Seatin haptiikkatutkimus tutkii kosketusta

Ajoneuvot Uutinen 15.4.2016

Seatin haptiikkatutkimus koskettelee sokkona

”Kosketelkaa toisianne” neuvoi Frank Pappakin.

Moottoriäänien kuuntelemisen lisäksi ihmisaisteja tarvitaan myös muunlaiseen laaduntarkkailuun. Seatin haptiikkaosasto tutkii joka vuosi yli 150 sokkotestillä sitä, miltä erilaiset autossa käytettävät materiaalit tuntuvat käsissä ja naksuvatko kytkimet miellyttävästi.

Haptiikkaosaston insinööri Raúl Funes naurahtaa, että häneltä kysytään usein, että arvostelevatko ihmiset todella jokaista pientä yksityiskohtaa autossa.

– Teemme kolme vuotta töitä ennen kuin auto saapuu myyntiin asti. Suoritamme sokkotestejä, jotta koehenkilöt voivat todella keskittyä sormituntumaan. Tällä tavoin analysoimme materiaalien tasalaatuisuutta ja niiden liukkautta, Funes kommentoi työtään.

Kaiken uurastuksen takana on ajatus laatuvaikutelmasta. Radion ja ilmastoinnin näppäinten täytyy tuntua samanlaisilta. Myös erilaisten käyttökytkinten antama selkeä palaute painalluksen vastaanottamisesta on tärkeää. Pienet yksityiskohdat voivat vaikuttaa mielipiteeseen koko autosta.

Haptiikan saralla uutena trendinä ovat tietysti kosketusnäytöt, jotka valtaavat perinteisten näppäinten roolit. Tällöin Funes työryhmineen pohtii esimerkiksi sitä, miten voimakkaasti ruutua on painettava ja että eleiden vaatimat ovat luontaisia. Osasto myös pohtii esimerkiksi erilaisia säilytyskoloja esineille, aina vesipulloista kännyköihin. Tavoitteena on looginen ja käyttökelpoinen tila esineiden säilytykselle, joka samalla jäsentäisi auton sisustaa avaruudellisesti.

Lähde ja kuva: Seat

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Seat

Kaikki koeajot

Uusimmat