30.10.2018

Koeajo: DS 7 Crossback – millaista on ranskalaispremium?

DS 7 Crossback

DS 7 Crossback on uuden merkin ensimmäinen auto. Sillä on suuri näytön paikka. Hyvää: Hiljaisuus, mukavuus varauksin, raikkaat sisätilat. Huonoa: voisi olla rohkeampikin, näkyvyys takaviistoon.

Millainen auto on DS 7 Crossback? Sitä kysymystä huomaa pohtivansa vielä silloin, kun koeajoauton avaimet on jo palautettu.

Aloitetaan perusteista: DS 7 Crossback on ranskalaisen PSA-konsernin uuden luksusmerkki DS:n uusin ja hienoin automalli, keskikokoinen muodikas katumaasturi.

Sillä on valtava taakka kannettavanaan. DS 7 Crossback luo perustan koko DS-merkille, joka nostettiin Citroënin alta aivan omaksi automerkikseen.

DS 7 Crossback

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Premiumia kohti

Omalta tuotteelta DS tuntuukin. Emokonsernin perusmalleista paistaa lähinnä käyttölogiikka. Materiaalit ja muodot ovat DS:lle uniikkeja.

DS 7 Crossback haluaa olla premium-auto, aivan kuten DS aikoo premium-merkiksi. Nyt puhumme yrittämisestä arvioimatta DS 7 Crossbackiä autona. Brändimaailma vain on sellainen, ettei premiumiksi saavuta ilmoittautumalla paikalle. Premium-aseman saavuttaa vasta, kun sitä ei tarvitse itse korostaa. Siihen menee varauksella tulokkaisiin suhtautuvassa Euroopassa vuosikymmenten työ. Katsokaa vaikka Lexusta.

DS 7 Crossback

Eikä se työ kannata, ellei tuotteessa ole potentiaalia. Onko DS 7:ssa? Kyllä, tavallaan, mutta merkin kohderyhmä ei silti välttämättä tule pohtimaan DS:n ja Audin välillä.

Näyttävä sisusta

Muotoilullisesti peli avataan konservatiivisesti: DS 7 Crossbackin tyypilliset ja pyöreähköt katumaasturimuodot eivät näytä edes kuulleen nimenluovuttajan toimineen Citroën DS:n mullistavuudesta.

DS 7 Crossback

Yksityiskohdista alkaa löytää tällä tasolla vaadittua arvoa. Erityisesti näyttävät, jopa maatoveri Bugatti Chironia muistuttavat ajovalot ovat hieno yksityiskohta. Lopputulos on silti varman päälle tehdyn markkina-analyysin tulos, ei sen enempää.

Sisätilat ovat raikkaammat, vaikka autoon valittu tummanharmaa nahka häivyttääkin osan mahdollisesta aistikkuudesta. Ulkopinnan yksityiskohdissakin nähty DS:lle ominainen timanttikuvio toistuu niin nahkaisissa ovi- ja kojelautaverhoiluissa kuin istuimissakin. Samaista kuviota on toistettu keskikonsolin reunoille aseteltuihin käyttökytkimiin. Materiaalit ja laatuvaikutelma kestävät lähemmänkin tarkastelun. Turhaa kikkailua on vältetty, mutta silti tunnelma on miellyttävän erilainen – etenkin saksalaispremiumiin verrattuna. Grand Chic -varustelutasossa käynnistyksessä esiin taittuva B.R.M:n käsialaa oleva analoginen kello on myös ilahduttava ja persoonallinen yksityiskohta.

DS 7 Crossback

Viestintä auton ja kuljettajan välillä tapahtuu 12,3-tuumaisen mittaristonäytön ja 12-tuumaisen kosketusnäytön kautta. Taustalla piilee Peugeoteista ja Citroëneistä tuttu käyttöliittymä, mutta ulkoasu on DS:ssä asiaankuuluvasti omansa. Järjestelmä toimii kohtalaisen hyvin.

Vaivaton ja hiljainen

Perinteiset automaisuudet DS 7 Crossback hoitaa hyvin. Se on vaivaton ajettava kaupungin kaduilta avarille maanteille, vaikka näkyvyys takaviistoon jääkin heikoksi – kannattaa huomioida peruutuskameran kuuluvan vasta kalleimpaan Grand Chic -varusteluun.

Ohjaus on kevyehkö, mutta se sopii mukavuushakuiseen tunnelmaan. Koeajoauton Grand Chic -varusteluun kuuluvat laminoidut sivulasit, ja ainakin niiden kanssa melutaso pysyy miellyttävänä.

Alustan perusviritys on pehmeä, erityisesti mukavuusasetuksilla kori elää jopa korostetusti. Isot töyssyt ja hidasteet DS 7 Crossback selvittää hienosti. Valmistaja kertoo DS Active Scan -jousituksen varautuvan tulevaan tienpintaa lukevan kameran avulla. Siitä huolimatta mistään taikamattokyydistä ei voi puhua: ainakin kookkailla vanteilla tienpinnan värinä välittyy läpi kaikilla alusta-asetuksilla.

Alustassa ei sinänsä ole mitään tavanomaisesta poikkeavaa: perinteiset teräsjouset kannattavat koria, ja sähkösäätöiset iskunvaimentimet pitävät liikkeet kurissa. Pakko huokaista kaiholla jälleen kerran: kuinka hienosti DS:ään sopisikaan kaasunestejousitus, jonka teki tunnetuksi juuri alkuperäinen, vuonna 1955 esitelty Citroën DS?

DS 7 Crossback

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ladattava hybridi tulossa

Koeajoauton voimalinja edustaa DS 7 -malliston tämänhetkistä huippua. 1,6-litrainen Puretech-bensiinimoottori tuottaa turboahtimen avulla 225 hevosvoimaa. Se liikuttaa etuvetoista autoa vaivatta kahdeksanportaisen automaattivaihteiston kanssa ilman suurempaa draamaa.

Mielenkiinnolla odotamme ensi vuonna saapuvaa DS 7 E-Tense 4x4 -lataushybridiä, jossa sähkömoottori vastaa taka-akselin vedosta esimerkksi Volvon ladattavien hybridien tapaan.

DS 7 Crossback

Mielenkiintoinen matka

DS:n matkaa automaailmassa jää seuraamaan mielenkiinnolla. DS 7 Crossback on autona varsin hyvä, muttei käänteentekevä. Toisaalta se näkyy myös hintalapussa, DS ei lähde haastamaan saksalaismerkkejä lähtöhintojen korkeudessa – saati lisävarusteiden huimissa hinnoissa. Koeajoauto on hinnoiteltu vielä vanhalla NEDC-kulutusmittauksella, uudella WLTP-hinnoittelulla lähtöhinta kohoaa 60 570 ja päästöt 182 grammaan.

Todennäköisesti DS 7 löytäneekin paikkansa perusmerkkien lippulaivamalleja katselevien joukosta. Se herättää kaksi kysymystä: saavuttaako PSA tällöin korkeat katteet, jotka epäilemättä premiumluokassa PSA-konsernia houkuttavat? Ja eikö perusmerkkien yläpään markkinoilla pärjäisi myös ylellisellä Citroënilla?

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuvat: Jari Saarentaus

DS 7 Crossback PureTech 225 Grand Chic Automaatti

Hinta alkaen

55 530 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 598 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto

Teho

165 kW (225 hv), 5500 r/min

Vääntö

300 Nm (1900 r/min)

Vääntö

300 Nm (1900 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

8,3 s

Huippunopeus

227 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 6,0 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

135 g/km

Mitat

pituus 4595 mm, leveys 1895 mm, korkeus 1618 mm, akseliväli 2738 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat