Ajoneuvot Esittely 15.9.2022

Suomen moottoriradat –videosarja esittelee kotimaan tärkeimmät moottoriurheilupaikat

Videosarjassamme vieraillaan Suomen suurimmilla moottoriradoilla ja käydään läpi niiden erityispiirteet.

Suomi on sanonnan mukaan maailman nopein kansa. Tuo nopeus on peruja moottoriurheiluperinteestä, joka hakee vertaistaan. Eri moottoriurheilusarjojen maailmanmestaruksia mahtuu pieneen maahamme lukuisia ja siksi ei olekaan ihme, että suomineidon sisään kätkeytyy useampi ikoninen moottorirata.

Tällä hetkellä toiminnassa olevia suurempia moottoriratoja on maassamme kuusi: Ahvenisto, Alastaro, Botniaring, Kemora, KymiRing ja Motopark. Suurempien ratojen lisäksi pienempiä ratoja löytyy lukuisia, mutta merkittävimmät radat voidaan niputtaa edellä mainittuun kuusikkoon.

Kuudesta radasta tuorein on KymiRing, joka täyttää ainoana suomalaisena ratana FIA:n ja FIM:in korkeimman rataluokituksen. Radan piti toimia MotoGP-kisan näyttämönä, mutta kilpailu peruttiin useampana vuonna peräkkäin. Vuonna 2022 syynä olivat radan turvallisuusongelmat ja kisan perumisen jälkeen ratayhtiö hakeutui yrityssaneeraukseen.

Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva moottorirata on Hämeenlinnassa sijaitseva Ahveniston moottorirata, jossa on kilpailtu 60-luvulta saakka. Rata valmistui vuonna 1967 ja Hämeenlinnassa on ajanut lukuisia legendaarisia kuljettajia.

Moottoriradat tarjoavat puitteet kilpailulle, mutta käytännössä kaikki maamme moottoriradoista on auki myös harrastajille. Erilaisia ajoharjoittelu-, koulutus- ja harrastustapahtumia järjestetään radoilla viikoittain ja osalle radoista pääsee ajamaan tapahtumien ulkopuolella päivälipun ostamalla.

Rata-ajo on hieno harrastus, ja ainoa paikka kokeilla kuskin ja kulkupelin rajoja turvallisesti. Se myös kehittää ajotaitoa, joka näkyy positiivisena seikkana myös tieliikenteessä. Esittelemme Moottorin juttusarjassa kotimaan suurimmat moottoriradat ja niiden erityispiirteet.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat