30.4.2020

Nimi muutettu: Aston Martin Cygnet – kenen mielestä tämä oli hyvä idea?

Aston Martin Cygnet

Kun odotat James Bondia, ja saat Toyotan.

Aston Martin tuo mieleen kauniita linjoja, sielukkaita moottoreita ja tietysti James Bondin. Jos lupaisit ystävällesi viedä hänet ajelulle Aston Martinillasi,  kukaan tuskin ilahtuisi positiivisesti kun paikalle saapuisi Aston Martin Cygnet.

Nimi onkin auton paras puoli: cygnet tarkoittaa joutsenenpoikasta, jotain joutsenmaisen kaunistahan kymmenen vuoden takaisissa Aston Martineissa on.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Unelmista arkeen

Aston Martin Cygnet

Loppu autosta onkin Toyotaa: Cygnet astonmartinmaiseen kuoreen puettu Toyota iQ -kaupunkiauto. Vuosina 2008–2016 myytyä iQ:ta voi pitää japanilaisvastineena Smartille: akseliväli 2 metriä, kokonaispituus alle 3 metriä ja leveyttä 1,68 metriä tekevät autosta kätevän ahtailla kujilla.

Toyota iQ on suunniteltu kolmelle henkilölle, ja väliaikaisesti kyytiin mahtuu neljäkin. Saavutus on huima auton ulkomittoihin nähden – parikymmentä senttimetriä lyhyempi Smart on aina ollut puhtaasti kaksipaikkainen.

Takavetoisesta Smartista poiketen Toyota rakensi iQ:n etuvetoiseksi. Keula onkin melkoinen tetris: käynnistinmoottori on integroitu vauhtipyörään ja tasauspyörästö vetoakseleineen löytyy moottori-vaihteisto -paketin etupuolelta.

Selvää siis on, ettei Aston Martin asentanut omaan versioonsa 6-litraista V12-moottoria. Jalo brittifirma kelpuutti keulalle vain parasta, mitä Toyota iQ:n tarjonnasta sai – 1,3-litraisen 97-hevosvoimaisen rivinelosen.

Aston Martin Cygnet

Kyseessä siis lienee epäilemättä Aston Martinin historian taloudellisin ja hyvin todennäköisesti myös luotettavin ajoneuvo.

Merkkinsä luotettavin?

Valtaosa panostuksesta laitettiin sisustaan, jossa iQ-perustaa häivytettiin kohtalaisen tehokkaasti yltäkylläisellä nahan käytöllä. Ulkopintaan auto sai Aston Martinin linjoja mukailevan maskin ja puskurit. Takavaloistakin löytyy Bondin autona tutun DBS:n linjoja.

Aston Martin Cygnet

Palataan kuitenkin kaiken ytimenä olevaan kysymykseen: miksi?

Aston Martinin ajatuksena oli myydä Cygnetiä asiakkaidensa kaupunkiautoiksi, ja saada samalla superpihin Toyota-tekniikan ansiosta mallistonsa keskimääräiset  hiilidioksidipäästöt alas ja Euroopan vuoden 2012 vaatimusten mukaiseksi. Autoja oli määrä myydä 4 000 kappaletta vuosittain, ja kauppahinta auton tullessa myyntiin vuonna 2011 oli 30 000 puntaa – siis kolmen Toyota iQ:n verran. Myynnissä haluttiin priorisoida Aston Martin -omistajia, mutta muillekin autoja myytiin.

Aston Martin Cygnet

Huippuharvinainen

Tai olisi myyty, jos markkinat olisivat pitäneet autoa hyvänä ideana. Cygnetin myynti lakkautettiin vain hieman reilun kahden vuoden tuotannon jälkeen vuonna 2013 – yllättäen heikon kysynnän takia. Haaveillun 4 000 auton vuosimyynnin sijaan Cygnetin kokonaistuotanto jäi arvioiden mukaan vain 300 kappaleeseen. Se määrä tuskin paljoa Aston Martinin urheiluautojen päästöjä kompensoi.

Aston Martin Cygnet
"Mentäisiinkö illalliselle uudella Aston Martinillani?"

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Joutsenlaulu

Aston Martin Cygnet V8
Aston Martin Cygnet V8

Brittiläisten huumoria on silti pakko ihailla. Vuonna 2018 Aston Martin yllätti yksittäiskappaleena asiakkaalle tehdyllä Cygnetillä, jonka kuoriin oli ängetty konsernin oma 4,7-litrainen V8-moottori. Epäilemättä 430 hevosvoimaa saa tämän joutsenen melkoiseen lentoon.

Nimi muutettu

Moottorin uusi viikottainen juttusarja tarkastelee automaailman logonvaihtoja – tarinoita siitä, kun auto ei olekaan aivan sitä, mitä nimi lupaa.

Lue sarjan aiemmat julkaisut täältä.

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuvat: Aston Martin, lähde: Wikipedia

Luetuimmat