sähkömoottoripyörien nopeusennätys

Ajoneuvot Moottoripyörät 15.11.2020

366 km/h – Sähkömoottoripyörien nopeusennätys Max Biaggille ja Voxan Wattmanille

Italialaiskuljettaja Max Biaggi ajoi 366 kilometrin tuntinopeuden Voxan Wattman -ajokillaan, jonka voimalinja on lainattu Formula E -autosta.

Voxan Motorsin tavoitteena oli lyödä Ryuji Tsurutan ja Mobitec EC-02A -ajokin voimassa oleva nopeusennätys 329 kilometriä tunnissa lentävällä maililla. Tiimi ilmoitti ennen ajosuoritusta viralliseksi tavoitteekseen ylittää 330 kilometrin tuntinopeus. Tullakseen hyväksytyksi viralliseksi ennätykseksi, pitää tulos ajaa kahden tunnin aikana molempiin suuntiin ja tulos on näiden kahden ajosuorituksen keskinopeuksien keskiarvo. Näin eliminoidaan tuulen ja mahdollisen korkeuseron vaikutukset suoritukseen.

sähkömoottoripyörien nopeusennätys

37 km/h yli vanhan ennätyksen

Ennätysyrityksessä käytettävän Voxan Wattmanin maksimitehoksi ilmoitettiin 431 hevosvoimaa ja vääntöä sähkömoottori tarjosi 960 newtonmetriä. Teräsristikkorakenteisen rungon keskellä olevan akuston paino oli 140 kiloa ja koko ajoneuvon paino reilut 300 kiloa.

sähkömoottoripyörien nopeusennätys

Max Biaggin ajama tulos oli 366,94 km/h. Se ylitti siis reilusti tiimin asettaman tavoitteen, ja samalla Tsurutan tuloksen huikealla erolla. Virallisesti kyseessä on sähkömoottoripyörien keskinopeusennätys lentävällä maililla yli 300-kiloisten moottoripyörien luokassa. Ennätyspyörässä olleen GPS-mittalaitteen mukaan Biaggin nopeus oli parhaimmillaan 408 kilometriä tunnissa.

Pidemmällä radalla mahdollisuus kovempaan tulokseen?

Ranskassa sijaitsevan Châteaurouxin lentokentän kiitoradan pituus on vain 3,5 kilometriä eli 2,17 mailia, mikä asetti lisähaasteita ennätysyritykseen. Tiimi onkin hyvän tuloksen innoittamana asettanut seuraavaksi tavoitteeksi 400 km/h rajan lyömisen kahteen suuntaan ajettuna keskiarvona.

sähkömoottoripyörien nopeusennätys

Max Biaggi (49) on italialainen ratamoottoripyöräilijä. Hän on voittanut 250-kuutioisten maailmanmestaruuden neljä kertaa peräkkäin (1994-1997) sekä Superbike-luokan maailmanmestaruuden kahdesti, vuosina 2010 ja 2012. Biaggi tunnetaan myös lisänimillä ”Mad Max” ja ”Rooman Keisari”.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Voxan Motors

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat