tarjolla 2.0 TDI 115-hevosvoimaisena manuaalivaihteistolla tai 150-hevosvoimaisena 7-pykäläisen DSG-kaksoiskytkinautomaatin kanssa. Varustetasovaihtoehdot ovat alkuun Ambition Launch ja Style Launch.
Ensimmäiset autot saapuvat Suomeen jo kesällä – hinnat eivät olleet tiedossa Moottorin mennessä painoon, mutta tätä lukiessasi ne toivottavasti ovat jo selvillä.
Alkuun suppea mallisto laajenee nopeasti. Tulossa on litraisen 1.0 TSI Evon 110-hevosvoimainen manuaalina ja automaattina – jälkimmäinen e-Tec kevythybridinä. Samaa kevythybriditeknologiaa tarjotaan myös 1.5 TSI:n tulevassa DSG-versiossa. Dieselpuoli saa pian 2.0 TDI:n 200-hevosvoimaisen nelivetoversion automaatin kera, ja sama paketti tarjotaan 150-hevosvoimaisen TDI:nkin perään. Kaasukäyttöinen 1.5 TSI G-TEC (130 hv) automaattina ja manuaalina saapuu myöhemmin. Octavia-mallistoon saapuu myös kaksi ladattavaa hybridiä: 204-hevosvoimainen perusmalli sekä 245-hevosvoimainen Octavia RS iV.
Positiivista yllätyksettömyyttä
Ensikoeajoon saimme Octavia Combi 2.0 TDI 110 kW DSG -version. Auton ajettavuutta voisi kuvailla positiiviseksi yllätyksettömyydeksi. Ajoasennon saa mainioksi ja autoon kotiutuu nopeasti – odotettavaa, ovathan päämitat ennallaan. Myös hallintalaitteiden tuntuma on konsernin malleille tuttu yhdistelmä luonnollisuutta, herkkyyttä ja varsin vaimennettua tuntumaa. Dieselmoottorin ja kaksoiskytkinvaihteiston yhteistyö toimii varsin hyvin ja ilman häiritseviä viiveitä tai nykäyksiä.
Koeajoauton alustana on tavallinen ei-säätyvä iskunvaimennus: perusviritys on ilahduttavan mukavuuspainotteinen, ja urheilullista kyytiä arvostavien kannattaa harkita säätyvää DCC-iskunvaimennusta, jonka toiminnan voi nyt säätää peräti 15 portaisesti.
Ensivaikutelma Škoda Octaviasta on erittäin positiivinen: se on erittäin kyvykäs järkiauto – sillä tuskin on mitään väliä, että edeltäjän perustan takia tietty autokuumetta nostava uutuudenhuuma tuoreimmasta painoksesta puuttuu.