Toyota Mirai Motomachi tuotanto

Ajoneuvot Uutinen 18.4.2016

Toyota, Nissan ja Mitsubishi keskeyttävät tuotantoaan maanjäristysten takia

Toyota jäädyttää lähes kaiken toimintansa Japanissa, myös Nissanilla ja Mitsubishillä tuotannon alasajoa.

Japanin pääsaarten eteläisen kärjen muodostavaa Kyūshūn saarta ravistelleet maanjäristykset ovat laittaneet maan autonvalmistajat koville. Toyota ilmoittikin sulkevansa lähes kaikki tuotantolaitoksensa Japanissa ainakin huhtikuun 25. päivään asti, sillä maanjäristysten ravistelemat tehtaat ovat laittaneet erityisesti alihankkijaketjun koville. Keskeytys vaikuttaa ainakin Priuksen ja RAV4:n tuotantoon Japanissa. Myös useiden Lexus-mallien tuotanto viivästyy tuotannon alasajon takia, seisausten koskettaessa ainakin RX, NX ja CT -malleja.

Japanilaisista autonvalmistajista myös ainakin Nissan ja Mitsubishi ovat ilmoittaneet tuotantoseisauksista Kyushun maanjäristyksistä johtuen. Vaikka Nissanin Kyushussa sijaitseva tehdas kärsi järistyksissä lieviä vaurioita autojen pudottua valmistuslinjalta, suurempi syy tuotantokatkoksille ovat Toyotan ja Mitsubishin tavoin koville joutuneet alihankkijat.

Järistysalueella sijaitsevista tehtaista tuotanto on pysähtynyt ainakin alihankkijana toimivan Aisin Seikin kahdessa tuotantolaitoksessa. Laitoksista toinen valmistaa erilaisia korin osia, esimerkiksi kattoluukkuja, ovia sekä ovenkahvoja. Alihankkijan toinen suljettu tuotantolaitos valmistaa painevalettuja moottorikomponentteja.

Myös autoteollisuuden mikrosiruja valmistava Renesas joutui sulkemaan järistysalueen tuntumassa sijaitsevan tehtaansa. Ilmeisimmin elektroniikkatehtaan puhdastila on kärsinyt lieviä vaurioita, joten laitoksen käynnistäminen uudelleen ei ole aivan ongelmatonta. Renesas valmistaa esimerkiksi turvatyynyjen ja polttoaineen ruiskutusjärjestelmien ohjainpiirejä.

Viime viikolla sattuneet maanjäristykset vaativat yhteensä ainakin 50 ihmisen hengen, loukkaantuneiden lukumäärän noustessa yli tuhanteen. Pelastustyöt alueella jatkuvat edelleen.

Lähde: Automotive News, arkistokuva: Toyotan Motomachin tuotantolaitos

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat