Kysy Autoista

Ajoneuvot Kysy Autoista 24.12.2020

Kysy autoista: Jos ei jouluna ole lunta?

Ainakin eteläisessä Suomessa on jälleen luvassa musta tai mustahko joulu lumipeitteen puuttuessa joko kokonaan tai pääosin.

Vuonna 1949 ensilevytetty joululaulu ”If It Doesn’t Snow on Christmas” kääntyi 1960-luvulla tuttuun muotoon ”Jollei jouluna ole lunta”. Kaikille tutussa rallatuksessa pohditaan, että miten Joulupukki voi oikein liikkua, jos maassa ei ole lunta reen jalasten alle?

Vuosien varrella erilaiset urbaanit legendat kertovat Joulupukin liikkuneen muun muassa sangen käytännöllisellä Volkswagen LT:llä, mutta D24-moottorinen hyötyajoneuvo tuskin ennättäisi parinkaan päivän aikana kaikkien maailman lasten luokse – edes hyvällä uskolla.

kysy autoista jos ei jouluna ole lunta jollei

Turussa Joulupukin kerrotaan liikkuneen tänä vuonna kajakin avulla, mutta näppärä vesikulkupeli soveltuukin lähinnä rannikkokaupungin tarpeisiin – ja tuolloinkin lähinnä saaristoon ja Aurajoen rannalle paikallisesti.

Toinen silminnäkijähavainto mainitsee Joulupukin kömpineen aikoinaan lahjasäkin kanssa Toyota Carinasta, siis sellaisesta, jollainen kertojan sukulaisellakin oli. Ilmeisimmin ”JP” arvosti etuvetoisen Carina II:n sisätiloja.

kysy autoista jos ei jouluna ole lunta jollei

Rekiongelmaakin on pohdittu Moottorin sivuilla useammalla tavalla. Käytetty erikoisuus -sarjassa tutkailtiin myytävää punaista rekeä ja Yhdysvalloissa vastaan tuli jouluraitiovaunu, joka ei tosin meillä ole Helsingin lisäksi vaihtoehto kuin vasta Tampereella. Lissabonissa puolestaan joulu oli varsin lumeton jo valmiiksi.

Myös autovalmistajat ovat vuosien varrella pyrkineet ratkaisemaan ongelmaa toistuvasti, sillä lähes jokainen valmistaja suunnittelee oman kulkupelinsä Joulupukin käyttöön muutaman vuoden välein. Esimerkiksi tänä vuonna työhön ryhtyi Bentley, joka tuunasi Flying Spur -sedanista villin jouluversion. Verrattuna edellisten vuosien villeihin rekivisioihin Flying Spur on sangen konservatiivinen valinta, mutta soveltunee perinteistä pitävän Joulupukin käyttöön mainiosti.

kysy autoista jos ei jouluna ole lunta jollei

Moottorin toimituksella on kuitenkin varmaa ensi käden tietoa, että Joulupukin luolan uumenissa myyttinen lahjantuoja ja taikavoimien grand old man pitää tallessa Nissan GT-R:ää. 570 hevosvoiman japanilainen urheiluauto antaa Joulupukille mahdollisuuden ylläpitää melkoista matkavauhtia myös porojen nukkuessa. GT-R toimii myös erinomaisesti joulukuusen purkamisessa.

Mutta koska GT-R on tunnistettavissa sangen helposti, eikä sellaista ole kotipihoilla näkynyt, täytyy vain uskoa Joulupukin ja pororeen ylivertaisuuteen paikallisiin sääoloihin nähden.

Moottorin toimitus toivottaa kaikille lukijoilleen oikein hyvää ja rauhallista joulunaikaa!

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Kuusen alta

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat