Liikenne Uutinen 17.9.2015

Ajoneuvojen rekisteröinti sähköistyy

Auton omistajan vaihto hoituu pian ilman paperisotaa. Myös auton vakuuttaminen ja rekisteröinti sujuvat yhdellä kertaa.

Marraskuun puolivälistä alkaen ajoneuvon omistajanvaihdoksen voi tehdä vakuutusyhtiöiden verkkopalveluissa samalla kun ajoneuvolle ostaa vakuutuksen. Trafi.fi-sivuilla omistajanvaihdoksen voi tehdä sähköisesti, jos ajoneuvolle on ostettu vakuutus etukäteen.

– Uudistus mahdollistaa paperittoman ja sähköisen rekisteröinnin. Se säästää yhteiskunnan kustannuksia, mutta myös edistää asiakaslähtöisyyttä, Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro taustoittaa.

Asiakas voi hoitaa liikennevakuutuksen ja rekisteröinnin yhdellä kertaa ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka kotoa.

– Tämä käy kätevästi oman vakuutusyhtiön verkkopalvelussa. Yhtiöt ottavat palvelut käyttöön loppuvuoden ja ensi vuoden aikana. Palvelun saatavuutta voi tiedustella omasta vakuutusyhtiöstä, Liikennevakuutuskeskuksen Lauri Linna kertoo.

Rekisteröinnin voi hoitaa jatkossakin myös tuttuun tapaan esimerkiksi rekisteröintejä vastaanottavassa vakuutusyhtiössä tai katsastustoimipaikalla.

Varmenne korvaa ilmoitusosan

Ajoneuvon sähköisen varmenteen eli rekisteröintitodistuksen korvaavan turvakoodin ansiosta omistajan vaihdon rekisteröinnin yhteydessä ei tarvitse enää esittää mitään asiakirjoja. Myyjä hakee Trafin sähköisen asionnin kautta ajoneuvolle varmenteen ja luovuttaa varmenteen ostajalle. Tämän jälkeen ostaja rekisteröi ajoneuvon sähköisessä palvelussa varmenteen avulla.

– Kirjallisesta kauppakirjasta voidaan tarvittaessa todeta ajoneuvon luovutuksen yksityiskohdat kuten luovutuspäivämäärä. Menettely vastaa tavallaan veroilmoituksen tekoa, jossa kuitit tulee esittää vain tarvittaessa, Pallaspuro vertaa.

Ajoneuvon rekisteröintitapahtumien yhteydessä luovutaan rekisteröintitodistuksien tulostamisesta heti marraskuussa, mutta määräaikaiskatsastuksesta asiakkaalle annetaan rekisteröintitodistuksen tekninen osa vielä vuoden 2016 ajan.

Vuoden 2017 alusta alkaen lopetetaan kaikkien ajoneuvojen osalta myös teknisen osan antaminen katsastuksessa.

Jaa artikkeli