kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista 19.5.2023

Kysy autoista: miksi autosta kuuluu nopeampaa peruuttaessa ääntä?

Yleensä auton oudot äänet aiheuttavat ihmetystä ja pelkoa lompakon paksuuden puolesta, jos edessä on korjaamoreissu. Jotkut äänet ovat kuitenkin autolle tyypillisiä ja johtuvat auton suunnittelusta.

Kysymys: Miksi auto pitää ylimääräistä huminaa, kun peruuttaa vähänkin kovempaa?

Ääni voi johtua monesta eri syystä. Jos ääntä ei ole kuulunut ennen tai se on alkanut yhtäkkiä, niin kannattaa viedä auto tutkittavaksi korjaamolle.

Moni varmasti on kuitenkin saattanutkin havaita manuaalivaihteiselle autolle tyypillisen vauhdin mukana kovenevan vinkunan tai huminan autolla peruuttaessa.

Tämä johtuu puhtaasti siitä, miten manuaalinen vaihteisto on suunniteltu. Vaihteistossa eteenpäin menevien vaihteiden hammaspyörät ovat vinohampaisia, eli niiden hampaat ovat kulmassa hammaspyörän akseliin nähden. Vinohampaisten pyöräparien välissä ei synny äkillistä kosketusta, koska vähintään kaksi hammasparia on jatkuvasti kosketuksessa keskenään. Tämän vuoksi vinohammaspyöräpari on hiljaisempi, kuin taas peruutusvaihteessa käytettävä suorahampainen rataspari, jonka hampaat ovat yhdensuuntaiset akselin kanssa.

Suorahampaisissa hammaspyörissä hampaiden kosketus tapahtuu samanaikaisesti suurella pinta-alalla. Tämä johtaa suurempaan kitkaan ja iskuihin hammaspyörien välillä, mikä puolestaan ​​aiheuttaa ääntä. Niissä on yleensä halvemmat valmistuskustannukset yksinkertaisen rakenteen vuoksi. Ne eivät myöskään aiheuta akselin suuntaista kuormaa laakeroinnille, kuten vinohampaiset hammaspyörät.

Tehokkuus menee metelin edelle kilpa-autoissa

Kilpa-autoissa suositaan suorahampaisia rattaita myös eteenpäin meneville vaihteille, koska ne kestävät enemmän ja siirtävät nopeammin voimaa ja vääntöä eteenpäin. Lisäksi ilman akselinsuuntaisia voimia vaihdelaatikko voi olla rakenteeltaan yksinkertaisempi ja täten myös kevyempi. Tavallisessa liikennekäytössä olevassa autossa kuitenkin saatu tehollinen hyöty ei ole kovan metelin arvoinen.

Peruutusvaihteen rattaat ovat suorahampaisia todennäköisesti juuri kustannussyistä. Peruutusvaihde kytketään myös yleensä silloin, kun auto on pysähdyksissä, joten se ei tarvitse pehmeää vaihteelle kytkemistä.

Halutessasi voit katsoa vielä englanninkielisen selityksen, ja kuunnella kyseessä olevan peruutusäänen videolta: Why do cars whine in reverse?

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Bosch Automotive Handbook 2nd edition

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat