29.3.2021

Kesärenkaat alle harkintaa käyttäen – ”poliisi määrittelee, milloin keliolosuhteet vaatisivat talvirenkaat”

Viime vuonna uudistettu tieliikennelaki poisti tarkat päivämäärät talvirenkaiden käyttöajan osalta. Tämä antaa entistä suuremman vapauden, mutta myös vastuun kuluttajalle kelin mukaisesta rengasvalinnasta.

Viime kesänä voimaan astunut uusi tieliikennelaki toi muutoksia muun muassa rengasmääräyksiin. Perinteisestä talvirengaspakosta luovuttiin ja tilalle tuli keliperusteisuus. Tämän mukaan talvirenkaita on käytettävä keliperusteisesti maaliskuun loppuun, mutta kelien salliessa myös kesärenkaiden käyttö on sallittua. Vastaavasti talvirenkaita saa ja myös täytyy käyttää kelin niin vaatiessa.

– Talvirenkaita voi kuitenkin edelleen käyttää myös muuna aikana, jos keliolosuhteet sitä vaativat. Useimmat autoilijat ovat varmasti käyttäneet kelien mukaista harkintaa jo vanhan lain aikaan talvirengaspakkoajan ulkopuolella. Tärkeintä on siis huolehtia, että alla on kelin ja siten myös lain edellyttämät renkaat, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Ennen kerärenkaisiin vaihtamista kannattaa miettiä omia ajotarpeita sekä vilkaista pidempiä sääennusteita. Vaikka päivät olisivat aurinkoisia ja lämpötilat selvästi plussan puolella, voi yöpakkaset jatkua pitkäänkin. Tämän vuoksi etenkin aikaisin aamulla tai myöhään illalla autoilevien on syytä pohtia tarkkaan sopivaa vaihtoajankohtaa. Talvirenkaat kannattaa pitää edelleen alla etenkin jos on suuntamassa pidemmille matkoille esimerkiksi etelästä pohjoiseen.

– Kannattaa kuitenkin mieluummin pelata varman päälle kuin vaihtaa kesärenkaisiin liian hätäisesti. Pidemmänkin ajan sääennusteita on syytä seurata ennen vaihto-operaatiota, sillä keväälle tyypilliset vaihtelevat kelit voivat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä tien päällä. Yleisesti ottaen valvonnan merkitys korostuu renkaiden kohdalla, sillä lopulta poliisi määrittelee, milloin keliolosuhteet vielä vaatisivat talvirenkaat, muistuttaa Heiskanen.

Viisi vinkkiä onnistuneeseen renkaanvaihtoon:

  1. Ajoita renkaanvaihto kelien mukaan
  2. Tarkista renkaiden kunto ja urasyvyydet
  3. Tarkista rengaspaineet sekä vaihdon yhteydessä että säännöllisesti sen jälkeen
  4. Nosta auto kunnon tunkilla ja oikeasta kohdasta
  5. Jälkikiristä renkaiden pultit vielä 50–100 kilometrin ajon jälkeen

Teksti: Mikko Autio Lähde: Liikenneturva Kuva: Ville-Veikko Heinonen / Liikenneturva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat