Voxan Wattman 455 km/H sähkömoottoripyörien uusi nopeusennätys

Ajoneuvot Moottoripyörät Uutinen 31.12.2021

Sähkömoottoripyörien uusi nopeusennätys 455 km/h – Voxan Wattman

Voxan Wattman -sähkömoottoripyörällä ajettiin useita nopeusennätyksiä Kennedyn avaruuskeskuksessa Floridassa.

Voxan Motorsin rakentama Voxan Wattman -sähkömoottoripyörä ylsi seisovalla kilometrillä 455,737 kilometrin tuntinopeuteen. Lukema saatiin sääntöjen mukaisesti ajamalla suoritus kahteen vastakkaiseen suuntaan kahden tunnin sisällä, ja ilmoitettu lukema on näiden tulosten keskiarvo. Tällä suorituksella Voxan Wattman rikkoi oman aiemman ennätyksensä, joka oli vuotta aiemmin ajettu 366 km/h. Korkein hetkittäinen mitattu nopeus uudessa ennätysajossa oli 470 kilometriä tunnissa.

Voxan Wattman 455 km/H sähkömoottoripyörien uusi nopeusennätys

Mercedes-moottori

Voxan Wattmanissa käytetään lähtökohtaisesti samaa Mercedeksen voimanlähdettä, jolla kilpaillaan Formula E -sarjassa. Edelliseen ennätysajoon verrattuna tehoa oli nyt käytössä enemmän, noin 435 hevosvoimaa. Myös pyörän runkoon oli tehty tuntuvia muutoksia, mm. akseliväli oli vakauden parantamiseksi kasvatettu 1957 millimetriin.

455 kilometrin tuntinopeus kirjattiin virallisesti luokassa ”osittain katettu, yli 300-kiloinen sähkömoottoripyörä”. Pyörällä ajettiin myös ilman katteita, ja tässä luokassa tuloksena oli myöskin uusi ennätysnopeus, 369,626 km/h.

Pyörää muokkaamalla sillä ajettiin katteilla ja ilman sekä yli että alle 300-kiloisten luokan tuloksia. Ennätyksiä kirjattiin myös lyhyemmiltä matkoilta, sekä lentävällä että seisovalla lähdöllä, jolloin uusia nopeusennätyksiä kirjattiin yhteensä peräti 21 kappaletta. Tärkein meriitti oli kuitenkin se, että Voxan Wattmania voidaan entistä selkeämmin kutsua maailman nopeimmaksi sähkömoottoripyöräksi.

Voxan Wattman 455 km/H sähkömoottoripyörien uusi nopeusennätys

Kuusinkertainen maailmanmestari kuljettajana

Kuljettajana toimi italialainen, 50-vuotias Max Biaggi. Hän on ratamoottoripyöräilyn nelinkertainen 250-kuutioisten maailmanmestari, minkä lisäksi Biaggi ehti urallaan voittaa myös kaksi Superbike-luokan maailmanmestaruutta.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Voxan Motors

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat