Ajoneuvot | Moottoripyöränäyttely | Moottoripyörät | Uutinen | 29.1.2017

KTM esittelee MP17-näyttelyssä uudistetun Adventure-malliston

KTM:n Adventure-malliston kulmakivenä ollut 1190 Adventure jää pois tuotannosta ja uudet mallit kantavat mallimerkintöjä 1090 ja 1290.

Jaa artikkeli

KTM uudistaa kerralla koko suositun Adventure-malliston. 150-hevosvoimainen 1190 Adventure ja pienempi 1050 Adventure jäävät pois tuotannosta. Uusi mallisarja koostuu kahdesta 1090-mallista ja kolmesta 1290-mallista.

Ison matkaenduron ominaisuudet edullisella hinnalla

1090 Adventuren moottori on 1050-kuutioinen V2, josta on puristettu 125 hevosvoiman huipputeho. Perusmalli 1090 Adventure on suunnattu enemmän katukäyttöön, kun taas 1090 Adventure R:ssa on pidemmät joustomatkat ja rengaskoko on valittu paremmin sorateille ja metsäpoluille sopiviksi. Muuten niiden tekniset tiedot ovat varsin yhteneviä.

KTM Adventure 1090 mittaristo

Perusmalli on ominaisuuksiltaan varsin urheilullinen. Mutkateillä se on kevyt ja osaavissa käsissä nopea käskettävä. Pystyn ja väljän ajoasennon takia sillä on mukava taittaa pidempiäkin taipaleita. Mittaristo on 1190:sta tuttu, jossa kierroslukunäyttö on analoginen ja muu informaatio kerrotaan kahden lcd-näytön välityksellä. Kuivapaino on luokassaan alhainen, vain 205 kiloa. Vakiovarustukseen kuuluvat sekä ABS-jarrut että luistonesto. Molemmat ovat perinteistä mallia, eli ne eivät huomioi toiminnassaan pyörän kallistuskulmaa. Polttoainesäiliö on kooltaan 23 litraa, mikä takaa riittävän toimintasäteen myös matkakäyttöön. KTM 1090 Adventure yllättää edullisella hinnallaan, sillä perusmallin hinnaksi ilmoitetaan 17 686 euroa.

KTM Adventure 1090

1290 Super Adventure – KTM Adventure -malliston lippulaiva

KTM:n 160-hevosvoimainen Super Adventure 1290 tulee markkinoille kolmena eri versiona. S merkitsee sporttisia ominaisuuksia, T on touring-varusteltu ja itävaltalaisvalmistajan tapojen mukaan malliston offroad-henkisin version kantaa mallimerkinnässään kirjainta R.

1290 Super Adventure S on ajo-ominaisuuksiltaan sporttipyörien tasoa, vaikka adventure-henkisenä se onkin ulkomitoiltaan ja istuinkorkeudeltaan suuri. Jousitus on WP:n valmistama ja semi-automaattinen. Kuljettaja voi valita jousituksen esijännityksen säädön neljästä vaihtoehdosta: yksin, yksin ja matkatavarat, kaksin tai kaksin ja matkatavarat. Vaimennusten säädöissä puolestaan on neljä vaihtoehtoa: comfort, street, sport ja offroad. Lopullisen säädön tekee semi-aktiivinen järjestelmä reaaliaikaisesti sen mukaan, mitä anturit kertovat.

Muutenkin 1290 Super Adventure S on huippuvarusteltu. Lukkiutumaton jarrujärjestelmä ja luistonestojärjestelmä huomioivat toiminnassaan myös pyörän sivusuuntaisen kallistuksen. Vakiovarustukseen kuuluu myös keulimisenesto sekä kaarreajovalot. Mittaristona on 6,5 tuuman TFT-värinäyttö. Sen yhtenä erikoisuutena on, että nopeusnäytön fonttikoko kasvaa nopeuden kasvaessa. Vaikka kierroslukunäyttö on digitaalinen, on se muotoiltu pyöreäksi luettavuuden parantamiseksi.

KTM Adventure 1290 mittaristo

Itävaltalaisvalmistajalle uusia ominaisuuksia on kaksi: avaimeton käyttöjärjestelmä sekä vaihdeavustin eli quickshifter. KTM:n järjestelmässä kuljettaja voi vaihtaa sekä isommalle että pienemmälle vaihteelle ilman kytkimen käyttöä. Quickshifter ei kuulu vakiovarustukseen, mutta sen saa 711 euron hintaisella Travel Pack -päivityksellä. Tähän päivitykseen kuuluu quickshifterin lisäksi mäkilähtöavustin (Hill Hold Control), KTM My Ride järjestelmä joka mahdollistaa pyörän mittariston toimimisen älypuhelimen näyttönä sekä MSR-järjestelmä (Motor Slip Regulation), joka toimii käänteisesti kuin luistonestojärjestelmä. Se siis korvaa mekaanisen luistokytkimen ja raottaa kaasuläppiä moottorijarrutustilanteessa estäen takarengasta menettämästä pitoaan. 1290 Super Adventure S:n hinnaksi ilmoitetaan 21 986 €.

1290 Super Adventure T:n suurin ero S-versioon on isompi 30 litran polttoainesäiliö. Kuten siitä voi päätellä on malli tarkoitettu pitkien taipaleiden taittajille. R-versiossa puolestaan on panostettu offroad-ominaisuuksiin mm. pidemmillä joustovaroilla ja maastokäyttöön soveltuvalla rengaskoolla. Samalla muiden mallien semi-aktiivinen jousitus on korvattu WP:n perinteisellä jousituksella, jossa muiden huippujousitusten tapaan on esijännityksen ja puristus- ja paluuvaimennusten säädöt. Hardcore -motoristin tarpeisiin on lisäksi tarjolla 1290 Super Adventure R TKC80 -erikoismalli, jossa on mallimerkinnän mukaisesti karkeakuvioiset Metzeler TKC80 -ensiasennusrenkaat.

KTM 1090 Adventure

Moottori: kaksisylinterinen nestejäähdytteinen V2
Iskutilavuus: 1050 kuutiosenttimetriä
Teho: 125 hevosvoimaa
Vääntö: 108 newtonmetriä
Kuivapaino: 205 kiloa
Hinta: 17 686 €

KTM 1290 Super Adventure S

Moottori: kaksisylinterinen nestejäähdytteinen V2
Iskutilavuus: 1301 kuutiosenttimetriä
Teho: 160 hevosvoimaa
Vääntö: 140 newtonmetriä
Kuivapaino: 215 kiloa
Hinta: 21 986 €

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: KTM

Jaa artikkeli

Keskustelu