13.6.2021

Koeajo: Honda CRF 300 Rally on hauska kevytseikkailija, jossa ei ole mitään huonoa

Honda CRF 300 Rally

Tehonlisäys ja painonpudotus tuovat Honda CRF 300 -pikku-adventureen kaivattua lisäpotkua. Hyvää: ajotuntuma, keveys, kulutus, pitkä takuu. Huonoa:

Honda CRF 300 Rally tarjoaa kevyen vaihtoehdon motoristille, joka ajelee pääsääntöisesti sorateillä. Yksisylinterinen moottori kasvoi 250-kuutioisesta 300-kuutioiseksi, mutta silti lopputuloksena on neljä kiloa edeltäjäänsä kevyempi pyörä.

Honda CRF 300 Rally

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Riittävästi nopeutta

27-hevosvoimaisen moottorin suorituskyky riittää hyvin suomalaisiin nopeuksiin, eikä Honda ole moottoritielläkään liikenteen tukkona. Pehmeä jousitus ja peräti 260 millimetrin joustomatkat tekevät ajamisesta rennon letkeää, olipa alla asvaltti, sora tai maastopolku. Alhaisen 153 kilon painon ansiosta Honda ei vierasta pehmeämpääkään alustaa.

Honda CRF 300 Rally

Pienimpien vaihteiden välityksiä on tihennetty, jolloin soratiellä ja poluilla löytyy oikea vaihde joka tilanteeseen. Kuutosvaihteen välitystä on puolestaan pidennetty, jolloin maantieajossa kierrosluku, värinät, melu ja kulutus ovat laskeneet. Kuutosvaihteella satasen vauhdissa kierroksia on noin 6 200, ja yksisylinterisen moottorin ääni kuulostaa tällöin vielä rauhalliselta papatukselta.

Honda CRF 300 Rally

Aiempaa joustavammalla rungolla on saavutettu parempi ajotuntuma ja lisää pitoa nappularenkaisiin. Honda toimiikin parhaiten 60 ja 100 km/h -nopeuksien välimaastossa eli juuri yleisimmin käytetyissä vauhdeissa. Irtosorallakin tuntuma säilyy hyvänä ja pyörä elää suhteellisen vähän kuljettajan alla. Asvaltilla nappularenkaiden ja pehmeän jousituksen yhdistelmä vaikuttaa aluksi siltä kuin ajaisi katupyörää tyhjillä renkailla, mutta erilaiseen tuntumaan tottuu nopeasti.

Honda CRF 300 Rally

Paljon pieniä parannuksia

Ilmoitettu 885 millimetrin istuinkorkeus painuu pehmeän jousituksen ansiosta huomattavasti matalammaksi, kun kuljettaja istahtaa satulaan. Sekä kytkin että etujarru ovat erittäin kevytkäyttöiset, ja jarrujen tuntuma on hyvä niiden sirosta rakenteesta huolimatta.

Mittaristo on Hondan katumalleista tuttu lcd-näyttö. Ajotietokoneen näyttöjä ohjataan mittaristossa olevilla napeilla, eli käsi on irrotettava ohjaustangosta ajotietokonetta selattaessa.

Honda CRF 300 Rally

Pieni tuulilasi suojaa riittävästi ajoviimalta ja satula tarjoaa mukavuutta pidemmillekin siirtymille. Ergonomiaa on hierottu siirtämällä ohjaustankoa vähän taemmas ja jalkatappeja sekä alemmas että taemmas. Maastokelpoisuutta parantaa 30 millillä kasvanut maavara. Koeajossa Honda kulutti vain 2,9 litraa sadalla, jolloin tankillinen riitti lähes 450 kilometrin matkalle.

Honda CRF 300 Rally

Vajaan yhdeksän tonnin hintainen CRF 300 Rally tarjoaa hauskan ja kevyen vaihtoehdon leppoisaan soratiekurvailuun kuljettajille, joille suuri teho ja huippunopeus eivät ole tärkeimpiä vaan pääpaino on ajamisen helppoudessa ja edullisissa käyttökustannuksissa.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Jari Saarentaus

Honda CRF 300 Rally

Hinta alkaen

8 790 €

Moottori

Bensiinimoottori 286 cm³, yksisylinterinen nelitahtimoottori, ­nestejäähdytys, 6 vaihdetta, ketjuveto.

Teho

20,1 kW (27 hv), 8500 r/min

Vääntö

26,6 Nm (6500 r/min)

Vääntö

26,6 Nm (6500 r/min)

Muu tieto

Mitat: istuinkorkeus 885 mm, paino tankattuna 153 kg, akseliväli 1 455 mm, tankin tilavuus 12,8 litraa. Rengaskoko: edessä 80/100-21, takana 120/80-18.

Takuu

4 vuotta

Luetuimmat