Ajoneuvot Moottoripyörät 2.10.2022

Moto Guzzi V100 Mandello Aviazione Navale – Top Gun -henkinen erikoismalli

Vaikka Moto Guzzin upouusi V100 Mandello ei ole vielä ehtinyt kunnolla edes markkinoille, julkaisi italialaisvalmistaja siitä jo ensimmäisen erikoismallin, Aviazione Navalen.

Vuonna 1921 perustettu italialainen moottoripyörävalmistaja Moto Guzzi juhlisti 100-vuotissyntymäpäiviään julkaisemalla täysin uuden V100 Mandello -mallin. Sen moottorina on täysin uuden sukupolven nestejäähdytteinen, 1042-kuutioinen V2, joka Guzzille tyypilliseen tapaan on asennettu runkoon pitkittäin.

Viime vuotisen esittelyn jälkeen on odotettu kuumeisesti milloin tuotanto alkaa ja milloin ensimmäiset pyörät saadaan toimitettua jälleenmyyjille ja asiakkaille. Nyt ollaan lähellä sitä pistettä, joskaan esimerkiksi Suomessa ei vielä ole hintaa uutuudelle julkaistu.

Moto Guzzin mukaan V100:n moottori on lähtölaukaus uudelle moottoriperheelle, johon tullaan jatkossa esittelemään sekä iskutilavuudeltaan että teholtaan eri kokoisia versioita. V100 Mandellon tehoksi ilmoitetaan 115 hevosvoimaa ja vääntölukemaksi 105 newtonmetriä.

Siinä on ensimmäisenä Guzzi-mallina kuusiakselinen liiketunnistin ja sen mahdollistamat kallistuksen huomioivat ABS-jarrut ja luistonesto sekä semiaktiivinen jousitus. Se on samalla markkinoiden ensimmäinen moottoripyörämalli, jossa on adaptiivinen aerodynamiikka eli ajonopeuden mukaan säätyvät ilmanohjaimet.

Top Gun -hengessä

V100 Mandellon pitkään odotukseen suhteutettuna onkin erikoista, että Moto Guzzi esittelee jo kyseisestä pyörästä ensimmäisen erikoismallin, Aviazione Navalen. Nimi viittaa Italian meri-ilmavoimiin, ja erikoismallin valmistusmäärä 1913 kappaletta kyseisen yksikön perustamisvuoteen.

Moto Guzzin historia liittyy vahvasti kyseiseen joukko-osastoon, sillä Guzzin perustajat Giorgio Parodi ja Carlo Guzzi sekä heidän ystävänsä Giovanni Ravelli palvelivat Italian ilmavoimissa, Ravelli ja Parodi koelentäjinä ja Guzzi lentokonemekaanikkona.

Giovanni Ravelli menehtyi koelento-onnettomuudessa vuonna 1919, joten lopulta Moto Guzzin perustivat Carlo Guzzi ja Giorgio Parodi kahdestaan kaksi vuotta myöhemmin. Aviazione Navale -erikoismalli on kunnianosoitus Giovanni Ravellille. Hänen merkityksestään Guzzin perustajakaksikolle kertoo se, että Moto Guzzin tunnuksena on Italian ilmavoimien tunnuksesta tuttu kotka.

Tekniikaltaan Aviazione Navale on yhteneväinen V100 Mandellon perusmallin kanssa. Erotuksena siinä on F35B-hävittäjäkoneesta lainattu väritys, vakiona rengaspainevalvonta, lämpökahvat, erikoismallin nimen sisältävä suojapeite sekä ohjaustangon kiinnikkeeseen kaiverrettu numerokilpi, joka kertoo valmistusnumeron.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Moto Guzzi

Kaikki koeajot

Uusimmat