Kysy Autoista

Ajoneuvot Kysy Autoista 10.12.2020

Kysy Autoista: milloin talvirenkailla saa ajaa?

Vaikka uusi tieliikennelaki laajensi talvirenkaiden käyttövelvoitetta kahdella kuukaudella, ei talvirenkailla kannata kovin lämpimillä keleillä ajella.

Viime kesäkuun 1. päivänä voimaan astunut uusi tieliikennelaki muutti talvirenkaiden käyttövelvollisuutta Suomessa. Aiemmin talvirenkaita oli yksiselitteisen pakko käyttää joulu-, tammi- ja helmikuussa, mutta uuden lain myötä käyttämisestä on tehty kelisidonnaista.

Lakiteksti kuuluu näin: ”jos sää tai keli sitä edellyttävät, henkilöautossa on käytettävä talvirenkaita marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana”. Tarkoituksena lainlaatijoilla on ollut se, että eri keliolosuhteissa käytettäisiin mahdollisimman sopivia renkaita.

Nastarenkaita saa käyttää tuon ajanjakson ulkopuolellakin, mutta vain, mikäli sää- tai keliolosuhteet niin edellyttävät. Nastattomia talvirenkaita saa puolestaan käyttää periaatteessa ympäri vuoden, mutta tämä ei ole suositeltavaa, sillä näiden niin kutsuttujen kitkarenkaiden pito ei vastaa lämpimällä kelillä kesärengasta – ei kuivalla eikä varsinkaan märällä asvaltilla.

Talvirenkaiden käyttöön sopiikin vanha totuus siitä, että niitä ei pidä käyttää kesäisellä kelillä lainkaan, vaan alle kannattaa aina vaihtaa kunnolliset kesärenkaat. Lisää aiheesta syksyllä 2019 julkaistussa ”poikkitieteellisessä” rengastestissämme, jossa verrattiin viiden erityyppisen renkaan tarjoamaa talvipitoa keskenään.

Teksti: Jussi Saarinen Grafiikka: Jari Saarentaus

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat