28.9.2022

Nimi muutettu: Nousee Aasiasta – Kian alkulähteillä

Kian kohdalla vanha roomalainen sanonta todellakin piti paikkansa: Nimi on enne. Kian tarina autonvalmistajana on nousua kolmipyöräisestä Mazdasta kymmeniä miljoonia myyneeksi maailmanluokan brändiksi.

Pienimuotoisen Kia-historiikin tueksi on katsottava hiukan myös Korean historiaa reilun 75 vuoden ajalta. Kia syntyi toisen maailmansodan runtelemassa Koreassa, ja koneisti aluksi osia muun muassa polkupyöriin. Korean sodan tiimellyksessä vain viisi vuotta myöhemmin 50-luvun alussa uunista saatiin ulos peräti ensimmäinen kokonainen polkupyörä. Sodan lopputuloksena tiedämme syntyneen kaksi Koreaa. Tiedämme myös Kian jääneen niistä eteläiseen, millä tietysti on aivan perustavanlaatuinen merkitys myöhempää menestystä ajatellen.

Jälleen muutamaa vuotta Korean sodan päättymisestä sai Kia ensikosketuksensa moottoroituun ajoneuvoon Hondan moottoripyörän lisenssiversion kautta. Tulikasteensa autonvalmistajana Kia sai puolestaan vuonna 1962, mistä kiitos kuuluu Mazdalle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kolmesta neljään pyörää

Kuvan Mazda K360:n korealainen lisenssiversio oli ensimmäinen maassa tuotettu moottoripyörää suurempi ajoneuvo.

Tasan 60 vuotta sitten nähtiin ensimmäinen Kian nimellä Etelä-Koreassa tuotettu automalli. Kyse oli logonvaihdosta puhtaimmillaan, olihan Kia K360 lisenssiversio Mazda K360:sta, jota ei siis muuten pidä sekoittaa Mazda R360:een, japanilaisvalmistajan ensimmäiseen henkilöautoon. K360:n kohdalla puhutaan pienestä kolmipyöräisestä kuorma-autosta, Japanissa ja muuallakin Aasiassa supersuositun kei-truck -luokan varhaisvaiheesta. Painoa kuormurilla oli tyhjänä alle 500 kiloa ja huippunopeutta 65 kilometriä tunnissa. 356-kuutioinen, nelitahtinen V2 täytti sen ajan kei-luokan vaatimukset.

Miltei puolentoista vuosikymmenen kuluttua K360:n korealaisesta esiinmarssista oli aika vihdoin kypsä ensimmäiselle Kia-henkilöautolle, K360:n väistyessä vähintäänkin ansaitulle eläkkeelle. Tätä viittaa sai kunnian kantaa mallivuoden 1974 Kia Brisa, omaa sukua toisen sukupolven Mazda Familia. Aluksi Kia valmisti Brisasta pickup-versiota 1,0-litraisella moottorilla, ennen kuin koitti neliovisen sedanin vuoro.

'74 Kia Brisa oli varsinaisesti ensimmäinen Koreassa valmistettu automalli, ennen vuoden 1975 Hyundai Ponya.

80-luku: tuplasti käänteentekevä

80-luvun taitteessa Etelä-Koreassa pääsi valtaan itsevaltainen presidentti Chun Doo-hwan (1931 - 2021). Hänen kaudellaan ei paljoa Kioja valmistettu, mitä nyt viimeiset Brisat ja muutama Fiatin ja Peugeotin sedan koottuna osista. Syynä kuivalle kaudelle olivat Chunin vaatimukset valmistaa pelkästään pieniä hyötyajoneuvoja.

Kokonaan uusi lehti Kian historiassa kääntyi Chun valtakauden lähestyttyä loppuaan vuonna 1986, kun Ford hankki Kian hallintaansa. Kiasta tuli Fordin eräänlainen halpamerkki, joka tähtäsi paitsi Korean markkinoille, myös vientiin. Tältä aikakaudelta muistetaan myös Kian ja Fordin yhteisiä malleja, joista yksi hyvin vaiherikas esimerkki on päässyt jo aiemmin esille Nimi muutettu -juttusarjassa: Kia Pride. Huomionarvoista on myös, että Ford-omistuksen kautta Kia ja Mazda löysivät jälleen tiensä yhteen, yhteisiä malleja nähtiin useita ja myös Mazdan tekniikkaa päätyi suoraan Kioihin.

Kia Pride
Poimintoja Kian myyntilukujen kehityksestä 35 vuoden ajalta: 1986: 26 autoa, 1987: 95 000 autoa, 2000: 959 737 autoa, 2021: 2 777 056 autoa.

Viimeisin ja Kian nykymenestyksen kannalta kenties jopa kaikkein merkittävin käänne oli Hyundai-konsernin kauppa vuonna 1998. Näin sai alkunsa merkkien yhdessä omistama Hyundai-Kia -jättikonserni, joka on maailman viidenneksi suurin autonvalmistaja, ja joka pyörittää muun muassa maailman suurinta autotehdasta Etelä-Korean Ulsanissa. Kia on viimeisten parinkymmenen vuoden aikana laajentanut tunnusomaista brändiään Itä-Aasian ohella Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa valtaisasti, ja ansioitunut vuosi toisensa perään kärkisijoilla niin laadun kuin innovaatioidenkin saralla. Hiljattain luimme Kian myyneen 10. miljoonannen autonsa USA:ssa ja nousseen Suomen ja Euroopan myyntitilastoissa toiselle sijalle.

Kia EV6 GT sähköauto radalla rata sportti

Että tällainen nousu Aasiasta.

Teksti: Benjamin Helander Lähteet: Kia, Whichcar.com.au, Carbuzz, Blog.beforward Kuvat: Kia, Mazda, Moottorin arkisto

Luetuimmat