Ajoneuvot | 2.5.2019

Nyt se on varmaa: KymiRing etenee – ensimmäiset MotoGP-testit ajetaan jo elokuussa

Pohjois-Euroopan ainoa GP-rata pääsee tulikokeeseen suunnitellusti. Jos KymiRing suoriutuu elokuun testistä odotetusti, ajetaan ensimmäinen MotoGP-kilpailu Iitissä jo loppukesällä 2020.

Jaa artikkeli

KymiRing Oy ja testiajojen tapahtumatuotannosta, myynnistä sekä markkinoinnista vastaava Lahti Events Oy järjestävät testiajoista yhteisen tiedotustilaisuuden medialle torstaina 2.5. iltapäivällä. Moottori seuraa tilaisuutta ja kerromme aiheesta lisää päivän aikana.

Suomen Moottoriliiton puheenjohtaja Tapio Nevala kiteytti jo tammikuussa MotoGP-kilpailun merkityksen yhteen lauseeseen.

Tapio Nevala

– MotoGP vuonna 2020 on koko KymiRing-hankkeen keihäänkärki.

Sopimus MotoGP-oikeuksia hallitsevan Dorna Sportsin kanssa kattaa viisi kautta alkaen vuodesta 2020. Lopullinen kisapäivä päätetään elokuussa ajettavien testien jälkeen, mutta alustavasti Kymiringin kisan voidaan arvioida sijoittuvan Brnon ja Sachsenringin kisojen välimaastoon.

MotoGP-kisa voi tuoda tullessaan alueelle merkittävän taloudellisen piristysruiskeen. Pelkästään katsojia odotetaan saapuvan paikalle 100 000–150 000, mutta lisäksi kilpailu televisioidaan yli 200 maahan, joissa katsojia arvioidaan olevan noin 480 miljoonaa.

Rata taipuu moneen käyttöön

Iitin Tillolan alueelle valmistuva GP-rata levittäytyy noin 180 hehtaarin alueelle ja täyttää FIM:n ja FIA:n korkeimmat vaatimukset. KymiRing on ainoa GP-rata Pohjois-Euroopassa. Radan pituus on 4,5 kilometriä ja korkeusero 23 metriä. Sen leveys on 12–20 metriä ja siinä on 18 kaarretta. Radan pääsuora on 1,2 km pitkä ja se on pisin GP-ratojen suora Euroopassa.

Hankkeessa ei kuitenkaan ole kysymys vain moottoriurheilusta.

KymiRing

KymiRing Oy:n suunnittelema hankekokonaisuus rakentuu Pohjois-Euroopan johtavan ajokoulutus- ja liikenneturvallisuus- sekä moottoriurheilukeskuksen ympärille. Moottoriurheilulle hanke tuo kansainvälisesti luokitellun moottoriradan, jonka yhteyteen kuuluu rallicrossrata. Lisäksi alueelle toteutetaan kartingrata sekä motocross-, speedway- ja endurorata. KymiRingin ajokoulutuskeskus käsittää monipuolisen ajoharjoitteluradan, jossa voidaan toteuttaa raskaan liikenteen, pelastus- ja puolustusvoimien ajoneuvojen ajokoulutusta sekä siviililiikenneajoneuvojen ajoharjoittelua.

Erinomaisten liikenneyhteyksien varrella oleva KymiRing mahdollistaa myös muiden suurtapahtumien kuin moottoriurheilukilpailujen järjestämisen vuodesta 2020 eteenpäin. Alueella saatetaan siis nähdä jatkossa esimerkiksi konsertteja ja muita suuren yleisön tapahtumia.

KymiRing Oy:n perustajaosakkaina ovat AKK Sports Oy, Suomen Moottoriliitto ry, A-Ahlström Kiinteistöt Oy ja Iitin kunta.

Teksti: Eila Parviainen  Kuvat: Moottorin arkisto / Lauri Ahtiainen ja Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Keskustelu