kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista 15.9.2023

Kysy autoista: mitä asioita tuulilasiin saa kiinnittää?

Tuulilasissa tai näkökentässä ei saa olla ylimääräisiä esineitä, mutta esimerkiksi parkkikiekko tai viranomaisen vaatimat tarrat ovat sallittu.

Kysymys: Usein henkilöautoissa näkee kuljettajan näkyvyyttä rajoittavia erilaisia killuttimia roikkumassa tuulilasin edessä. Onko tämä sallittua?

Taustapeilistä roikkuvat esineet, väärään paikkaan kiinnitetty navigaattori tai puhelinteline vaarantavat liikenneturvallisuutta. Ajoneuvolain mukaan kuljettajalla tulee olla ajoneuvossa riittävä näkyvyys eteen, sivuille ja taakse.

Katsastusmääräyksessä kerrotaan, että tuulilasiin kiinnitetystä kalvosta, tarrasta tai esineestä voi saada korjauskehotuksen. Näkökentässä ei saa olla sitä rajoittavia esineitä, vaikka ne eivät varsinaisesti olisikaan kiinnitettyinä tuulilasiin.

Tällaisia esineitä ovat esimerkiksi taustapeilistä roikkuvat hajusteet tai muut koristeet. Myös tuulilasiin asennettuja koristetarroja näkyy jonkin verran liikenteessäkin, vaikka ne eivät ole laillisia.

On kuitenkin olemassa muutamia poikkeuksia – pysäköintikiekon tai -tunnuksen kiinnittäminen auton tuulilasin sisäpuolelle oikeaan reunaan on sallittu, jos se ei haittaa näkyvyyttä autosta ulos eikä vaikuta auton turvajärjestelmien toimintaan.

Pysakointikiekko_elektroninen_parkit_2023_MJ

Tuulilasiin ja etusivuikkunoihin saa kiinnittää myös viranomaisten vaatimia merkkejä, kuten tiemaksun suorittamisesta tai ajoneuvon päästötasosta kertovia tarroja siten, että ne eivät haittaa kuljettajan näkökenttää.

Päästötasosta kertovia tarroja käytetään pääosin muualla Euroopassa ympäristövyöhykkeillä, joissa saa ajaa vain tietyt päästövaatimukset täyttävillä autoilla. Jos haluaa ajaa näillä ympäristövyöhykkeillä, pitää hankkia auton tuulilasin sisäpintaan kiinnitettävä ympäristötarra, josta näkyy ajoneuvon päästöluokka. Tämä koskee usein myös ulkomailla rekisteröityjä autoja.

Mihin navigaattori tai puhelinpidike kannattaa kiinnittää?

Navigaattorin tai puhelinpidikkeen kiinnittämisessä tulisi huomioida ainakin kaksi seikkaa: ne eivät saa häiritä näkökenttää ja turvatyynyjen kohdille tai lähettyville niitä ei pidä kiinnittää. Joissain autoissa myös tuulilasin ja etuikkunan välissä olevassa A-pilarissa saattaa olla turvatyyny. Kannattaakin tarkistaa oman auton turvatyynyjen sijainnit, ennen kuin alkaa kiinnittämään mitään.

Pidikkeitä ei saisi myöskään kiinnittää tuulilasiin, ja viimeistään katsastuksessa yleensä huomautetaankin asiasta. Osa saattaa pitää katsastajan antamia huomautuksia turhan tarkkana nipotuksena, mutta näkökenttää peittävä esine voi aiheuttaa vaaratilanteita. Keskelle tuulilasia asennetun navigaattorin tai puhelinpidikkeen taakse jää yllättävän suuri katvealue. Lisäksi lähellä turvatyynyä sijaitseva navigaattori voi sinkoutua turvatyynyn räjähdyksen voimasta hengenvaarallisesti kohti kuljettajaa tai matkustajaa.

Renault Twingo

Nykyautoissa on usein vakiovarusteena sisäänrakennettu navigaattori, mutta vanhempiinkin autoihin on mahdollista asentaa keskikonsoliin vastaavanlaisia autosoittimia navigaattorilla.

Hyvä ja edullinen vaihtoehto on esimerkiksi tuuletusritilään kiinnittyvä pidike puhelimelle tai navigaattorille, sillä se ei peitä näkökenttää, mutta on kuitenkin tarpeeksi sopivalla korkeudella. Kojelautaan imukupilla tai liimaten kiinnitettävä pidike on myös kelpo vaihtoehto, kunhan se asennetaan turvalliseen paikkaan.

On hyvä käyttää tervettä järkeä – jos navigaattoria tarvitsee viikoittain, esimerkiksi työn takia, kannattaa miettiä jokin luonteva pidempiaikainen ratkaisu. Navigaattorin voi myös ottaa välillä pois, jos sitä oikeasti tarvitsee vain muutamilla reissuilla vuodessa.

Teksti: Sini Ylivakeri: Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Finlex

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat