pakettiraketit Mobilia

Ajoneuvot Uutinen 21.3.2016

Mobiliassa ihmetellään suomalaista pakettiautoilua

Auto- ja tieliikenteen erikoismuseon vaihtuvana näyttelynä aloitti kevyestä tavaraliikenteestä kertova Pakettiraketit.

Kangasalalla sijaitsevassa auto- ja tieliikenteen erikoismuseo Mobiliassa avautui lähes loppuvuoden kestäväksi teemanäyttelyksi Pakettiraketit. Tarkoituksena on esitellä suomalaisten pakettiautojen historiaa aina Volkswagenin hippibussista siihen pieneen Hiaceen. Pakettiautot hajautettiin omaksi ajoneuvoryhmäkseen vuonna 1940, erotuksena henkilö- ja kuorma-autoista. Koska valtiontaloudellisesti hyödyllisiä ajoneuvoja verotettiin henkilöautoja vähemmän, astui esiin suomalainen kekseliäisyys aina takapenkkien poistamisesta kiinteisiin suksiboksiviritelmiin.

pakettiraketit_mobilia2016_petrakotro-25

Näyttelyssä on työautoista mukana on esimerkiksi poliisin käyttämä henkilötarkkailuauto Ford Transit sekä Telehallinnon piraattiradiojahdissa ollut niin ikään Transit. Autot-elokuvasta tuttu Martti edustaa lasten tuntemaa työautoilua ja Pelle Hermannissakin esiintynyt mustamaija Renault Goelette vastaa nostalgiatripistä vähän isommille lapsille.

mustamaija_renault_mobilia_pakettiraketit

Mobiliassa on esillä myös jakeluliikenteen nykytilanne, sillä museo on dokumentoinut Hämeen TavaraTaxin arkista aherrusta. Ja jos näyttelyssä iskee ”aina pitäs tehdä itte” -fiilis, voi taitojaan kokeilla pakettiauton pakkaamisessa.

Mobilia on avoinna päivittäin kello 10–16, joskin pääsiäisenä 25.–28.3.2016 ovet pysyttelevät kiinni. Pakettiraketti-näyttely jatkuu aina joulukuun 18. päivään asti.

pakettiraketit_mobilia2016_petrakotro-34

Lähde: Mobilia, kuvat: Mobilia / Petra Kotro

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat