22.3.2018

Vuosi sähköllä: sähkö tulee nyt seinästä

Webasto Pure

Kotilatausasema helpottaa elämää sähköauton kanssa.

Kun Moottori päätti aloittaa Vuosi Sähköllä -koeajon Hyundai Ioniq Electricillä, oli ensimmäisenä asiana tehtävälistalla kotilatausaseman hankinta toimitukseen. Sähköauto on kätevimmillään, kun auto odottaa akku ladattuna ja ajamaan pääsee ilman turhaa seikkailua johtojen kanssa.

Latausasemat voi karkeasti jakaa kahteen ryhmään: vaihtovirralla toimivat kotilatausasemat ja tasavirralla toimivat pikalatausasemat.

Jälkimmäisiä näkee esimerkiksi huoltoasemilla, ja ne lataavat sähköauton akkua tyypillisesti 50 kilowatin teholla. Tällöin esimerkiksi Ioniqin 28 kilowatin akku täyttyy puolessa tunnissa lähes täyteen.

Pikalatausasemat ohittavat auton omat latausjärjestelmät, ja ne kytkeytyvät suoraan auton akkuun. Tämä mahdollistaa huippunopean latauksen, mutta vastapainona asemat maksavat helposti henkilöauton verran. Sellaisen hankkiminen kotiin tai työpaikalle ei oikein onnistu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kotilatausasema on yksinkertainen ja helppo

Toimitukseen valittiinkin Type 2-tyyppinen kotilatausasema, joka syöttää sähköverkon kolmivaihevirtaa autoon. Asema siis käyttää samaa kolmivaihevirtaa kuin sähkökiuas.

Type 2, joskus Mennekes-liittimenäkin tunnettu, tarkoittaa latausliitintä, joka muistuttaa kyljelleen käännettyä D-kirjainta. Kyseinen latausliitin on muodostunut Euroopassa standardiksi sähköautojen latauksessa.

Asemaksi valikoitui saksalainen Webasto Pure. Kyseessä on kuluttajakäyttöön tehty edullinen (SVH 795 euroa) kotilatausasema, joten Vuosi Sähköllä -juttusarjassa kertyvät käyttökokemukset voi suoraan siirtää omaan pihaan.

Webasto Pure kykenee parhaimmillaan lataamaan autoa 22 kilowatilla, kun käytetään sähköverkon kolmea vaihetta 32 ampeerin virralla.

Mistä latausaika riippuu?

Teoriassa tällä teholla Ioniqin akku latautuisi reilussa tunnissa, mutta valitettavasti sähköauton lataaminen ei ole aivan näin yksinkertaista. Ioniq, kuten valtaosa muistakin sähköautoista, ei nimittäin kykene hyödyntämään kolmivaihevirtaa. Hyundaissa lataus tapahtuu parhaimmillaan yhdellä vaiheella. Se siis tiputtaa latauksen maksimitehon kolmannekseen 22 kilowatista, eli 7,4 kilowattiin.

Tällä teholla Ioniqin akku latautuu 80 prosenttiin reilussa kolmessa tunnissa. Viimeiset kymmenykset latautuvat hitaammin, joten akku on täynnä noin viidessä tunnissa. Pääasia kuitenkin on, että akku latautuu täysin yön tai työpäivän aikana.

Johto kiinni riittää

Webaston aseman käyttö on tehty helpoksi. Latauspää irtoaa aseman telineestä kevyellä nykäisyllä, ja lataus alkaa heti, kun kaapeli on kytketty autoon. Toisin sanoen toimenpide on yhtä yksinkertaista kuin esimerkiksi kännykän lataaminen.

4,5 metrinen kaapeli yltää helposti autoon, ja latauksen päätyttyä sen voi kiertää aseman ympärille, jotta johto ei turhaan likaannu maassa.

Pure on Webaston perusmalli, joten se keskittyy vain lataamiseen. Ainoa lisätoiminto on avainpohjainen lukitus, jolla latauksen voi estää esimerkiksi lomamatkan ajaksi.

Kotilatausmarkkinat kasvata vauhdilla. Markkinoilla on jo lukuisia asemia, ja uusia saapuu jatkuvasti. Esimerkiksi usean talouden käyttöön taloyhtiöissä kannattaa valita asema, joka on varustettu käyttäjän tunnistuksella. Silloin ladattu sähkö voidaan kohdentaa käyttäjäkohtaisesti.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat