Jinbei Haise

Ajoneuvot Nimi muutettu 9.3.2022

Nimi muutettu: Toyota Hiace toimii tätä nykyä oikein hyvin myös Renault-konsernin tuotteena

Groupe Renault valmistaa kahden eri sukupolven vanhaa Hiacea kiinalaisen merkkinsä Jinbein kautta. Uusvanhan Hiacen kyytiin pääsee todennäköisesti helpoiten hyppäämällä taksiin Etelä-Afrikassa.

Renault-konserni on lähti mukaan Hiace-kelkkaan varsinaisesti vasta vuonna 2017, kun se perusti yhteisyrityksen kiinalaisen Brilliance Auton kanssa. Jinbeillä sen sijaan on jo yli 30 vuoden kokemus Toyota-klooneista. Yhteisyrityksen kautta Renault pyrkii jakamaan omaa tekniikkaansa Jinbeille, ja rakentaa näin tulevaisuuden mallistoa hyötyautojen ja crossovereiden ympärille.

Ensimmäinen Jinbein kloonaama Hiace oli H100-malli, joka tuli Toyotana markkinoille 80-luvun lopussa, Jinbei Haisena puolestaan 90-luvun alussa. Kiinalaistuotannon alkuaikoina Haise (mahdollisesti uusi äänneasu Hiacelle) näytti logoja lukuun ottamatta samalta. Vuonna 2008 tulleen edellisen faceliftin myötä ”bulldoggi” -keula sai lisää puskuria ja hieman modernisoitui samalla. Moottorina Haisessa toimii JM491Q-ME, joka päivänselvästi tarkoittaa 2,237-litraista, 100-heppaista dieseliä. Kyseinen moottori on kiinalaisvalmisteinen, mutta Toyota-sukujuuria omaava. Sitä käytetään monissa muissakin vastaavissa kiinalaisautoissa. Moottori yltää Euro 3 -päästötasolle, ja sitä on valmistajan kertoman mukaan hyvin helppo huoltaa.

Jinbei Haise

Kutakuinkin tällä tyylillä on porskutettu vuodesta 2008 lähtien.

H100-polven Hiacet ovat toki maailmanautoja, ja olleet suosittuja vähän kaikkialla, mutta erityisesti Etelä-Afrikassa niillä on ollut menekkiä taksikäytössä. Edelleen 30 vuoden jälkeen kyseistä mallia myydään taksikäyttöön Afrikan eteläkärjessä, Jinbei Haisen nimellä.

Uuttavanhaa pukkaa

Viime vuonna uusvanhojen Hiace-mallien seuraan liittyi jälleen uusi tulokas, nimeltään Jinbei Granse 2020. Gransen nimivalinnassa on mahdollisesti inspiroiduttu Toyota Granviasta, joka on Hiacen eräs tila-autoversio. Granse 2020 on Hiacen pitkänokkaisen Euroopan-version (vuodesta 1995) kiinalaistettu ja edelleen faceliftattu malliversio. Malli ylsi viime vuonna Renault-konsernin 35. myydyimmäksi malliksi reilun 7 000 kappaleen myynnillä ja nousi samalla Haisen (n. 5 400 kpl) ohi myyntitilastossa. Näin saamme seurata jännittävää valtataistelua vanhan ja vielä vanhemman Hiacen välillä.

Jinbei Granse

Eräs välimalleista, vuosikerran 2014 Jinbei Granse.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat