Fiat S76 Beast of Turin Torinon peto

Ajoneuvot Päivän kuva 23.7.2023

Päivän kuva: Torinon peto ei ole kuullut downsizingista

Fiat S76 oli joskus maailman nopein. Nyt 113 vuotta vanha Torinon peto on maailman viimeinen lajiaan.

Vuodesta 2015 lähtien Goodwood Festival of Speedissä nähty Fiat S76 on hämmentävä auto. Vuonna 1910 rakennettu auto valmistui sisarautonsa kanssa vain ja ainoastaan nopeusennätyksen tekemiseen. Vuonna 1913 autosta tuli epävirallisesti maailman nopein, sillä se saavutti 213 km/h nopeuden. Välivuosien aikana 1 700 kilon painoisen auton kuljettajan löytäminen osoittautui haastavaksi, sillä Beast of Turin, Torinon peto, sai maineen ”hallitsemattomana”.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Fiat purki oman S76-yksilönsä, mutta venäläiselle prinssille myyty toinen S76 jatkoi elämäänsä värikkäiden vaiheiden kautta aina 1920-luvulle, jolloin onnettomuus lopetti auton uran. Mutta peto on sittemmin lopettanut uinumisen. 2015 yli 100-vuotias autovanhus jyrähti jälleen henkiin, kiitos vuosien tinkimättömän restaurointityön.

Fiat S76 Beast of Turin Torinon peto

Torinon pedon moottori on sukua Fiatin ilmalaivamoottoreille. Karikatyyrisen muhkukeulan täyttää 28,4-litrainen nelisylinterinen pirun pata, jonka käyntiäänessä on jokin alkukantainen muistutus maan syövereistä kumpuavasta tulesta. Osa tulesta kumpuaa myös kirjaimellisesti, sillä petoa ei enää kiinnosta pakosarja. Lieskat lyövät kohti meitä kurjia ja silloin tällöin palamaton polttoaine pamahtaa perkeleellisen ruoskaniskun tavoin.

Tehoa harvakäyntinen moottori tuottaa 290 hevosvoimaa, mutta todellinen hämmennys on 2 712 newtonmetrin vääntö. Petoa ei voi pysäyttää, ellei se halua. Vetoa tarjoillaan molemmin puolin autoa ketjuvedolla. Eiväthän tällaiset ketjut petoa hallitse, mutta se arvostaa yritystä.

Synteettisillä polttoaineilla on aivan varmasti paikkansa polttomoottoriajan autokulttuurin ylläpitäjänä. Torinon peto on osa tuota historiaa, jota ei oikeastaan voi selittää, se täytyy kokea.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Fiat

Kaikki koeajot

Uusimmat