24.9.2021

Koeajo: Volkswagen ID.3 isolla akulla – vaivatonta sähköautoilua ilman kotilatausta

Volkswagen ID.3 on tarjolla kolmella eri kokoisella akulla. Isoin niistä varmistaa vaivattoman arkiautoilun moneksi päiväksi yhdellä latauksella.

Sähköautoista puhuttaessa nousee väistämättä esille kysymys sopivan kokoisesta akusta. Määrittäähän akun koko käytännössä myös auton toimintamatkan yhdellä latauksella. Esimerkiksi Volkswagen ID.3 on tarjolla kolmella eri akkukoolla ja sopiva koko riippuukin omista ajotarpeista ja latausmahdollisuuksista.

Käytännön toimintamatka vaihtelee paljon ajo-olosuhteiden ja kuljettajan toiminnan mukaan.

ID.3:n isoin akku tarjoaa käytettävää kapasiteettia 77 kWh. Toimintamatkaa tämä tarjoaa WLTP-mittauksen mukaan 547 kilometriä. Vertailun vuoksi pienin ID.3:een tarjolla oleva akku on kapasiteetiltaan 45 kWh, minkä turvin autolla voi ajaa yhdellä latauksella 346 kilometriä. Tällainen ero alkaa jo tuntua pitkillä matkoilla.

Iso akku tuo vaivattomuutta myös arkeen. Kertalatauksen toimintamatka korostuu etenkin silloin, kun ei ole käytettävissä vakituista latausmahdollisuutta kotona, tai työpaikalla. Näin saattaa olla esimerkiksi monilla kaupunkien keskusta-alueilla asuvilla. Iso akku helpottaa näissä tapauksissa päivittäistä arkea merkittävästi, kun autoa ei tarvitse suomalaisten keskimääräisillä ajosuoritteilla ladata välttämättä edes viikoittain. Ja lataustarpeen voi täyttää helposti yhdellä pikalatauksella vaikkapa kauppareissun yhteydessä.

Päivittäisessä toiminnassa käytössä akkua ei suositella ladattavaksi täyteen asti, sillä täysi lataus rasittaa akkua enemmän kuin hieman vajaa lataus.

Toisaalta ison akun pitäminen jatkuvasti mukana ei ole järkevää raaka-aineiden, tai taloudellisuuden näkökulmasta. Arvokkaita materiaaleja sisältävät akut nostavat auton hintaa, minkä lisäksi painavampi akku heikentää auton taloudellisuutta. Isoimmalla akulla varustetun ID.3:n kulutus on siis kevyempiä sisarmalleja suurempi.

Kuljettajan paikalla massan kasva tuntuu aavistuksen pompottavampana menona. Eikä ihme, sillä yli 1 900 kilon omamassa on paljon tämän kokoluokan autolle. Suorituskyky on sähköautojen tapaan vaivaton ja isoimman akun yhteydessä auto tarjoaa aina 150 kW tehoa. Numeroiden valossa pienemmällä akulla varustettu malli, jollainen on myös ollut Moottorin käyttötestissä, on keveyden ansiosta aavistuksen rivakampi.

ID.3:n ohjaamo on hyvin pelkistetty.

Iso akku tuo mukanaan aina myös erittäin kattavan Pro S -varustelun, joka on tarjolla Business ja Business Max -malleina. Näistä jälkimmäinen pitää sisällään käytännössä kaiken autoon saatavan, mutta sen erikoisuus on samalla auton nelipaikkaisuus. Eli jos ID.3:n haluaa varustella parhaalla mahdollisella tavalla, ja tarve on viidelle istuinpaikalle, täytyy tyytyä pienempään akkuversioon.

Ison akun merkittävin hyöty on sen tuoma vapaus ja mielenrauha. Se helpottaa sähköautoilua etenkin tilanteissa, joissa ei ole käytettävissä vakituista latausmahdollisuutta.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Volkswagen ID.3 Pro S 77 kWh

Hinta alkaen

45 362 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

50 360 €

Moottori

Sähköauto, takaveto

Teho

150 kW (204 hv)

Vääntö

310 Nm

Vääntö

310 Nm

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen/käytössä oleva 82/77 kWh. Lataus Type 2 11 kW (3 x 16 A), CCS 125 kW.

Toimintamatka

539 km

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,9 s

Huippunopeus

160 km/h

Kulutus l/ 100 km

16,3 kWh/100 km (vapaakenttä)

Mitat

pituus 4 261 mm, leveys 1 809 mm, korkeus 1 568 mm, akseliväli 2 770 mm
Tavaratila: 385–1 267 l
Omamassa: 1 934 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

Ei sallittu kg

Euro NCAP

5 (2020) tähteä

Takuu

2 vuotta, ajoakku 8 vuotta / 160 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat