Ajoneuvot | Moottoriurheilu | Uutinen | 12.5.2019

Lahden kaupunki aikoo ostaa palan KymiRingiä

Lahden kaupunki on sijoittamassa kaksi miljoonaa euroa KymiRingin ratahankkeeseen Iitissä. Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen yksimielisesti, mutta kaikille päätös ei ole mieluinen.

Jaa artikkeli

Viime viikolla kerrottiin, että Lahden kaupungin tapahtumayhtiö Lahti Events Oy tulee vastaamaan elokuussa ajettavien MotoGP-testiajojen tapahtumatuotannosta, myynnistä ja markkinoinnista.

Tällä viikolla Lahden kaupunginhallitus hyväksyi kahden miljoonan euron summan, jolla kaupunki olisi ostamassa 12,5 prosentin osuuden Kymiring Oy:stä. Lahden kaupunginhallitus uskoo KymiRingin lisäävän alueen elinvoimaa ja tuovan kisaturistien myötä alueelle niin merkittävän taloudellisen panoksen, että kaupungin sijoitus hankkeeseen kannattaa.

Asia vaatii toteutuakseen vielä kaupunginvaltuuston päätöksen. Valtuusto käsittelee asiaa maanantaina 13.5.

Ympäristökaupunki ei karsasta moottoriurheilua

Kaupunginhallituksen päätös herätti kaupunkilaisissa kuitenkin tuoreeltaan myös kritiikkiä. Kummastelua syntyi erityisesti siitä, että Lahti, joka on hakemassa itselleen Euroopan ympäristöpääkaupungin titteliä, havittelee samaan aikaan osuutta ratayhtiöstä, joka kaiken lisäksi sijaitsee toisen kunnan alueella.

Kaupunginhallituksen edustajat ovat rauhoitelleet keskustelua vetoamalla KymiRingin tavoitteeseen hiilineutraalista moottoriurheilukeskuksesta. KymiRing itse on asettanut tavoitteekseen olla maailman ensimmäinen hiilineutraali moottorirata.

Iso kysymys suuria yleisöjoukkoja liikuttavien tapahtumien ympäristönäkökulmasta on nimenomaan yleisön liikkuminen tapahtumaan ja sieltä pois.

Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu kommentoi asiaa tuoreeltaan kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen.

– Yleisön kulku alueelle aiheuttaa suurimmat päästöt. Siksi matkustaminen alueelle nimenomaan bussilla tai junalla on keskeinen tavoite. Sähkömoottoriurheilu lisääntyy tulevaisuudessa ja ehkäpä KymiRingillä nähdään Formula E-kisojakin, toivottavasti.

– Päästöjä voi hyvittää myös rahoittamalla vihreitä hankkeita ja esimerkiksi istuttamalla puita.

Ensimmäiset testit elokuussa

KymiRingin ensimmäiset MotoGP-testit ajetaan 19.–20. elokuuta. Testien onnistuminen on edellytys sille, että ensimmäinen MotoGP-kilpailu Iitissä voidaan ajaa jo loppukesällä 2020.

Myös testiajoista on tulossa yleisötapahtuma. Ennakkoon on arvioitu, että noin 10 000–15 000 katsojaa pääsee päivittäin seuraamaan KymiRingin ensimmäistä koitosta.

Testiajojen lipunmyynti alkaa 13.5. Lippuja on myynnissä vain ennakkoon lippu.fi:n kautta. Päivälipun hinta 29,50–49,50 e

Jaa artikkeli

Keskustelu