Ajoneuvot Koeajo 30.10.2014

Koeajo: Škoda Octavia Combi

Helppo ensiaskel uuden käyttövoiman käyttäjäksi. Hyvää: kulutus, toimintamatka, pieni hintalisä. Huonoa: kaasutankkauksen kömpelyydet, tavaratilan kutistuminen.

Škoda Octavia Combi G-TEC kelpuuttaa käyttövoimakseen niin bensiinin kuin maakaasunkin. Jopa 1 330 kilometrin toimintamatka ja mahdollisuus tuottaa itselle hyvää mieltä ajamalla osan matkaa maa- tai biokaasulla ovat jo sinällään hyviä houkuttimia siirtyä uusien käyttövoimien käyttäjäksi.

Kun yhtälöön yhdistetään vielä auton kokoon nähden varsin säästeliäs polttoaineen kulutus sekä bensiinillä että maakaasulla, ei 450 euron hintalisä tuplapolttoaineesta verrattuna pelkkää bensiiniä käyttävään malliversioon kuulosta isolta kynnykseltä.

Päivittistä tankkausta

Koeajossa tavoitteena oli ajaa normaalia päivittäistä ajoa pelkästään kaasulla. Kun päivän ajomääräksi muodostuu runsaat 200 kilometriä, se vaati käytännössä päivittäistä kaasutankkausta, koska normaalille ajoreitille osui sopivasti vain yksi kaasutankkauspaikka.

Tankkaus on kohtalaisen helppoa, vaikka tankkauspistooli onkin bensiini- ja dieselpistooleihin nähden edelleen huomattavan kömpelö. Etuna kuitenkin on se, että kaasupistooli pysyy siistimpänä kuin nestemäisten polttoaineiden tankkauslaitteet, eikä käsien sotkeentumista tarvitse pelätä.

Alle luvatun kulutuksen!

Uusia autoja koeajettaessa on yleensä totuttu siihen, että tehtaan ilmoittamat polttoaineen normikulutukset kuulostavat perin optimistisilta. Pelkällä maa- ja biokaasulla ajetun 900 kilometrin koeajon keskikulutus suurelta osin moottoritieajoa sisältävässä päivittäisessä käytössä jäi kuitenkin jopa alle tehtaan ilmoittaman 4,5 m3/100 km.

Suurin miinus kaasukäyttöisen auton omistamisessa on, että sen käyttäjänä on ainakin vielä toistaiseksi pakotettu hankkimaan kaasuyhtiön maksukortin, sillä mitkään muut maksukortit eivät vielä kelpaa maksuvälineenä kaasuautomaateissa.

Kolmella tankilla

Turboahdetun 1,4-litraisen TSI-moottorin teho on 81 kW (110 hv). Käynnistys- ja sammutusautomatiikka ja jarrutusenergian talteenotto kuuluvat ominaisuuksiin.

Pelkällä kaasukäytöllä Škoda Octavialle luvataan 410 kilometrin ajomatkaa. Sen mahdollistavat kaksi maakaasusäiliötä, joiden yhteistilavuus on 15 kiloa paineistettua maakaasua. Kolmanteen tankkiin mahtuu enimmillään 50 litraa bensiiniä, joka jatkaa matkaa tehtaan arvion mukaan jopa 920 kilometrillä.

Kaasusäiliöt on sijoitettu tavaratilan lattian alle. Tila niille on otettu osin varapyöräkotelosta ja osin korottamalla tavaratilan lattiaa. Tällä ratkaisulla Octavian sisätilat on pystytty säilyttämään ennallaan, mutta tavaratila on pelkkään bensiinimalliin verrattuna 130 litraa pienempi, 480 litran vetoinen.

Teksti: Eila Parviainen Kuvat: Jari Saarentaus

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat