2.3.2022

Nimi muutettu: Dodge Journey on nyt kiinalainen, mutta mihin juontavatkaan Hornetin sukujuuret?

Dodge Journey Mexico

Ehkä hieman hämmentävästä otsikosta huolimatta artikkeli ei liity minkään sorttiseen suihkuhävittäjään. Sen sijaan Dodgen menneisiin, nykyisiin ja tuleviin katumaastureihin se liittyy.

Jo Dodge Journeyn ensimmäisestä polvesta (2008 – 2020) saisi omanlaisensa nimi muutetun aikaan, sillä Euroopassa mallia markkinoitiin muutaman vuoden ajan Fiat Freemontina. Tekniikka alustoineen ja moottoreineen muistuttaa Journeyssä/Freemontissa Chrysler-konsernin entisistä ajoista, joista voi lukea tarkemmin juttusarjan aikaisemmista osista.

Traficom vika viat katsastus yli 10-vuotiaat 2010 audi a8 toyota corolla

Alkuperäisen Journeyn/Freemontin saattoi ostaa hyvin laajalla maantieteellisellä alueella ja se valmistettiin Meksikossa, jossa se oli niin ikään suosittu. Kaikkiaan tätä mallia tuotettiin hieman yli miljoona kappaletta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kiinasta lainattu

Vuodesta 2021 alkaen on noin 568 000 peson sijoituksella voinut Meksikossa ostaa uuden Journeyn, jonka Dodge rahasäästöjen toivossa lainasi meksikolaisille suoraan Kiinasta. Näin ei menetelty suinkaan ensimmäistä kertaa, sillä täyttääkseen meksikolaisten tarpeen sikäläisillä markkinoilla suositusta B-segmentin sedanista, on Dodge jo aiemmin lainannut japanilaisen Mitsubishin Miragen (meikäläisittäin Space Star) sedan-versiota, nimeten sen Dodge Attitudeksi.

Dodge Journey

Uusi Journey valmistetaan Kiinassa samalla tuotantolinjalla kuin sen kiinalainen esikuva, toisen polven Trumpchi GS5, GAC-konserniyhteistyön kautta. Trumpchi GS5 ei sinänsä ole ehkä mikään maailmaa mullistava automalli, mutta ihan pirteän näköinen crossover kuitenkin. Moottorina on aina GAC:in 1,5-litrainen ahdettu rivinelonen 170 hevosvoiman tehoisena. Dodget myydään Aisinin 6-vaihteisen automaatin kera.

Mielenkiintoisen lisämausteen ja tavallaan ympyrän sulkeutumisen kuvioon tuottaa Trumpchi GS5:n ensimmäinen sukupolvi, joka hieman yllättäen pohjautui Alfa Romeo 166:een.

Entä se Hornet?

Journeyn voi siis ostaa enää ainoastaan pesoilla, mutta kohta kyllä dollareillakin saa jälleen kompaktin Dodge-SUV:in. Ennakkotiedot paljastavat, että mahdollisesti jo muutaman kuukauden kuluttua ensi-iltansa saa Dodge Hornet, sukujuuriltaan vahvasti italialainen. Sama kiilto niillä näyttääkin olevan jo valmiiksi silmissään:

Ennakkotiedot eivät ole tässä vaiheessa täydelliset, mutta Hornetin pohjalla on mitä todennäköisimmin tuore mullistaja, Alfa Romeo Tonale (kuvassa). Hornet tulee olemaan ulkonäöltään enemmän tai vähemmän Tonalen kaltainen, Dodgen omalla twistillä tietenkin. Ja samalla tavalla kuin Tonale Alfa Romeolle, tulee Hornet olemaan Dodgelle kaikkien aikojen ensimmäinen lataushybridimalli. Stay tuned.

Teksti: Benjamin Helander Lähteet: Kuvat: Dodge, Alfa Romeo

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat