24.11.2019

Ei mitään rajaa: Mercedes-AMG GLE 63 ja GLS 63

Mercedes-AMG GLE 63 S 4Matic+

Supernopeita suveja viidelle ja seitsemälle: Mercedes-AMG julkaisi GLE 63 ja GLS 63 -malliston.

Ympäristötietoisina aikoina kahden yli 600-hevosvoimaisen katumaasturin esittely yhtä aikaa on teko, josta voisi kirjoittaa vaikka mitä. Toisaalta kalliiden sähköautojen kehitystyö maksaa hurjasti, ja epäilemättä huipputehokkaiden ja yltäkylläisesti varustettujen lippulaivamallien myynti on varsin kannattavaa bisnestä. Sen on huomannut myös kilpailija Audi, joka julkaisi lähes samalla hetkellä RS Q8 -katumaasturin.

Mercedes-AMG julkaisi Los Angelesin autonäyttelyn yhteydessä 63-malliston sekä GLE- että GLS-katumaastureista. Koska automallit ovat teknisesti hyvin samanlaisia, käsittelemme molemmat uutuudet yhdellä kertaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mercedes-AMG GLE 63

Mercedes-AMG GLE 63 S 4Matic+

Mercedes-AMG GLE 63 esiteltiin kahtena variaationa: GLE 63 4Matic+ liikkuu 571-hevosvoiman turvin ja GLE 63 S 4Matic+ korottaa panoksia 612 hevoseen. Molemmat jakavat saman 4-litraisen tuplaturboahdetun V8-moottorin, joka on nyt saanut EQ Boost  -kevythybriditekniikan. Moottorin ja 9-vaihteisen kuivakytkimellisen automaatin väliin asennettu 48-voltin starttigeneraattori vastaa käynnistyksistä, tarjoaa kiihdytyksissä 22-hevosvoiman lisävoiman ja kerää jarrutuksissa energiaa talteen. Hybridijärjestelmää käytetään myös tyhjäkäynnin hienosäätöön, ja tarjoaapa 48-voltin järjestelmä perustan sähköiselle kallistuksenvaimennuksellekin.

Mercedes-AMG kertoo myös V8-moottorinsa tarjoavan tietysti sylinterien lepuutustoiminnon ja palamisessa syntyvät pienhiukkaset puhdistetaan hiukkassuodattimella, kuten nykyisin bensiinimoottoreissakin on tapana.

Mercedes-AMG GLE 63 S 4Matic+

Tilanteen mukaan

Hurja suorituskyky pidetään kurissa AMG Ride Control+ -ilmajousituksella ja mukautuvalla iskunvaimennuksella, sekä tietysti mainitulla 48-voltin kallistuksenvaimennuksella.

Mukautuvaa alustaa hyödynnetään muokkaamalla auton käytöstä erilaisiksi ajotiloille: Comfort, Sport ja Sport+ -asetusten lisäksi tarjolla on muokattava Individual ja maastoon hiensäädetyt Trail ja Sand. Lisäksi S-versiosta löytyy myös Race-asetus ratakäyttöön.

Mercedes-AMG GLE 63 S 4Matic+

Maastoasetukset muun muassa korottavat maavaraa ilmajousituksella 55 millimetriä, urheilullisemmat tilat taas hakevat erilaisia yhdistelmiä kaasuvasteelle, vaihteenvaihtojen rajuudelle ja tietysti jousitukselle ja ohjaustehostukselle.

Mercedes-AMG tarjoaa GLE 63 -malleja vannevalikoimalla 20–22 tuumaa. Tietysti ulkokuori on koristeltu röyhkeämmäksi: valtava Panamericana-maski on jättänyt hyvän maun rajat kauas taakseen ja haastaa kunnialla jo BMW X7:n keulailmettä. Toki AMG-hengessä myös sisätilojen tunnelmaa on urheilullistettu.

Mercedes-AMG GLE 63 S 4Matic+

Mercedes-AMG GLE 63 4Matic+ saavuttaa satasen nopeuden neljässä sekunnissa ja kulkee 250 km/h. GLE 63 S 4Matic+ kiristää lukemia 3,8 sekuntiin ja 280 kilometriin tunnissa.

Mercedes-AMG GLS 63

Mercedes-AMG GLS 63 4Matic+

Jos GLE tuntuu hieman ahtaalta, tarjoaa Mercedes-AMG vaihtoehdoksi suurempaa GLS 63 4Matic+ -mallia. Vaikka nimestä puuttuu pikkusisaren rajumman mallin S-kirjain, löytyy konepellin alta samat 612 hevosvoimaa ja sama EQ Boost -hybridijärjestelmä.

Mercedes-AMG GLS 63 4Matic+ jakaa GLE:n tyylin, mutta suuremmassa korissa olemus on vieläkin rajumpi. Kokoa kompensoidaan myös vannevalikoimalla, joka tarjoaa vaihtoehtoja 21-tuumaisista perusvanteista aina hurjaan 23 tuumaan saakka.

Mercedes-AMG GLS 63 4Matic+

Mercedes-AMG GLS 63 on heti uuden GLB 35:n jälkeen toinen vauhtiosaston malli, jota tarjotaan myös seitsenpaikkaisena versiona. Monikäyttöisyyttä löytyy myös ajotiloista, jotka käsittävät kaikki pikkusisaresta tutut asetukset Racea lukuun ottamatta. Ehkä tässä kohtaa terve järki kävi vierailulla suunnitteluosastolla.

Mercedes-AMG GLS 63 4Matic+

Mercedes-AMG GLS 63 4Matic+ saavuttaa satasen nopeuden 4,2 sekunnissa ja huippunopeus on 250 km/h.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde ja kuvat: Mercedes-AMG

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat