Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 28.8.2022

Lucid Air Sapphire – planeetan nopein sedan?

Tesla Model S Plaid saa varsin uhkaavaa seuraa Arizonan suunnalta, kun Lucid Airin hurjimman version odotetaan etenevän tuotantoon ensi vuoden alkupuoliskolla.

Lucid Motors on kärsinyt alkutaipaleellaan erinäisistä käynnistymisvaikeuksista, mutta kunnianhimo sillä on kohdillaan. Siitä kertoo ihan viimeistään Air Sapphire, joka saa aiemman huippumallin, Air Grand Touring Performancen, suorastaan jäätymään liikennevaloihin tai Bonnevillen suolatasangolle.

Vasta julkistetun Sapphiren tarkimmat suorituskykylukemat sekä tekniset tiedot ovat vielä tuloillaan, mutta kolme saatua suoritusarvoa kertovat kyllä millaisesta laitteesta tässä on kyse. Varttimaili alle yhdeksän sekuntia, huippunopeus yli 320 km/h, nollasta sataan alle kahdessa sekunnissa. 

Sapphirea liikuttaa kaikista aiemmin nähdyistä Air-malleista poiketen peräti kolmen sähkömoottorin konfiguraatio, joka yltää valmistajan mukaan ”yli” 1 200 hevosvoiman (895 kW) tehoihin. Tällaisen suorituskyvyn vapauttaminen vaatii sähkömoottoreilta paljon, ja Lucid kertookin miettineensä niiden kohdalla asioita varsinkin jäähdytyksen osalta uudelleen. Jäähdytysilmaa puhalletaan sähkömoottoreille pienten turbiinien avulla. Niin ikään akuston lämpötasapainoon on jouduttu kiinnittämään erityistä huomiota.

Tummanpuhuvaan Sapphireen kuuluu ultimaattisen voimalinjan lisäksi uudenlaiset vanteet, jättimäiset hiilikeraamiset jarrut, nopeaan ajoon viritetty alusta sekä uudet, urheilullisemmat istuimet. Kaikki on kuitenkin edelleen toteutettu myös sillä ajatuksella, että kyseessä on tilava ja mukava luksussedan. Hintakin tälle pakkaukselle on muuten jo ehditty keksiä, se on 249 000 dollaria. Se on noin 95 tonnia enemmän, kuin mainitulla kaksimoottorisella, 1 050 hevosvoimaa tarjoavalla Grand Touring Performance -mallilla.

Vertailu käy kuumana

Lucid Air Sapphirea ei kerta kaikkiaan voi olla vertaamatta sen arkkiviholliseen, melkeinpä voittamattomana pidettyyn kolmimoottoriseen Tesla Model S Plaidiin. Tesla ja Lucid eivät ole kilpailijoita pelkästään ruutulipulla, ne ovat sitä myös kaupallisesti ja oikeastaan kaikilla muillakin kuviteltavissa olevilla tavoilla. Täydellinen vertailu on toistaiseksi mahdotonta, emmehän tosiaankaan tiedä tarkkoja suorituskykylukemia Sapphiren osalta. Plaidin päihittämiseksi pitäisi alittaa tehdasvarusteltuna nollasta sataan 1,99 sekuntia, huippunopeus 322 km/h ja varttimaili 9,2 sekuntia. Ennakoiduilla lukemilla Sapphirella vaikuttaisi olevan hyvinkin saumat Teslan päihittämiseen, mutta tasaisuudesta päätellen fysiikan lait alkavat olla tässä kohtaa koetuksella. Jäämme odottamaan tuloksia mitä suurimmalla mielenkiinnolla.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat