22.10.2017

Koeajo: Audi A8 50 TDI quattro – kenties kaikkien aikojen teknisin auto

Audi A8 50 TDI quattro

Aktiivijousitus, ehdollinen autonominen ajo, laservalot ja navigointia pilvipalvelulla. Audi A8 tähtää automaailman huipulle teknologian voimin. Hyvää: vaivattomuus, mukavuus, voimalinja, teknologian potentiaali. Huonoa: autonominen ajo vielä kysymysmerkki.

Uusi neljännen sukupolven Audi A8 saa pohtimaan kriteerejä, joilla teknisen kehityksen huippuja tulee arvostella. Samettisen pehmeän alustan, seesteisen äänimaailman ja arvokkaan ajokokemuksen lisäksi päärooliin nousee auton (lisävarustelistan) tarjoama teknologia. Autot lähestyvät älypuhelmia: softa on kohta metallia ja nahkaa merkittävämpää.

Mobiililaitteiden tavoin Audi A8 tarkkailee ympäristöään. Entistä kehittyneemmät pysäköintitoiminnot ja monipuolisemmat törmäyksenestojärjestelmät vaativat havainnointia parhaimmillaan peräti 24 anturilla: 12 ultraäänisensoria, neljä 360-asteen kameraa, yksi etukamera, neljä keskimatkan tutkaa, yksi pitkän matkan tutka, yksi infrapunakamera pimeänäköön ja toistaiseksi luokkansa ainoana yksi laserskanneri.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ehdollisesti ilman käsiä

Anturien datavirrasta kootaan zFAS-järjestelmällä ympäristömalli, jota lukuisat avustinjärjestelmät hyödyntävät. Komein avustimista on Audi AI traffic jam pilot, eli maailman ensimmäinen ehdollisen kolmostason autonomisen ajamisen mahdollistava ruuhka-avustin.

Selkokielelle käännettynä se tarkoittaa kuljettajan voivan luopua ohjaamisesta, kun auto etenee ruuhkassa alle 60 kilometriä tunnissa maassa, jossa järjestelmä on virallisesti otettu käyttöön. Aikataulut ovat vielä avoinna, mutta aikaisintaan käsiä voi lepuuttaa ensi vuonna. Toinen hienous on elektromekaanisesti töyssyihin ennalta reagoiva aktiivijousitus.

Valitettavasti odotettuja uutuuksia ei päässyt kokeilemaan ensikoeajoissa liikennetilanteissa.

Navigaattori pilvessä

Audi A8 50 TDI quattro

Audi on kouluttanut navigaattorinsa oppimaan kuljettajan vakiomatkoja. Reittien laskenta tehdään Heren palvelimilla, jotka saavat ajantasaista tietoa liikennetilanteista, onnettomuuksista ja vapaista pysäköintiruuduista verkottuneiden autojen avulla. Heren taustalla ovat Volkswagen Groupin lisäksi BMW ja Mercedes-Benzin emoyhtiö Daimler.

Ajovaloissa Audi on siirtynyt ledimatriisiteknologiassa uuteen sukupolveen, jossa valoista voidaan himmentää sektoreita pystysuunnassakin. Kumpikin hieman mauttoman kookasta etumaskia reunustava ajovalo kätkee 138 lediä ja yhden kaukovalokantamaa parantavan laserin.

Peilimustaa pelkistystä

Audi kuorruttaa kaiken teknisyyden pelkistettyihin ja moitteettomasti viimeisteltyihin sisätiloihin. Sammutettuna kojelautaa hallitsee peilimusta paneeli. Käynnistysseremoniassa paneeleihin syttyy kaksi suurta kosketusnäyttöä ja osa koristelistoista liukuu syrjään paljastaen sähkösäätöiset tuuletussuuttimet. Teknologiakuorrutusta ei voi paeta edes autosta poistumalla: ovenkahvat toimivat kevyesti sähköllä.

Audi A8 50 TDI quattro
MMI-järjestelmä koostuu nyt kahdesta kosketusruudusta. Tekstinsyöttö sujuu piirtämällä alempaan näyttöön. Vaihtoehtoisesti alanäytölle saa perinteisen näppäimistön.

Perinteisen MMI-rullakytkimen ja ilmastoinnin säätöpaneelien vaihto lisähuomiota vaativiin kosketusnäyttöihin on Audilta riski, mutta VW Group tuntuu olevan innoissaan kosketusnäytöistä. Ensikokemuksella järjestelmä toimi sulavasti, mutta tuomio saa odottaa kotimaan ajoihin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Litroista numeroihin

Audi A8 50 TDI quattro
Lyhytakselivälisen Audi A8:n viisipaikkainen versio tarjoaa väljät tilat. Keskikyynärnoja näyttää kiinteältä, mutta taittuu tarpeen tullen ylös.

Audi esittelee A8:n myötä uudet mallimerkinnät, jotka viittaavat vain moottorin teholuokkaan. Koeajettu sivistynyt 50 TDI tarkoittaa 3-litraista dieseliä, saman kokoinen 340-hevosvoimainen bensiinimoottori on A8 55 TFSI. Kaikki uudet A8:t ovat nyt vähintään mietoja hybridejä. Käytännössä se tarkoittaa 48 voltin sähköjärjestelmää ja 12 kilowatin laturia. Sähköstä saa lisävoimaa vasta pian saapuvalla ladattavalla e-tron -hybridillä.

Tästä voit lukea lisää Audin numeropohjaisista mallinimistä.

Lopulta kaiken teknologian keskeltä löytyy varsin mainio auto. Perusmalli tarjoaa mukavat tilat neljälle ja viideskin mahtuu kyytiin. Tarjolla on myös 130 milliä pidempi A8 L -painos, jonka parhaimmilla takaistuimilla voi oikaista jalat suoraksi apukuljettajan selkänojasta taittuvalle tuelle. Aivan S-sarjan Mercedes-Benzin takatilojen rentouteen Audi ei yllä, mutta ero ei ole suuri.

Audi A8 50 TDI quattro
Audi A8 L:n takatilat ovat yltäkylläiset. Istuimet säätyvät monipuolisesti, ja etumatkustajan selkänojasta taittuu jalkatuki.

Tavallisella ilmajousituksella varustetut koeajoautot lipuvat Espanjan Valencian paikoin rosoisellakin asvaltilla pehmeästi, vain suuremmat töyssyt välittyvät vienosti takapuoleen. Ajossa auto tuntuu vaivattomalta ja ketterältä: aktiivisen ohjausvälityksen ja nelipyöräohjauksen ansiosta kääntösäde on A4-mallin luokkaa. Auto siis tuntuu kokoistaan ketterämmältä – teknologian ansiota sekin.

Audi A8 50 TDI quattro
Pidempi Audi A8 L -versio.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Audi A8 50 TDI quattro

Moottori

Dieselmoottori 2 967 cm³, 6 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto

Teho

210 kW (286 hv), 3750–4000 r/min

Vääntö

600 Nm (3750–4000 r/min)

Vääntö

600 Nm (3750–4000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,9 s

Huippunopeus

250 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,6 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

145 g/km

Mitat

pituus 5172 mm, leveys 1945 mm, korkeus 1473 mm, akseliväli 2998 mm

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat