Koeajo: välimallin välipäivitys – Škoda Rapid
Škoda Rapid, tšekkiperheen tilaihme, liikkuu uudella pikkumoottorilla pontevasti. Hyvää: sisätilat, tavaratila, riittävä suorituskyky. Huonoa: pintakova kulku.
Škoda Rapid, joka sijoittuu merkin mallistossa Fabian ja Octavian välimaastoon, saapuu uudistettuna Suomeen kesällä. Pääsimme ottamaan autosta ensituntumat Frankfurtin kevätaurinkoisilla teillä.
Keskeisintä päivityksessä on VW-konsernin tuoretta suuntausta edustava yksilitrainen ja kolmisylinterinen ahdettu bensiinimoottori. Myös Fabia saa piakkoin saman vahvistuksen.
Rapidissa tämä 1.0 TSI -voimanlähde tulee tarjolle kahtena painoksena, tehoiltaan 95 ja 110 hevosvoimaa. Vähempitehoisen saa joko viisivaihteisella manuaalilaatikolla tai kaksoiskytkinautomaattina, tehokkaamman kuuden pykälän manuaalina.
Rapidin perusmoottorina aiemmin käytetty nelipyttyinen 1.2 TSI, joka oli myynnissä 90- ja 110 hv -versioina, siirtyy litraisen koneen myötä historiaan.
Lisäksi tarjolla on edelleen 1.4 TSI (125 hv) kaksoiskytkinvaihteisena. Sen sijaan dieselmoottoriset Rapidit, joiden menekki ei maahantuojan mukaan ole ollut kovin suurta, jäävät tältä erää Suomen valikoiman ulkopuolelle.
Ponteva pikkuinen
Kolmipyttyinen liikuttaa Rapidia iloisesti eikä pidä pahaa ääntä – lähinnä sellaista karismaattista hurinaa. 1.0 TSI on myös osoittautunut aiemmissa testeissä taloudelliseksi, joten se on suositeltava vaihtoehto järkevän auton keulalle.
Ajettavuuskin täyttää odotukset. Kauneusvirheenä havaitsimme melko pintakovan alustan: Taunus-vuoristossa kiipeilevän saksalaistien epätasaisuudet saivat auton nypyttämään selvästi, ja osa värinöistä välittyi ohjauspyörän kehälle asti.
Rapidin tärkeimmät sisustuslisät ovat uudet online-palvelut ulkomaailmaan sekä takamatkustajille varatut usb-liittimet. Pieniä muotomuutoksia voi havaita muun muassa mittaristossa, tuuletussuuttimissa ja ovipaneeleissa.
Valoviilauksia
Etupuskurin alaosa ja sumuvalot on niin ikään freesattu. Viimeksi mainitut toimivat myös kääntymisvaloina. Ksenonvalot on lisätty kaukovaloihinkin, ja mukana tulee lisäksi kaukovaloavustin. Osa näistä on varustetasoista riippuen vakiona, osan saa lisähintaan.
Rapidia tehdään aiempaan tapaan kahtena erilaisena viisiovisena luukkuperänä. Myynnistä valtaosan on napannut lyhyempi eli Spaceback, joka onkin näistä menevämpi – erityisesti lasikaton ja Style-tasoon saapuneen, alemmas jatkuvan takalasin alareunan kanssa.
Coupémainen muoto ei kuitenkaan tarkoita sisätiloista tinkimistä. Rapid ottaa matkustajikseen heittämällä neljä 190-senttistä aikuista, eli väljyyttä on selvästi enemmän kuin Fabia-pikkuveljessä. Myös syvällä ja käytännöllisellä tavaratilalla pärjää pitkälle.
Päivitetty Rapid tarjoaa siis paljon autoa rahalla. Hinnat eivät vielä tätä kirjoitettaessa olleet selvillä, mutta jos ne jatkavat aiempaa huokeaa linjaa, itse kunkin kannattaa miettiä, miten paljon autoonsa kannattaakaan satsata.