Ajoneuvot | Moottoripyöränäyttely | 28.1.2017

MP17: Stunt-ajoa antaumuksella – Stunt Freaks ja Vetomiehet

MP-messuilla stunttaillaan tänä vuonna ennen näkemättömällä tavalla. Räväkän stunt-shown lisäksi nähdään Vetomiesten kolmiottelu, jossa temppuillaan tavallisten kadunmiesten ja -naisten kesken.

Jaa artikkeli

Moottoripyörämessujen ohjelmatarjontaan aiemminkin kiinteästi kuulunut stunt-ajo viedään tänä vuonna askelta pidemmälle. Taitoajoryhmä Stunt Freaks Team järjestää yhdessä MP-messujen kanssa Vetomiesten kolmiottelun, johon pystyi ilmoittautumaan mukaan periaatteessa kuka tahansa stunttailua harrastava motoristi.

Tapahtumaan haettiin kilpailijoita Stunt Freaks Teamin Facebook-sivuston kautta, jonne mukaan haluavat saivat lähettää kuvia tai videoita ajo- ja showtaidoistaan. Alkuperäisenä ideana oli, että kolme eniten tykkäyksiä saanutta artistia pääsee suoraan kisaan ja loput viisi valitaan tuomariston päätöksellä. Arvovaltaisessa tuomaristossa istuu Stunt Freaks Teamin Juha Ruokolainen, MP-messujen järjestelyistä vastaava Niko Kantola sekä Bomber Magazinen Janne Uskali.

Kiinnostusta odotettua enemmän

Kiireen keskeltä tavoitettu MP-messujen Niko Kantola kertoi, että kisaan haluavien suuri määrä yllätti järjestävän tahonkin. Halukkaita oli lopulta kymmeniä, joista ilahduttavan iso osa edusti kauniimpaa sukupuolta. Näin ollen naisille voitiin perustaa aivan oma sarjansa, joten mukana kisassa on lopulta 8 mies- ja 8 naiskilpailijaa.

Kantola kertoo myös, että osallistujien pyöräkirjo on mukavan laaja, eli mukaan mahtuu niin keveitä supermotoja kuin raskaampaakin tykistöä. Kilpailun säännöt eivät pyörän, saati kuskinkaan mallia tai kokoa määritä muutoin kuin prätkän moottorin perusteella. Myllyn on oltava vähintään 125-kuutioinen ja kuskillakin on tietysti hyvä olla vaatteet päällä, luonnollisesti näyttävä pukeutuminen on pelkkää plussaa.

Stunt Freaks

Perjantaina karsitaan

Kisaa ajetaan siten, että perjantain karsinnoista neljä kummankin sarjan parasta siirtyy lauantaina ajettavaan finaaliin. Kilpailun idea ja säännöt ovat samat niin naisille kuin miehillekin. Osallistujien taidot testataan kolmessa lajissa, keulinnassa, hypyssä sekä jarrusladissa. Lisäksi kilpailijalla on hyvä olla mukana stunttailuun lähtemättömästi kuuluvaa show-meininkiä ajatuksella mitä enempi, sen parempi.

Kisa alkaa keulinnalla, johon vauhtia saa ottaa maksimissaan 10 metriä. Radassa on suoran pätkä sekä loiva mutka, eikä maahan saa koskea keulinnan aikana. Tämän jälkeen seuraa loikka noin puolimetrisestä hyppyristä ja hypyn pituus mitataan. Viimeisenä pakollisena temppuna suoritetaan mahdollisimman pitkä jarrusladi loivassa mutkassa. Kaiken pakollisen toiminnan ohella kilpailija saa polttaa kumia, räyhätä ja keulia minkä sielu sietää, joten paikalla olevan yleisön viihtyvyys lienee taattua.

Vaikka kyseessä onkin periaatteessa kilpailu, ovat pääosassa kuitenkin show-meininki ja yhteinen hauskanpito. Vetomiesten kolmiottelun lisäksi Stunt Freaks Team esittää oman shownsa, minkä jälkeen voikin siirtyä itse harjoittelemaan keulintaa stunt-ryhmän osastolta löytyvällä keulimiskoneella.

Teksti: Sami Puskala, Kuvat: Suomen messut

Jaa artikkeli

Keskustelu