Ajoneuvot Koeajo 12.12.2013

Koeajo: Peugeot 308

Kompakti perheauto, johon saa ensi keväästä uuden sukupolven voimanlähteet. Suosion ratkaisee hinnoittelu. Hyvää: Viimeistely, laskenut kulutus, jämäkkä alusta, tavaratila. Huonoa: Pieni ratti, ohjauksen tahmeus, vakionopeudensäätimen sijainti.

Jos autoluokat kävisivät tositv-taistoa kilojen karistamisessa, veisi uusi Peugeot 308 kokoistensa potin. Alemman keskiluokan tulokas on keventynyt peräti 140 kiloa. Talkoissa on onnistuttu lisäämällä sitkeiden suurlujuusterästen käyttöä. Esimerkiksi ovien vahvikkeet kevenivät 15 kiloa.

Uusi autosukupolvi on tavannut olla edeltäjäänsä kookkaampi. Peugeot käy vastavirtaan, sillä Ranskan Alsacessa koeajettu 308 on hitusen edeltäjäänsä lyhyempi, kapeampi ja matalampi.
Jalkatiloista ei ole silti nipistetty, sillä takana on perushyvät tilat ja istuma-asento ryhdikäs. Tavaratila on kasvanut luokan kärkisijoille 470 litraan.

Ensikertaa Peugeot 308:n ratin taakse istahtava ei pääse matkaan ennen ajoasennon tavallista konstikkaampaa hakemista. Mittaristo on sijoitettu korkealle kojelaudassa ja mittarit tulisi nähdä ratin kaaren ylitse. Ajoasennon löytämistä helpottaa pienikehäinen ratti, johon on tottumista.

Pelkistettyjä linjoja

Kojelaudan ratkaisut ovat pelkistettyjä, mutta ranskalaisin maustein. Esimerkiksi mittariston kehys ja vaihdekepin pää on veistetty aistikkaasti. Matkustamon yleisilme on viimeistelty. Keskikonsoli on karsittu kytkimistä lähes tyystin. Ne korvaa 9,7-tuumainen kosketusnäyttö. Napakan näppäilytavan oppii nopeasti, mutta seitsemän valikon syvyyksissä vaeltelu vaatii aikaa. Näyttö on käännetty kuljettajaa kohti, mutta ikävä kyllä näytön yllä ei ole häikäisylippaa heijasteluja estämässä.

Malliston syömähammas

Valmistajalleen 308 on elintärkeä. Alempi keskiluokka eli niin sanottu C-segmentti kattaa lähes kolmasosan Euroopan automyynnistä.

Tiukasti kilpaillun kokoluokan suosituin korimalli on ollut viisiovinen viistoperä. Euroopassa viistoperän osuus myynnistä lähentelee puolta, erilaisten katumaasturien ja vastaavien kattaessa myynnistä neljänneksen ja tila-autojen noin 16 prosenttia. Eroamme eurooppalaisista autoilijoista siinä, että Suomessa tässä kokoluokassa farmarikoristen osuus myynnistä on ollut 38 prosenttia, Euroopassa noin 16 prosenttia.

Kolmenollakasi oli takavuosina maan myydyin pösö. Iän karttuessa uudet 208 ja 508 kirivät rinnalle ja ohitse. Osuudet muuttuvat 308:n eduksi lokakuusta lopulta alkaen, jolloin tulokas rantautuu Suomeen. Farmarikorinen tulee tosin tarjolle vasta kesällä 2014.

Kattava moottorikatras

Tarjolle tulee kattava moottorikatras. 1,6-litraisen HDi 115 -dieselin vääntö teki ajosta vaivatonta, eikä kättä tarvinnut käyttää yhtä mittaa vaihdekepillä.

Koeajossa 1,6-litrainen HDi 92 moottori ei jäänyt kauas isoveljensä kyvyistä. Omatuntokin saa synninpäästön, sillä hiilidioksidipäästöt jäävät alle sadan gramman. Isoveli yltää lähes samaan erittäin alhaisen vierinvastuksen renkailla.

1,6-litrainen THP 125 -bensiinimoottori selvitti jyrkät ylämäet, joskin ähisten ja puhisten. Tarjolle tulee myös 156 hevosvoiman moottori. Kumpaisenkin voimanlähteen hiilidioksidipäästöt ovat maltilliset 129 grammaa kilometrillä. 125-heppainen korvautuu ensi keväänä kolmisylinterisellä THP 130 -moottorilla.

Pienimpien moottorien kaverina on viisilovinen ja suurempien kuusilovinen käsivaihteisto. Automaattivaihteisto tulee vasta syksyllä 2014.

Hinnat alkaen mallina on kolmisylinterinen 1,2-litrainen VTi 82 -bensiinimoottori. Se on riittänyt pikkuveli 208:n tarpeisiin, mutta on alitehoinen 308:n kokoiseen autoon.
Keväällä 2014 tulee BlueHDi-moottorisukupolvi, jonka 120-hevosvoimaisen kulutus laskee 3,1 litraan dieseliä sadalla.

Vaivatonta ajoa

Sivupeilit ovat asiallisen kookkaat. Näkyvyys eteen on hyvä, mutta takaviistoon kehnompi.
Alusta on jämäkkä, joten 308:n voi huoletta viedä jyrkkiin kaarteisiin. Ohjaustuntuma saisi olla tarkempi, sen keskialuetta vaivaa tahmeus.

Access-varustellussa autossa ei ole kosketusnäyttöä. Kolmesta varustelutasosta suosituimmaksi voi povata Activea, jonka mukana saa muun muassa kosketusnäytön, automaatti-ilmastoinnin ja pysäköintitutkan taakse.
Tyyreimmän Alluren herkkuja ovat led-ajovalot, avaimeton käynnistys, pysäköintitutka eteen, sähkötoiminen käsijarru sekä älykäs vakionopeudensäädin. Vakionopeuden säätämistä ei tosin ole tehty helpoksi, sillä viiksi sijaitsee hankalasti ratin katveessa.

Jos lompakko kestää, saa autoon kuljettajan apupaketin, johon kuuluu kolme tutkan avulla toimivaa järjestelmää: mukautuva vakionopeussäädin, törmäyksen varoitusjärjestelmä ja hätäjarrutusjärjestelmä.
Pysäköintiavustin tulee keväällä 2014.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Peugeot

Kaikki koeajot

Uusimmat