kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista 19.8.2022

Kysy autoista: miten vakionopeussäätimen käyttö vaikuttaa auton kulutukseen?

Vakionopeussäädin on varsin kätevä lisävaruste varsinkin pitkän matkan ajoon, mutta sen taloudellisuus mietityttää edelleen.

Kysymys: Lisääkö vai laskeeko vakionopeudensäätimen käyttö kulutusta?

Mahdollisimman tasainen nopeus on yksi taloudellisen ajon kulmakivistä. Siksi vastaus piileekin auton ratin takana – kokenut kuski säästää polttoainetta ilman vakionopeudensäädintä, toisin kuin kuski, jolla ei ole kauhean tasainen kaasujalka.

Vakionopeudensäädin ei kuluta sen enempää tasaista moottoritietä kulkiessa, ja saattaa jopa säästää polttoainetta, kun nopeus pysyy vakiona. Ongelmaksi muodostuukin mäkinen maasto, kun vakkari ensin alamäkeen pudottaa reilusti kaasua, ja sitten taas kiihdyttää ylämäkeen nopeuden ylläpitämiseksi.

Epätasaisessa maastossa vakionopeussäätimen järjestelmä ei osaa ennakoida tulevia nousuja ja laskuja, joten kuljettajan kannattaa ottaa se pois päältä ennen alamäkeä, jotta auto voi moottorijarrutuksella rullata nollakulutuksella. Ylämäkeenkin kannattaa ajaa ilman vakionopeudensäädintä, sillä se yleensä kiihdyttää reippaasti, mutta taloudellista polttoaineen kulutusta tavoiteltaessa mieluummin annetaan nopeuden hieman tippua.

Uudemmissa autoissa on mukautuvan vakionopeudensäätimen yhteydessä ennakointitoiminto. Se säätää ajonopeuden vallitsevan nopeusrajoituksen mukaiseksi ja hidastaa tarvittaessa kaarteisiin hyödyntäen tuulilasissa olevaa kameraa sekä navigointitietoja. Myös turvavälin säilyttäminen hoituu mukautuvan vakionopeussäätimen toimesta.

Ominaisuuksissa on tosin vielä kehitettävää ja käytännössä vielä hieman kankeaa. Esimerkiksi edellä ajavan vaihtaessa hidastuskaistalle saattaa mukautuva vakionopeudensäädin luulla tämän vain hiljentävän oman ajoneuvon edessä. Tällöin järjestelmä alkaa tarpeettomasti hiljentää nopeutta. Kannattaa vilkaista auton käyttöohjekirjaa, sillä vakionopeussäätimen asetuksia on kuitenkin mahdollista säätää.

Vakionopeussäädin voi olla taloudellinen eri tavoilla

Varsinkin vieraammilla teillä kulkiessa kannattaa käyttää vakionopeudensäädintä sallitulle nopeudelle asetettuna, jotta vältettäisiin kameran välähdykset ja ylinopeussakot, mikä on sinällään myös taloudellista. Nykyautoista löytyy tosin myös nopeudenrajoitin, johon voi asettaa maksiminopeuden, joka ajaa saman asian, mutta ajotyyli on täysin kuljettajan päätettävissä.

Lataushybrideissä ja täyssähköautoissa vakionopeudensäädin toimii osana energian talteenottoa eli regeneraatiota. Esimerkiksi, kun mukautuva vakionopeudensäädin havaitsee edellä ajavan auton, se alkaa jarruttaa, jolloin liike-energiaa kerätään talteen. Näin auton toimintamatkaa on mahdollista kasvattaa.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Kia

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat