Mainos

Kumppaniartikkeli Fiksukuluttaja.fi 28.1.2022

Missä kaikissa autoilun kuluissa voi säästää?

Auton hankintaan ja ylläpitoon kuluu merkittävästi rahaa. Läheskään kaikkia autoon liittyviä kulueriä ei voi karsia tai kilpailuttaa, mutta säästökohteita löytyy silti.

Tästä artikkelista löydät 8 vinkkiä auton kuluissa säästämiseen.

1. Kilpailuta autolaina

Yksi suurimmista autoiluun liittyvistä kuluista on ehdottomasti autolaina. Usein vakuudettomana otetussa lainassa on suurempi korko, josta kertyy etenkin suuremmassa autolainassa suuri summa.

Voit säästää tässä kahdella tavalla: joko välttämällä lainan ottamisen kokonaan, tai varmistamalla itsellesi edullisimman koron kilpailuttamalla lainasi kymmenien pankkien kesken.

Halvin autolaina tuskin löytyy ensimmäisestä vastaantulevasta pankista, joten kannattaa nähdä sen verran vaivaa, että hyödyntää kilpailutuspalvelua.

Lainankilpailutuspalvelun avulla tavoittaa yhdellä hakemuksella jopa yli 25 pankkia, joilta saatuja tarjouksia pääsee vertailemaan jo minuuttien sisällä. Mitä enemmän pankkeja, sitä todennäköisempää on löytää se itselle kaikista edullisin autoluotto.

2. Vertaile autovakuutukset

Arvioi rauhassa, millainen vakuutus sopii juuri sinun tilanteeseesi.

Jos auto on sinun eikä rahoitusyhtiön nimissä, voit valita osakaskon tai pelkän liikennevakuutuksen.

Autovakuutusten hinnoissa on suuria eroja. Siksi vakuutukset kannattaa kilpailuttaa monen eri vakuutusyhtiön kesken ja vähintäänkin parin vuoden välein.

Vakuutusten kilpailuttaminen ei ikävä kyllä ole ihan yhtä helppoa kuin autolainavertailu, sillä vakuutusyhtiöillä on hommaa monimutkaistavia keskittämisalennuksia ja bonuksia.

3. Kilpailuta autohuollot ja -korjaukset

Kilpailuta ne autohuollot ja -korjaukset, joita et voi tehdä itse.

Merkkihuoltamot ovat tunnetusti erittäin kalliita.

Esimerkiksi puskaradion kautta kuulet alueellasi toimivista pienistä, luotettavista ja kohtuuhintaisista autokorjaamoista.

Ei ole tavatonta huomata, että niistä saa saman korjauksen jopa satoja euroja halvemmalla.

Ihanteellisessa tapauksessa löydät korjaamon, mikä hyödyntää purkuautoista saatuja varaosia aina, kun se on mahdollista.

Jos aikaa riittää, voit etsiä näitä varaosia myös itse, ja tilata autokorjaamolta pelkän asennuksen.

Muista vertailla myös katsastukset: katsastuspakettien väliset hintaerot samalla alueella voivat olla jopa 40 euroa.

4. Etsi halvinta polttoainetta

Myös tankkausasemien hintoja on hyvä vertailla.

Huoltoasemien kanta-asiakaskortit ovat yleensä ilmaisia ja niillä voi saada alennusta polttoaineesta, joten kanta-asiakaskortteja voi kerätä vaikka koko sarjan.

E85 on yksi edullisimmista ja ympäristöystävällisimmistä vaihtoehdoista. Jos muutat bensiiniauton etanoliautoksi, voit saada muutostyöhön 200 euron tuen Traficomilta.

5. Vähennä polttoaineen kulutusta taloudellisella ajotavalla

Mitä vähemmän polttoainetta kuluu, sen parempi. Taloudellinen ajotapa voi auttaa säästämään polttoainekuluissa jopa 15 %.

Taloudellinen ajaminen tarkoittaa yksinkertaistettuna tasaista ajotyyliä, mikä parantaa myös tiellä liikkumisen turvallisuutta.

Polttoaineen kulutus vähenee myös esimerkiksi:

● Tarkastamalla rengaspaineet säännöllisesti (liian pieni paine lisää polttoaineen kulutusta)

● Tarkastamalla ohjauskulmat (väärä ohjauskulma voi lisätä polttoaineen menekkiä jopa 10 prosentilla)

● Esilämmittämällä auto jo +5 asteessa

● Käyttämällä mahdollista ilmastointilaitetta ikkunan avaamisen sijaan

6. Suosi tee se itse -halleja ja -autopesuloita

Asianmukaisissa puitteissa auton huoltaminen on helppoa ja sujuvaa.

Jos lähistölläsi on tee se itse -halleja, joissa voit käydä pesemässä auton tai tekemässä esimerkiksi öljynvaihdon, kannattaa tätä mahdollisuutta hyödyntää.

Esimerkiksi autonpesu voi onnistua jo parilla eurolla, eli huomattavasti halvemmin (toki myös työläämmin) kuin huoltoasemalla.

Autonhan voisi pestä myös omassa pihassa, mutta ympäristönsuojelumääräyksien mukaan autonpesu ei saa olla ainakaan toistuvaa. Pesuvesien mukana luontoon päätyisi nimittäin esimerkiksi öljyä.

7. Pysäköintisovellusta parempi on vain ilmainen parkkipaikka

Ilmaiset parkkipaikat kannattaa painaa mieleen, vaikka niistä onkin usein pitkä kävelymatka keskustan palveluiden ääreen.

Opettele huolellisesti kaikki erilaiset pysäköinnin sallimisesta tai kieltämisestä kertovat liikennemerkit, sillä parkkisakkoja on ikävä maksaa (puhumattakaan siitä, että autosi hinattaisiin pois ja joutuisit lunastamaan sen kalliilla hinnalla).

Siltä varalta, ettei ilmaisia paikkoja löydy, lataa kännykkääsi jokin pysäköintisovellus.

Sen avulla maksat vain täsmälleen siitä ajasta, minkä autosi seisoo parkkipaikalla.

Lisäksi voit pidentää pysäköintiaikaa muutamalla näppäyksellä sen sijaan, että joutuisit juoksemaan toiselta puolelta kaupunkia syöttämään mittariin lisää kolikoita.

8. Laita autosi tuottamaan

Voit laittaa autosi tuottamaan, jolloin se osallistuu itse omien kulujensa maksamiseen.

Kun vuokraat autoasi muille jonkin alustan avulla, saat passiivisia tuloja. Tämä on tavallaan myös säästövinkki, sillä ainakaan auton käyttämisestä ei aiheudu sinulle kustannuksia silloin, kun se on käytössä jollain muulla.

Tiesithän, että voit vuokrata netissä myös peräkärryä, suksiboksia tai vaikkapa parkkipaikkaa?

Voit laittaa autosi tuottamaan myös ottamalla kyytiläisiä aina, kun se on mahdollista. Kyytiläisiä voi etsiä sosiaalisen median ja kimppakyytien tarjoamiseen erikoistuneiden verkkosivustojen avulla.

Ehkä työkavereitasi asuu samalla suunnalla? He voisivat olla kiinnostuneita kulkemaan työmatkat kanssasi. Näin voisitte jakaa polttoainekulut ja olla toistenne seurana.

Mikäli autossasi on tarpeeksi tilaa, voit etsiä kyyditettäviä tavaroita kaikille pidemmille matkoille.

Huonekalut, polkupyörät ja esimerkiksi rotukissat vaihtavat jatkuvasti omistajaa esimerkiksi tori.fi-myyntisivustolla. Ostajat ovat valmiita maksamaan jopa satoja euroja saadakseen hankinnoilleen nopean ja luotettavan kyydin Suomen halki.

Jos omistat pakettiauton tai peräkärryn, voit vuokrata niitä myös muuttotarkoituksiin. Mikäli pääset itse muuttoavuksi, voit saada kohtuullisen korvauksen päivästä. Helpoin tapa laskuttaa asiakasta on yleensä laskutuspalvelu, joihin voi luoda tunnukset ilmaiseksi.

Jaa artikkeli
Mainos