Koeistuttu: Tesla Model Y

Ajoneuvot Esittely 24.8.2021

Koeistuttu: Tesla Model Y on suurempi kuin 3

Pääsimme tutustumaan sähköautouutuuteen ennakkoon. Tesla Model Y tarjoaa lisää tilaa ja korkeamman istuma-asennon kuin Model 3.

Saimme hienon mahdollisuuden päästä tutustumaan mielenkiintoiseen sähköautouutuuteen ennen sen kotimaamme virallista julkistustilaisuutta. Tesla Model Y esitellään yleisölle maanantaina 30.8. Vantaalla sijaitsevassa Teslan pääkaupunkiseudun myymälässä. Kyseessä on valmistajan täyssähköinen keskikokoinen katumaasturi.

Ajokokemukset jäävät valitettavasti toiseen kertaan, sillä tätä yksilöä ei vielä päästy liikuttelemaan. Saimme kuitenkin kylmät tyypit ja sen avulla uutuudesta saikin selvästi esitteitä enemmän irti. Noin 67 000 euron lähtöhinta on ollut selvillä jo reilun kuukauden ajan.

Tesla Model Y

Vastassa on jo totutusti Teslan muumikeula. Ensisilmäyksellä mieleen tulee Tesla Model 3 eikä mielikuva ole väärä. 

Tesla Model Y

Kyseessä on kovasti kärjistäen SUV-versio juurikin tuosta kyseisestä mallista. Teslat tuntevalle Y nauttii paljolti kolmosen tänä vuonna saamista uudistuksista. 

Kylkilinja on selvästi kolmosta korkeammalla ja sivulta ero onkin helppo havaita. Vahva olkalinja päättyy pienoista ankanpyrstöä muistuttavaan perään, joka on ehkä hieman suurempaa Model X -mallia sulavammin toteutettu.

Ovenkahvat ovat nyt mustat ja yhdessä mustien ikkunalistojen kanssa tällä haetaan aiempaa sporttisempaa ilmettä. Vanteiden koko on vakiona 19-tuumaa, mutta kuvissa näkyy optiona saatava 20-tuumainen tumma vannevaihtoehto.

Ulkovärivaihtoehtoja on viisi kappaletta, joista valkoinen helmiäisväri on vakiovaruste. Kuvien sinisen lisäksi muut lisähintaiset vaihtoehdot ovat musta, harmaa ja punainen. 

Tesla Model Y

Lisää lasia

Kuten Model 3, myös Model Y on lukittavissa ja avattavissa älypuhelimella. Se voidaan myös yhdistää Tesla Mobile -sovellukseen, jossa on muun muassa ilmastoinnin hallinta, GPS-sijainnin seuranta ja nopeuden rajoitustila.

Tesla Model Y tummalla sisustalla

Oven avaava huomaa kaksoiseristetyt sivulasit, joiden lupaillaan auttavan äänieristystä. Lisää lasia on tarjolla myös suuren vakiovarusteisen panoraamalasikaton kautta, joka lisää tilan tuntua. 

Se ei välttämättä olisi tarpeenkaan, sillä kolmoseen verrattuna takapenkkiläisten lisätila on huomattava. Erityisesti polville löytyy lääniä runsaasti. 

Tesla Model Y

Keskitunnelia ei ole, mutta korkea lattian taso syö hieman takamatkustajien reisitukea. Näin keskipaikallakin on tilaa koiville, mutta leveys luonnollisesti loppuu kolmelta aikuiselta kesken. Takapenkin selkänojan kallistuskulma on säädettävissä. 

Edessäkin istutaan nykymuodin mukaisesti hieman korkeammalla ja istuma-asento on myös hieman pystympi. Ohjauspyörä on Teslan tapaan kahteen rullaan pelkistetty versio eikä sen takaa löydy mittaristoa. 

Lähes kaikkia auton hallintalaitteita käskytetään yhdeltä 15-tuumaiselta kosketusnäytöltä, joka on Teslan tapaan nopeasti reagoiva eikä jokaisen painalluksen jälkeen joudu odottelemaan. Muun muassa Spotify-linkityksen tarjoava Premium Connectivity on ensimmäisen vuoden ajan ilmainen. 

Etumatkustajien välistä löytyy langaton latausalusta kahdelle puhelimelle. Takapenkkiläisille tätä tehtävää hoitavat usb-c-liittimet.

Verhoilumateriaalina on suurimmaksi osaksi keinonahka, jota höystetään hieman modernilla mikrokuitumateriaalilla. Kojelaudan koristeena on jalopuuta. Vaihtoehtoisesti valittavana myös valkoinen verhoilu.

Tiloista on mainittava myös valtava takatavaratila. Emme saaneet vielä virallisia arvoja litratilavuutena, mutta takaistuimet napista kätevästi kaatamalla saa jopa yli 2 metriä tasaista lattiatilaa. Itse asiassa etutavaratilaa hyödyntämällä ja toisen rivin istuimet taittamalla on mahdollista luoda yhteensä yli 2000 litraa säilytystilaa.

500 kilometriä nelivedolla

Lanseerausversiona toimiva Long Range AWD tarjoaa 507 kilometriä sähköistä toimintamatkaa (WLTP). Latauksen osalta se osaa hyödyntää uusia 250 kilowatin tehoisia V3 Supercharger-asemia. Nimen jälkimmäinen osa paljastaa Model Y:n olevan nelivetoinen.

Ensitunnelma on positiivinen. Ainakin tämä esitelty yksilö oli viimeistelty asiallisesti, joten ehkä valmistajaa vaivanneita laatuongelmiakin on ehditty selättää. Aika tulee kyllä näyttämään tämän.

Tesla Model Y

Toistaiseksi tekniseen puoleen on turha paneutua erityisen syvällisesti. Palaamme aiheeseen tarkemmin tulevan koeajon yhteydessä. 

Autoon pääsee tutustumaan paikan päällä maanantaina 30.8. Helsinki-Vantaan myymälässä. Teslan Design Studio, eli yksinkertaisemmin auton tilaamiseen käytettävä verkkopalvelu, on mahdollistanut mallin tilaamisen jo pidemmän aikaa. Model Y -mallin luovutukset alkavat Suomessa syyskuun aikana eli noin kuukauden alkuperäistä arviota myöhemmin.

 

Kuvat ja teksti: Henri Posa

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Tesla

Kaikki koeajot

Uusimmat